Problemen 2011 MacBook Pro nemen toe, vervangingsprogramma blijft uit

Apple rmens 13 aug 2014
Leestijd: 2 minuten

Er is al langer een opvallend grote hoeveel­heid klachten over de 15- en 17-inch MacBook Pro uit 2011. De grafische chip (GPU) in deze MacBook begeeft het bij steeds meer gebruikers en zorgt voor strepen in het beeld, oververhitting zou de oorzaak zijn.

Volgens AppleInsider zien Apple-reperateurs en Apple Stores steeds meer klanten met een early 2011 MacBook Pro terugkomen met dezelfde grafische problemen. Hoewel er nog geen officiële berichtgeving vanuit Apple is, zouden enkele reparateurs op de hoogte gesteld zijn en een aantal defecten verder onderzocht. Toch is er geen zicht op een vervangings­programma.

Bij serieuze productiefouten wordt vaak een regeling opgezet, klanten kunnen hun apparaat dan gratis laten repareren of de kosten voor een eerdere reparatie terugkrijgen. Apple zette eerder wel een vervangingsprogramma op voor de iMac uit 2011. Ook deze had problemen met de grafische chip, die van dezelfde fabrikant (AMD) is als de chips in de problematische MacBooks. 

Laptops die last hebben van de problemen zijn van het model ‘MacBook Pro 8,2‘ en in 2011 gemaakt. De grafische chips met problemen zijn AMD Radeon HD 6750M en AMD Radeon HD 6770M.

Een voorbeeld van de GPU-problemen.

De grafische zit vastgesoldeerd op het logic board van de MacBook. Bij problemen moet deze helemaal vervangen worden, een dure ingreep die meer dan 500 euro kost. In een topic op het Apple Support Forum wordt aange­haald dat de connectie tussen de GPU en het logic board vaak loslaat door de oververhitting. Het opnieuw solderen van de grafische chip zou een goedkope oplossing zijn, deze methode van reparatie wordt echter niet door Apple Stores uitgevoerd.

Tip: Ga niet akkoord met de volledige reparatiekosten
Wie een MacBook met deze problemen wil laten repareren, kan de verkoper of Apple Genius het beste wijzen op het topic in het Apple Support Forum waar inmiddels duizenden andere consumenten het probleem ook hebben.

Hoewel er volgens Europese regelgeving een garantieperiode van twee jaar vastgesteld is, loont het om de verkoper erop te wijzen dat een MacBook een duur/premium apparaat is. Van laptops uit de prijsklasse MacBook mag een langere levensduur dan 2 tot 3 jaar verwacht worden.

Bij consuwijzer is een duidelijke opsomming van het Nederlandse garantie­recht te vinden. De discussie aangaan zal misschien niet voor gratis reparatie zorgen, maar bij de redactie zijn gevallen bekend waar uit coulance een korting is aangeboden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen