Samsung Galaxy Z Fold 2: ontzettend mooi, maar niet toegankelijk | Review

Smartphones Mark Hofman 9 sep 2020
Leestijd: 8 minuten

Op 5 augustus kregen we een voorproefje van de Samsung Galaxy Z Fold 2, ook wel beter bekend als de opvolger van de Galaxy Fold. Samsung onthulde het toestel op 1 september en inmiddels hebben we de opvouwbare smartphone al een week in gebruik. Maar hoe goed is het toestel?

In deze review kijkt Mark kritisch naar de nieuwe opvouwbare smartphone. Raakt Samsung de juiste snaar of slaat het met de Galaxy Z Fold 2 toch de plank nog mis?

Samsung Galaxy Z Fold 2: een nieuwe manier

Sinds ik vorig jaar kennis kon maken met de Samsung Galaxy Fold, heb ik me constant afgevraagd waar deze markt zich naartoe beweegt. Blijven opvouwbare smartphones een bijzonder iets of wordt het toegankelijk en weten we over een paar jaar niet beter? Die vraag was vorig jaar best lastig te beantwoorden en ook in 2020 is het moeilijk om diehard in een bepaalde hoek te gaan zitten.

De Samsung Galaxy Z Fold 2 laat zien dat Samsung in een jaar tijd flinke stappen kan maken. De smartphone is op vele fronten verbeterd en laat zien dat deze nieuwe manier van werken gangbaar is. Sterker nog: met de juiste tweaks in de komende jaren denk ik serieus dat we met de Galaxy Z Fold 2 de toekomst in handen hebben. Maar dan moeten die tweaks wel serieus goed doorgevoerd worden.

In de review vertel ik je precies wat ervoor zorgt dat we de goede kant op gaan, maar ook zeker op welke gebieden we nog ver verwijderd zijn.

Galaxy Z Fold 2
Staat toch leuk zo? (Afbeelding: Samsung)

Samsung Galaxy Z Fold 2: wat heeft het toestel te bieden?

De Samsung Galaxy Z Fold 2 heeft een prijskaartje van €1999,99. Een gigantisch bedrag dat alles behalve goedkoper is dan het vorige model. Iets waar zeker wel een beetje op gehoopt werd. Samsung introduceerde vorig jaar de Galaxy Fold en ondanks de hoogstaande specificaties, kwam het toestel nog best wat te kort.

Bij de Fold 2 is dat wel anders. Met 12GB aan werkgeheugen, 256GB aan opslag, 5G-ondersteuning, een 6.2-inch scherm in combinatie met een 7.6-inch scherm en een 4500mAh batterij maakt het toestel indruk. Ik weet dat er interesse is, dus daarom heb ik alle specificaties voor jullie op een rijtje gezet.

Samsung Galaxy Z Fold 2: een superieur product

De Samsung Galaxy Z Fold 2 pakt op veel gebieden zijn voorganger bij de strot. Het is over het algemeen zelfs een superieur product te noemen. Maar waarom vind ik dat? Ik leg het je uit!

Samsung Galaxy Z Fold 2
Opengeklapt op z’n buik (Afbeelding: Samsung)

Beeldscherm werkt fantastisch

Aan de voorkant van de Samsung Galaxy Z Fold 2 tref je een beeldscherm aan. Waar deze bij het vorige model 4.6-inch groot was, is hij dit keer 6.2-inch. Een aanzienlijke verbetering dat ervoor zorgt dat de Fold 2 ook daadwerkelijk als smartphone te gebruiken is. Ondanks het grote 7.6-inch scherm aan de binnenkant, betrap ik mezelf erop dat ik soms gewoon op het kleine scherm zit te pielen. Onnozel, maar het laat wel zien dat het gewoon goed werkt. Uiteraard is het scherm wel wat smal en raadt ik niet aan om er een video op te kijken. Maar waarom zou je ook?

Wanneer je de telefoon openklapt krijg je dus dat grote 7.6-inch scherm te zien. Dankzij de dunnere schermranden en het infinity-o display hebben we te maken met een flinke verbetering. De telefoon ligt in deze stand lekker in de hand, heeft een hoge verversingssnelheid van 120Hz en ook de kwaliteit is top. Heb je een vouw in het scherm? Ja, dat heb je zeker. Maar het went. Kan niet anders zeggen.

Door het ontbreken van de gigantische notch is het kijken van een video uiterst prettig. Het beeldscherm van Samsung Galaxy Z Fold 2 is van dusdanige kwaliteit dat je onderweg makkelijk kan genieten van je favoriete content. Zeker met de introductie van de Flex Mode, waardoor je de telefoon neer kan zetten zoals jij dat wilt. Bijvoorbeeld als een laptop.

Het probleem dat ik met het beeldscherm heb is het feit dat deze gigantisch stoffig wordt. Doe de telefoon in je broekzak en je zal de helft van de tijd de boel af moeten stoffen. Daarnaast vind ik het jammer dat het gebruik van een stylus niet mogelijk is. Buiten het feit dat deze niet ondersteund wordt, is het ook niet goed voor het scherm.

Software werkt goed mee

De reden dat ik die stylus mis heeft alles te maken met de software. De Galaxy Z Fold 2 draait op Samsungs One UI 2.5 op basis van Android 10. Al hebben we, dankzij het opvouwbare element, wel te maken met een speciale variant daarop. En dat doet Samsung, naar mijn idee, ontzettend goed.

