[PREVIEW] Persona 5: Royal: toffe RPG krijgt uitgebreidere versie

Games Jelle van Es 18 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Waar Japanse game-ontwikkelaars tijdens de vorige generatie de grootste moeite hadden om echt goede games neer te zetten, daar zie je dat ze met de komst van de PlayStation 4 echt hun zaakjes op orde hebben. Er zijn inmiddels al veel toffe Japanse games verschenen en in de pijpleiding zit nog veel moois. Persona 5: Royal is daarbij een beetje vreemde eend in de bijt. Het is één van de beste JRPG’s van deze generatie die opnieuw wordt uitgebracht met extra content.

Persona 5: Royal komt er aan

Het probleem van Persona 5: Royal is dat het voor een groot gedeelte de game is die we al hebben gespeeld. Het brengt marginale verbeteringen. De ontwikkelaar zelf beschrijft de game als wat Persona 4 Golden was voor Persona 4. Het probleem is alleen dat Persona 4 op de PlayStation 2 verscheen en Golden jaren later op de Vita werd uitgebracht. Persona 5: Royal is een game die zo’n twee jaar na zijn originele release nogmaals op de PlayStation 4 wordt uitgebracht. En dus koop je als fan van het eerste uur voor de tweede keer min of meer dezelfde game.

Persona 5: Royal
Japans screenshot (Bron: Atlus)

Het had fijn geweest als je via DLC de nieuwe content kan vrijspelen. Als je namelijk puur kijkt wat er nieuw is, dan is dat niet heel veel. Je hebt een nieuw personage met een nieuwe Palace, nieuwe muziek en wat extra verhaal. Het probleem is alleen dat dat nieuwe personage er voor zorgt dat de complete dynamiek verandert en dat zou weer niet mogelijk zijn met DLC. Dus zit er niks anders op dan een groot gedeelte van de game opnieuw te spelen. Nu is dat geen complete straf, omdat het gewoon een hele goede game is met een uitstekend vechtsysteem.

Op de Tokyo Game Show 2019 was de game speelbaar en koos de ontwikkelaar er voor om vooral een extra optie in de game uit te lichten. Er zijn nu bepaalde challenges, waarbij je met je team een serie aan gevechten voorgeschoteld krijgt. Deze geven een pittige uitdaging en er mist de mogelijkheid voor een zogenaamde ‘All Out Attack’. Dat is een speciale aanval die je kunt doen wanneer alle vijanden op de grond liggen, omdat je hun zwakke punten hebt geraakt.

Persona 5: Royal
Het nieuwe personage (Bron: Atlus)

Je moet zodoende echt goed kijken naar de zwakheden van de verschillende tegenstanders en daar de juiste aanval op los laten. Het klinkt simpel, maar je moet wel even goed bedenken wat werkt. Wanneer een vijand gebruik maakt van een vuur-element, dan gooi je daar logischerwijs ijs tegenop, maar bij ander vijanden is het vaak wat lastiger om door te hebben. En als je dan niet goed oplet, dan betaal je de prijs, want de aanvallen van de tegenstander zijn behoorlijk sterk.

Het was een korte speelsessie zoals ik die kreeg van Persona 5: Royal, maar wel eentje die liet zien dat de game naast het hoofdavontuur en het extra personage ook wat extra’s kreeg. Persona 5 Royal is straks een absolute aanrader wanneer je het origineel nog niet hebt gespeeld. Mocht dat wel het geval zijn, dan is het nog even afwachten of de extra content genoeg biedt om de game voor een tweede keer te beleven.

Persona 5: Royal komt op 31 oktober uit in Japan. Begin 2020 moet de game de oversteek maken naar het Westen en verschijnt dan exclusief op de PlayStation 4. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen