Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 26 augustus 2020

[PREVIEW] Mafia Definitive Edition: Racemissie is geen probleem

Een tijdje geleden konden we aan de slag met de remasters van Mafia 2 en 3. Met name het tweede deel wist daarbij te profiteren van de verbeterde graphics. Deze games waren dan weer onderdeel van de Mafia-trilogie, waarbij het klapstuk in de vorm van Mafia Definitive Edition nog even op zich laat wachten.

Mafia Definitive Edition staat gepland voor 25 september en wordt een remake van het eerste deel. Die game verscheen in 2002 en is zodoende wel toe aan een nieuw likje verf. De game draait op een verbeterde versie van de Mafia III-engine. In verschillende screenshots en trailers zagen we het verschil met het origineel al, maar nu heb ik de game via een preview-versie ook daadwerkelijk kunnen spelen. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Mafia Definitive Edition ziet er goed uit

Mafia Definitive Edition ziet er zeer netjes uit. Zeker niet zo mooi op de verschillende screenshots die we hebben gezien, maar het voelt niet aan als een game die in 2002 is uitgebracht. Meer een titel die in 2018 door een goede studio is gebracht. Wat ik daarmee wil zeggen is dat het goed is, maar zeker niet de mooiste game ooit. Het zijn met name de animaties van personages wanneer je in shootouts terecht komt die wat houterig zijn. Maar als je kijkt naar de grootte van de stad, de lichteffecten en de cinematische tussenfilmpjes, dan is het dik in orde.

Mafia: Definitive Edition
Mooie plaatjes dus (Afbeelding: 2K Games)

Veel sfeer dankzij muziek

En wanneer je dan bezig bent met het verhaal, dan valt de ijzersterke soundtrack op. Het is een game waarbij je een mix krijgt tussen fijne achtergrondmuziek en epische momenten die door minstens zo’n sterk muzikaal stuk wordt ondersteund. Daarnaast heb je tijdens het rijden in de auto een paar verschillende radiostations die wat deuntjes uit de jaren dertig afspelen. Mafia Definitive Edition is een perfect voorbeeld van een game waarbij een goede soundtrack een absolute meerwaarde heeft.

Mafia: Definitive Edition
Je hoort de muziek bijna (Afbeelding: 2K Games)

De welbekende racemissie is goed te spelen

Ik heb de originele game nooit gespeeld, maar weet wel dat daar een missie in zat waarbij je aan een autorace mee moest doen en moest winnen. Dat was echter zo goed als onmogelijk, waardoor het vaak het punt was waarop gamers afhaakten. De preview-versie van Mafia Definitive Edition kende een aantal missies, waaronder dus de befaamde racemissie. Drie rondjes lang rijd je over een racebaan en onderweg knallen vooral tegenstanders van de baan. Maar ik bleef gewoon op het asfalt en wist in één keer naar de winst toe te rijden. Dus dat probleem is weg.

Auto’s zijn nu je vrienden (Afbeelding: 2K Games)

Verhaal lijkt overeind te blijven

In Mafia Definitive Edition heb je een open wereld waarin je rond kunt rijden, maar eigenlijk stelt dat niet heel veel voor. Het is echt een game die draait om het verhaal, die verdeeld wordt over verschillende losse missies. En daarin komt het verhaal goed naar voren. De personages die je tegenkomt boeien, het hoofdpersonage Tommy zit goed in elkaar en de missies zijn behoorlijk gevarieerd. Je wilt gewoon weten hoe het verder gaat, dus dat verhaal is goed.

Staat goed (Afbeelding: 2K Games)

Schieten voelt wat matig aan in Mafia Definitive Edition

Toch zijn er zeker nog wat minpunten in de game. Nu is dit een preview-versie, dus het kan nog verbeterd worden, maar op dit moment vond het schieten van de game nog wat matig. De impact van de kogels is er eigenlijk niet en de manier waarop vijanden zich verschuilen en daarna weer vanuit de cover komen voelt wat ouderwets aan. En dan heb je nog eerder genoemde animaties die wat rommelig overkomen. Daardoor zat ik toch met wat moeite mezelf door shootouts heen te werken.

Mafia Definitive Edition
Dit mag nu wel iets strakker (Afbeelding: 2K Games)

Mafia Definitive Edition verschijnt op 25 september en staat dan gepland voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
[PREVIEW] Mafia Definitive Edition: Racemissie is geen probleem
Sluiten