De software staat het gedrag van de Galaxy Z Fold 2 uitstekend bij. Een voorbeeld hiervan is tijdens het kijken van een serie. Ben je deze op het kleine scherm aan de voorkant aan het kijken, dan ga je op het grote scherm verder wanneer je de telefoon openvouwt. Iets dat, indien je dat zelf instelt, andersom ook het geval kan zijn. Net als bij de Galaxy Fold is het opgesplitste toetsenbord in de tablet-modus bijzonder fijn. Deze is dusdanig opgedeeld dat je met je duimen de helft van het toetsenbord kan bedienen. Je moet er zeker even aan wennen, maar het is erg fijn wanneer dat het geval is.

Verder leent One UI 2.5 zich ook uitstekend voor multitask doeleinden. Iets dat je met de Galaxy Fold Z 2 dan ook regelmatig doet. Het is mogelijk om op het scherm van de Fold 2 tot drie apps te openen. Erg fijn gezien de meeste applicaties daarin ondersteund worden. Het is vervolgens ook mogelijk om zelf te bepalen op welke plekken in het scherm je de apps wilt openen.

Het is daarbij erg fijn dat bijna alle applicaties zowel op het grote scherm als op het kleine scherm te gebruiken zijn. Wat dat betreft werkt alles gewoon goed mee en is de ervaring uitstekend. Alleen bij Instagram niet. Wanneer je het kleine scherm gebruikt zal niet alle tekst te lezen zijn. Gebruik je groot scherm, dan zijn er twee dikke randen aan de zijkanten te zien. De app is dus niet optimaal te gebruiken.

Galaxy Z Fold 2
Dicht en open (Afbeelding: Samsung)

Camerasysteem en batterij leveren kwaliteit

Verder is de Samsung Galaxy Z Fold 2 voorzien van een triple-camerasysteem. Dit systeem bestaat uit een 12 megapixel hoofdcamera, 12 megapixel ultra-wide camera en een 12 megapixel telefotolens. Het camerasysteem valt op bepaalde gebieden niet bepaald tegen en voldoet aan de verwachtingen. Althans, als je een zelfde soort camerasysteem verwacht als dat van de Galaxy S20. Er zitten verder nog twee selfiecamera’s van 20 megapixel op de smartphone. Deze leveren ook gewoon kwaliteit.

Dat is, verrassend genoeg, ook het geval bij de batterij. De Samsung Galaxy Z Fold 2 is voorzien van een 4500mAh batterij. Op papier niet heel erg veel voor een smartphone met één tablet-scherm en een smartphone-scherm. Toch weet de software er dusdanig in te spelen op de accuduur, dat je anderhalve dag doorkomt. Wie de telefoon fanatiek gebruikt, bijvoorbeeld voor het bekijken van content, zal overigens wel gewoon iedere nacht op moeten laden. Zeker niet de top van de markt, maar wel gewoon goed. Beter dan verwacht in ieder geval.

Samsung Galaxy Z Fold 2: niet toegankelijk genoeg

Ik denk dat deze review alles behalve diepgaand te noemen is. Ik ga bijvoorbeeld niet uitgebreid in op de kwaliteit van het camerasysteem, kom niet met harde cijfers voor de accuduur en vertel vooral dat de gebruikservaring erg fijn is. Ondanks het feit dat ik je graag zou willen vertellen hoe goed bepaalde elementen zijn, moet ik eerlijk bekennen dat ik het lastig vind om te doen. En daar is een reden voor.

Ieder positief punt dat ik maak over de Galaxy Z Fold 2, kan ik heel makkelijk tegenspreken. Bij alles wat ik als positief ervaar of bij alles wat indruk maakt, zit er een stemmetje in m’n achterhoofd. De Samsung Galaxy Z Fold 2 is gewoon veel te duur.

Het camerasysteem is goed, maar de telefoon kost ook veel te veel. De batterij gaat langer mee dan verwacht, maar de telefoon kost ook ontzettend veel. De ervaring van het multitasken en de kwaliteit van de beeldschermen weten indruk te maken. Maar dat mag ook wel voor die prijs.

Ik had gehoopt dat Samsung naast de verbeteringen aan het toestel zelf, ook verbeteringen buiten de telefoon door zou voeren. Op het gebied van beschikbaarheid is dat gelukt, maar qua toegankelijkheid is het gefaald. Deze smartphone is met een prijskaartje van €1999,99 gewoon veel te duur.

Galaxy Z Fold 2
Dichtgeklapt (Afbeelding: Samsung)

Samsung Galaxy Z Fold 2: kopen of laten liggen?

Het bovenstaande vertelt al direct wat mijn conclusie is. Ik ben echt onder de indruk van de Galaxy Z Fold 2 en ben stiekem zelfs een beetje fan te noemen. Door dit toestel zie ik echt een toekomst voor me waarin we dit gebruiken. Maar goed. Dan moet Samsung echt iets doen aan de prijs van €1999,99.

Zet de Galaxy Z Fold 2 op een zelfde prijskaartje als een S20 Ultra of Note 20 Ultra, en dat is ook al echt veel geld, dan hebben we al een heel ander gesprek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen