Jelle van Es
Jelle van Es Games 28 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

[REVIEW] Project Cars 3: Veel wagens en toegankelijker

Project Cars 3 is een game die nog altijd gemaakt wordt door Slightly Mad Studios. Oorspronkelijk begon die ontwikkelaar met Need for Speed Shift. Dat was een poging om een serieuze racegame te maken vaan Need for Speed. Na twee delen van die game werd er gewerkt aan Project Cars. Een game die geldt als een realistische racegame. Voordat het derde deel op de markt werd gebracht, werd de ontwikkelaar overgenomen door Codemasters.

Hoewel dat pas een jaar geleden is doorgevoerd, merk je wel gelijk de invloed van de uitgever van racegames. Project Cars 3 is echt een stuk toegankelijker geworden, waardoor het geschikt is voor een grotere doelgroep. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

Project Cars 3 is een stuk toegankelijker

Zoals gezegd is Project Cars 3 toegankelijker geworden. Dat zie je in eerste instantie terug in de rijstijl. Je hebt nu veel meer controle over je wagen. De kans dat je keihard uit de bocht vliegt en daarmee je race verpest is een stuk kleiner. Een ander verschil is dat de carrière een duidelijker opbouw hebt. Je hoeft niet eerst jezelf te bewijzen met karts om daarna verder te gaan met een andere categorie. Je begint nu met een degelijke wagen, die je met het verdiende geld verbetert en hem daarmee toegang geeft tot een hogere raceklasse. Wat dat betreft doet het een beetje denken aan Gran Turismo. En uiteraard kun je ook gewoon nieuwe wagens kopen.

Project Cars 3
Niet meer zo moeilijk (Afbeelding: Bandai Namco)

Veel wagens

En op het gebied van wagens is er behoorlijk veel te vinden in de game. Volgens de ontwikkelaar zijn er meer dan twee honderd verschillende wagens om mee los te gaan. De kans dat je ze allemaal gaat besturen is klein. Zeker gezien je je wagen kunt verbeteren om hem op die manier toegang te geven tot een hogere klasse. Maar als je het belangrijk vindt om veel tijd in een game te kunnen steken, dan is er p het gebied van het wagenpark genoeg te doen.

Project Cars 3
Veel verschillende soorten (Afbeelding: Bandai Namco)

Ziet er behoorlijk goed uit

Op het visuele gebied ziet Project Cars 3 er behoorlijk goed uit. De wagens mogen er zijn en de game heeft er geen problemen mee wanneer er een flink aantal tegelijkertijd op het asfalt aanwezig zijn. Daarnaast kent de game een goed gevoel voor snelheid. En dat is natuurlijk wel zo handig in het heetst van de strijd.

Project Cars 3
Visueel dik in orde (Afbeelding: Bandai Namco)

Soms wat streng

Het gekke aan Project Cars 3 is dat het allemaal net wat meer arcade aanvoelt. Je hoeft niet meer bang te zijn om compleet weg te slippen wanneer je te snel op het gas gaat op het moment dat je de bocht uitkomt. Maar wanneer je een foutje maakt, dan word je wel gelijk heel erg hard afgestraft. Zo heb je een hot lap-modus waarbij je een perfect rondje moet rijden en een goede tijd moet neerzetten. Maar wanneer je dan tegen een muur aanknalt, dan is je tijd gelijk ongeldig. En wanneer je een race rijdt en een klein stukje afsnijdt, dan krijg je gelijk een straf in plaats van eerst een waarschuwing. Echt vergefelijk is het geheel dus niet.

Fouten maken mag eigenlijk niet (Afbeelding: Bandai Namco)

Het unieke van Project Cars 3 is weg

Persoonlijk vind ik het fijn dat Project Cars 3 wat toegankelijker is geworden. Het tweede deel vond ik namelijk echt te lastig om te spelen. Maar tegelijkertijd is de game door zijn aanpassingen minder uniek. Het is nu een game geworden waar er al behoorlijk veel van op de markt zijn. Wat dat betreft is het een game geworden die minder uniek is. En daardoor is het maar de vraag of dit echt een racegame gaat zijn om in huis te halen nu er al zoveel op de markt zijn.

Meer GRID dan Project Cars (Afbeelding: Bandai Namco)

Project Cars 3 verschijnt op 28 augustus. De game is dan beschikbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!