Rage 2 Preview: Beter dan verwacht

Games Jelle van Es 30 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Soms heb je games waarvan je nooit verwacht dat er een vervolg op komt. Rage 2 is daar het perfecte voorbeeld van. De eerste Rage was jarenlang in ontwikkeling, maar was uiteindelijk niet meer dan een veredelde techdemo. Ontwikkelaar id Software wilde aantonen wat er allemaal mogelijk was met hun game-engine. De game zag er voor zijn tijd zeker tof uit, maar was saai, eentonig, na een paar uur uit te spelen en had een einde dat heel matig was. Kortom, genoeg redenen om de serie te begraven. Toch verschijnt over een paar maanden Rage 2 en die heb ik onlangs een paar uur kunnen spelen.

Rage 2 neemt je mee naar een apocalyptische wereld. Een nogal absurde wereld, waarin bruut geweld en rare humor met elkaar hand in hand gaan. Er zijn in de grote open wereld genoeg outposts die je kunt aanvallen en daarmee allemaal dingen kan vrijspelen. Maar er zijn ook missies waarbij je mee doet aan een televisieshow en moet laten zien dat je de beste slachter van mutanten bent. En dan heb je ook nog de mogelijkheid om in voertuigen te scheuren en vaardigheden te leren en te verbeteren. Kortom, er is veel te doen in Rage 2. En het voelt goed. Echt een stuk beter dan verwacht. Ik was van te voren bang dat de ontwikkelaar dezelfde fouten zou maken als bij de eerste Rage, maar het helpt dat de game is gemaakt in samenwerking met Avalanche Studios. Dat is weer de maker van de Just Cause-reeks en zij weten redelijk goed hoe je een grote open wereld kan maken en waarbij het veroorzaken van chaos heel erg leuk is. Dit zijn de punten die zijn opgevallen tijdens de speelsessie.

Rage 2

Knalt zo verdomd lekker

Rage 2 is een mix van verschillende genres, maar kent toch de meeste elementen van een shooter. Wat dat betreft is het goed om te weten dat de game lekker wegknalt. In de demo had de beschikking over een drietal wapens, waarbij ik met name los ben gegaan met de machinegeweer en de shotgun. En de manier hoe deze wapens al knallen is heerlijk. De impact van de kogels in grandioos, je vijanden kun je gruwelijk hard afmaken door de ledematen van hun af te schieten en het klinkt heerlijk. Het wordt helemaal een feest wanneer je een streak aan kills maakt en de zogenaamde Overdrive-modus kunt activeren. Hierin gaat de tijd net wat langzamer en komen je kogels nog harder aan. Je voelt je echt even een Rambo die alles overhoop maait.

Naast je wapens beschik je ook nog over een aantal verschillende krachten. Daarmee kun je een vijand van dichtbij letterlijk tot pulp slaan of de lucht inspringen en met een enorme knal op de grond komen. Combineer dit allemaal en je hebt een game die heerlijke over de top is.

Open wereld die leeft

In de speelsessie draaide het om een hoofdmissie die je meenam naar verschillende locaties. Daarbij moest je racen en aan een spelshow meedoen, waarbij je in waves mutanten moest afknallen. Maar buiten dat viel me nu al op dat er veel is te beleven in de wereld van Rage 2. Overal waar je komt zijn wel kleine dorpjes of basissen waar jij als speler volledig je gang kunt gaan. Naast het afmaken van vijanden heb je vaak ook bepaalde doelen die je daar moet voltooien voor bonussen, waarmee je je personage weer kan verbeteren.

Rage 2

Enorm veel content in Rage 2

Heb je geen zin om dat soort willekeurige dingen te doen, dan is het nog goed om te weten dat de game vol zit met zijmissies en opdrachten. Althans dat is wat ik kan afleiden van de vele personages waarmee je in de hoofdstad kon praten en die allemaal wel een opdracht voor je hadden. Daardoor heb je het risico dat je straks door de bomen het bos niet meer ziet, maar in dit geval zou ik willen zeggen dat meer content geen probleem is.

Rage 2

Visueel gezien kent de game twee gezichten

Rage 2 is een game die soepel draait en waarbij je goed in de verte kan kijken. Ook zijn de explosies in de game erg goed gedaan en zijn de animaties van de vijanden die je overhoop knalt sterk. Maar zodra je in een soort van cinematic terecht komt en een belangrijk personage in de game het één en ander begint te vertellen, dan zie je de minder mooie kant. De personages ogen grof en de lipsynchronisatie is zeer matig.

Rage 2

Scheuren met wagens moet nog beter

Daarnaast hoop ik dat de ontwikkelaar de aankomende maanden wat gaat doen aan de besturing van de auto. Over het algemeen werkt deze redelijk, maar in de missie waarin ik moest racen reageerde hij wat wisselvallig. Sommige flauwe bochten stuurt de wagen heel scherp in, terwijl je bij scherpe bochten soms nauwelijks wat merkt van het sturen dat je doet. Het voelt hier en daar nog wat willekeurig en ik hoop dat het in de uiteindelijke versie echt een stuk strakker is.

Rage 2
(Afbeelding: Bethesda)

Gelukkig heeft de ontwikkelaar nog alle tijd om er iets aan te doen. De game komt namelijk pas op 14 mei uit. Rage 2 verschijnt dan op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen