[PREVIEW] Persona 5 Royal Hands-on op de PS4

Games Jelle van Es 18 feb 2020
Leestijd: 5 minuten

Sinds ik kennis heb gemaakt met Final Fantasy VII heb ik een voorliefde voor de Japanse RPG. Eerlijk is eerlijk, niet elke game is een hoogvlieger. Maar de Persona-reeks hoort wat mij betreft tot de absolute top. Een paar jaar geleden kregen we deel vijf voorgeschoteld. Die game krijgt dit jaar een uitgebreidere versie in de vorm van Persona 5 Royal. Onlangs waren wij in Londen om met de game aan de slag te gaan.

Persona 5 Royal is een uitgebreidere versie van het vijfde deel. De nieuwe content die in de game is gestopt, is volledig in het verhalen verweven, waardoor het niet mogelijk was voor de ontwikkelaar om de nieuwe content als losse DLC uit te brengen. Daardoor vraagt de ontwikkelaar je eigenlijk om voor de tweede keer de game te kopen, maar dan met wat extra tools. Denk daarbij aan een nieuw personage en haar verhaal plus paleis, een nieuw gebied om te verkennen, een derde semester met extra content en meer. In onze hands-on hebben we lang niet alles kunnen ontdekken, maar hebben we wel een aantal interessante elementen gezien die ons enthousiasme heeft doen groeien.

Nieuw personage is interessant

Eén van de grotere veranderingen die Persona 5 Royal kent is de introductie van een nieuw personage in de vorm van Kasumi. Ze is een succesvolle turnster die ongeveer tegelijkertijd met het hoofdpersonage terecht komt op de school in Tokio. Daar hebben andere leerlingen al snel een vooroordeel over haar klaar liggen. Met haar introductie krijg je ook een compleet nieuw paleis om te ontdekken en een groot nieuw verhaal. Ze zal snel worden opgenomen in de groep van de Phantom Thieves en haar introductie zorgt er voor dat bepaalde interacties anders worden dan dat je gewend bent van het origineel. Wat dat betreft brengt ze veel vernieuwing.

Persona 5 Royal
Kasumi is een fijne toevoeging (Afbeelding: Atlus)

Bestaande content is anders in Persona 5 Royal

Maar ook buiten de introductie van Kasumi zien we veel vernieuwingen. Zo zijn we in de hands-on aan de slag gegaan met Kamoshida’s Palace, één van de eerste dungeons die je voorgeschoteld krijgt. Daarin kwam naar voren dat je nu een grappling hook had. Daarmee kun je op bepaalde punten naar een plek toe schieten waar je daarvoor niet heb kunnen komen. Hierdoor wordt de toch al grote dungeon nog groter. Op de nieuwe plekken kun je nu extra schatten vinden, maar ook zoiets als Will Seeds. Door deze te verzamelen kun je je SP bijvullen en andere bonussen krijgen.

Eén van de Will Seeds die je vindt (Afbeelding: Atlus)

Ook was het eindbaasgevecht met Kamoshida zelf nu net wat anders. Tijdens het gevecht trok hij schaduw-versies van willekeurige leerlingen er bij, die iets wisten te vertellen en die jij dan extra moest verslaan. Het was geen groot verschil, maar geeft je wel het gevoel dat het anders is.

Meer Social Links

Daarnaast komt Persona 5 Royal met een aantal extra personages waarmee je buiten de schooltijden kunt omgaan om op die manier jouw Social Link met dat personage te versterken. Dat zorgt er weer voor dat je bepaalde bonussen krijgt en nieuwe soorten Persona’s kunt creëren. Ook levert dit extra gesprekken op en komen bepaalde personages die in het origineel puur op de achtergrond opereerde nu meer tot leven.

Meer relaties opbouwen (Afbeelding: Atlus)

Nieuwe buurt om te verkennen in Persona 5 Royal

In Persona 5 kon je al in buurten als Shibuya en Shinjuku rondlopen en daar met verschillende activiteiten aan de slag gaan. In Royal komt daar met Kichijoji een nieuwe wijk bij. Het is een wijk die wat ten westen van Shinjuku ligt en waar je wellicht als toerist niet heel snel zou komen, ondanks dat het Ghibli Museum in die wijk ligt, maar na het spelen van Persona 5 Royal heb ik eigenlijk zin om het te ontdekken. In de game zelf vind je er diverse winkels waar je spullen kan kopen om jouw personage te verbeteren, kun je tweedehands kleren verkopen om op die manier punten te sparen en unieke content te unlocken en kun je er gaan darten. Wat dat betreft een mooi extraatje.

Persona 5 Royal
Op date in een nieuwe wijk (Afbeelding: Atlus)

Een interactieve gallerij

Tot slot introduceert Persona 5 Royal de zogenaamde Thieves Den. Dit is te betreden vanuit het menu en lijkt vooral op een soort interactieve gallerij. Hier kun je de verschillende scenes in anime-stijl terug bekijken, kun je artwork vrijspelen en kun je beelden van Persona’s neerzetten om daar langs te lopen. Zeker wanneer je heel wat uren in de game hebt gestopt is het leuk om hier even naar toe te gaan en alles even op je in laten werken.

Cinematics op elk gewenst moment terugkijken. (Afbeelding: Atlus)

Voor wie is Persona 5 Royal nou precies?

Toch wil ik mijn preview met een kritische noot eindigen. En dat is met het vraagstuk voor wie deze game nou bedoelt is. Begrijp me niet verkeerd: één van de beste Japanse RPG’s van deze generatie is nog beter geworden. Maar wanneer je het origineel al hebt gespeeld en voltooid, dan is er toch behoorlijk veel herhaling van zetten. Persona 5 Royal biedt wat dat betreft te weinig om voor zestig euro zo’n tachtig procent van het avontuur dat je al kende nogmaals te halen. En wanneer je de game een paar jaar geleden niet hebt gehaald, dan is de kans groot dat je er gewoon geen interesse voor hebt.

Wel wat herkenbaar (Afbeelding: Atlus)

Wat dat betreft was Persona 4 Golden een betere deal. Het origineel kwam op de PlayStation 2 uit en Golden verscheen vele jaren later op de PlayStation Vita. Die versie was voorzien van strakkere graphics, extra content en gewoon een compleet ander platform, waardoor je de game onderweg kon spelen. Als de game er enkel voor had gekozen om op de Nintendo Switch te komen, dan zou het al meerwaarde hebben. Want een visuele upgrade van 1080p naar 4K is niet zo indrukwekkend te noemen.

Toch kijk ik uit naar de release. Het is immers een tijd geleden dat ik Persona 5 heb gespeeld. En tijdens de hands-on van Persona 5 Royal had ik momenten die ik duidelijk herkende, maar was er ook genoeg content te vinden die ik compleet was vergeten. Wat dat betreft is dit een perfect moment om een tweede playthrough te houden. De game komt op 31 maart uit en is dan beschikbaar voor de PlayStation 4. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen