Wat je Android-smartphone dankzij Apple’s RCS-ondersteuning straks allemaal kan

Smartphones Mark Hofman 17 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Gisteravond heeft Apple, in een vrij verrassende zet, RCS-ondersteuning aangekondigd. Google blij, Nothing blij en alle Android-gebruikers blij. De reden? Er zijn een aantal iPhone-functionaliteiten die volgend jaar ook beschikbaar zijn op Android. Gewoon zoals het hoort.

Nothing toonde eerder deze week ballen met zijn Chats-app en bracht iMessage eindelijk naar Android. Een paar dagen later kondigt Apple de komst van RCS-ondersteuning aan. Toeval? We denken van niet, maar iMessage blijft alsnog weg bij Android.

Apple introduceert RCS-ondersteuning voor iPhone

Voordat ik je vertel wat je Android-smartphone precies meer kan nu de iPhone RCS ondersteunt, is het misschien wel handig om eerst kort uit te leggen wat er precies aan de hand is.

Bedrijven als Google en Samsung zijn praktisch gezien al jaren boos op Apple omdat het Amerikaanse bedrijf RCS niet ondersteunt op de iPhone. Het was goed voor de discussie tussen de groene bubbels en de blauwe bubbels.

Nothing's aanval op Apple aan banden gelegd door Google
(Afbeelding: Nothing)

Een discussie die ik hier uitgebreid aan je uitleg, maar neerkomt op het feit dat Apple op iMessage-gebied zoveel restricties uitdeelt aan Android, dat het een beetje oneerlijk begon te worden.

“Dit is niet Apple dat iMessage openstelt voor andere platformen”, laat het bedrijf aan bron 9to5Mac weten. Maar het zal er in ieder geval voor zorgen dat berichten via Android en iPhone een stuk makkelijker, prettiger en veiliger zijn.

Wat is RCS-ondersteuning?

Rich Communication Services, dat is de volledige naam van RCS. Het is een geavanceerde vorm voor het uitwisselen van berichten tussen verschillende apparaten. Een beetje zoals je gewend bent met SMS of zelfs met MMS.

SMS zorgt er echter alleen voor dat je tekstberichten kunt versturen en MMS kent zijn beperkingen. Het is middels deze weg bijvoorbeeld alleen mogelijk om afbeeldingen en video’s te versturen. RCS gaat een stap verder.

Dankzij RCS is het mogelijk om te zien wanneer iemand een bericht aan het schrijven is, krijg je ontvangstbevestigingen, start je groepsgesprekken en stuur je verschillende mediabestanden van hoge kwaliteit.

Al het nieuws wat Apple aankondigt tijdens WWDC24
Tim Cook tijdens WWDC 23 (Afbeelding: Apple)

Apple maakt deze Android-functionaliteiten mogelijk

Zodra Apple zijn RCS-ondersteuning begin volgend jaar lanceert, zal je als Android-gebruiker merken dat er bepaalde dingen kunnen met de Berichten-app. Vooral op het moment dat je in contact bent met iemand met een iPhone.

Om je een duidelijk beeld te geven van wat je precies kan, een klein overzicht:

Foto’s en video’s in hoge kwaliteit delen met iPhone

Hoe krankzinnig het ook is: Android-gebruikers konden geen foto’s in hoge kwaliteit naar iPhone-gebruikers sturen via de berichten-app. Dankzij de RCS-ondersteuning kan dit eindelijk wel.

Berichten vanaf je Android eindelijk versleuteld

Berichten tussen Android en iPhone zijn voor de eerste keer ook echt veilig. Dankzij eind-tot-eind-versleuteling zorgt de RCS-standaard voor een veiligere communicatie dan met de SMS- of de MMS-standaard die nu gebruikt wordt.

Zinloze Samsung-app maakt van iPhone opvouwbare smartphone
Straks ook prima om op te gamen. (Afbeelding: Samsung)

RCS laat iPhone-gebruiker zien wanneer je typt

Kleine toepassing, misschien wel zo leuk. Wie vanaf een Android-smartphone een bericht tikt naar iemand met een iPhone, zal een typ-indicator veroorzaken. Net als bij iMessage het geval is kunnen ze dus gewoon zien wanneer iemand met een Android aan het typen is.

Daarnaast is het ook mogelijk om op iets meer mogelijkheden te reageren, waardoor een gesprek tussen iPhone en Android voelt als een iMessage-gesprek.

Android-gebruikers kunnen eindelijk uit groepsgesprekken

Het is echt te gek voor woorden dat dit nog niet het geval was, maar dankzij RCS-ondersteuning kunnen mensen met een Android eindelijk uit groepsgesprekken stappen zonder alle deelnemers te hoeven blokkeren. Dat kan dankzij RCS op de iPhone vanaf volgend jaar dus wel.

Wederom bang voor Europa

Zoals ik je eerder deze week al uitlegde is de discussie tussen groen en blauw best wel pittig in de Verenigde Staten, maar hebben we er hier in Nederland niet heel veel mee te maken.

Dat argument gebruikt Apple ook om ervoor te zorgen dat de strenge Europese Digital Markets Act (Verordening Digitale Markten) niet voor hen geldt. Toch is de Europese Unie als een gek bezig om technologiebedrijven een beetje op de knieën te krijgen, dus lijkt Apple dit alvast uit voorzorg te doen.

Online vind ik daar een aantal hilarische reacties op, zoals iemand die op TikTok laat weten dat Europa op dit moment meer doet voor Apple, dan Apple dat voor Apple doet. En hoewel dat op financieel niveau natuurlijk niet het geval is, lijken consumenten wel echt baat te hebben bij de acties van de EU.

Naast USB-C op je iPhone en een open App Store, mogen Facebook en Instagram bijvoorbeeld ook geen gepersonaliseerde advertenties meer tonen. Maar daar vertel ik je in onderstaand artikel alles over:

Europa lijkt Facebook en Instagram definitief de genadeklap te geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen