Dominick Vietor
Dominick Vietor Smartphones 18 apr 2020
Leestijd: 6 minuten

[REVIEW] Realme 6: topsmartphone voor een prikkie

Realme is een relatief nieuwe speler in Nederland. Het dochtermerk van het iets meer gevestigde Oppo verkoopt nu ongeveer een half jaar smartphones in Nederland en gooide pas zijn nieuwe budgettopper in de verkoop. In deze Realme 6 review maken we kennis met dat toestel.

De Realme 6 is een krachtige budgetsmartphone met een goede camera die eigenlijk op twee vlakken bijzonder is. Hij heeft een bijzonder stijlvol ontwerp met een kleine punch hole notch en het is de goedkoopste smartphone met een 90Hz-scherm. Oppo staat verder bekend om zijn snellaadtechniek en dat is bij de toestellen van Realme niet anders; ook daar profiteert deze Realme 6 van. Voor €230 heeft het toestel kortom heel wat in zijn mars en in deze review vertellen we je daar alles over.

Prachtontwerp met extraatje

De Realme 6 heeft in de basis ongeveer hetzelfde ontwerp als iedere smartphone anno 2020. Groot scherm aan de voorkant, mat frame en hoogglans achterkant. In dit geval zijn dat frame en die achterkant allemaal van plastic, maar dat geldt voor eigenlijk alle budgetsmartphones. Tegenover die andere budgetsmartphones heeft de Realme 6 wel een duidelijk voordeel: bescherming tegen spatwater. Dat is niet gekoppeld aan een officiële IP-certificering, dus hoeveel waarde je eraan moet hechten is de vraag. Maar in ieder geval zou de Realme 6 wat beter tegen water moeten kunnen dan andere toestellen.

Realme 6 review design
Een kleine punch hole-notch is het enige dat het scherm onderbreekt (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Qua kleuren vind ik de Realme 6 duidelijk beter dan veel segmentgenoten. Er zijn twee smaken: Comet Blue en Comet White. Beiden worden ze gekenmerkt door een soort stralenpatroon op de achterkant, wat ik erg fraai vind. De blauwe loopt van donkerblauw naar lichtblauw en de ‘witte’ heeft een soort blauwachtige parelmoerafwerking. Allebei vind ik het top.

Realme 6 review design achterkant
Comet Blue ziet er prachtig uit (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Verder heeft de Realme 6 gewoon netjes nog een audiojack op de onderkant. De vingerafdrukscanner zit verwerkt in de powerknop op de rechter zijkant; jammer als je linkshandig bent maar anders erg praktisch.

Het snelste scherm

De Realme 6 is vooralsnog de enige budgetsmartphone met een schermverversingssnelheid van 90Hz. Dat wil zeggen dat scrollen er vloeiender uitziet en ook gamen potentieel vloeiender gaat. Daarbij moet ik wel opmerken dat het voordeel tegenover een ‘regulier’ 60Hz-scherm wel minder is dan bij een high-endsmartphone. Omdat de Realme 6 minder processorkracht heeft heb ik ook het idee dat hij alles wat minder vloeiend weergeeft. Zeker bij games zul je daar tegenaan lopen. Toch heeft het vloeiende scherm van de Realme 6 duidelijk een positieve invloed op de gebruikservaring. Je moet het trouwens wel zelf aanzetten in de instellingen.

Realme 6 review scherm
Scrollen gaat vloeiender dan ooit met 90Hz (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Helaas is niet alles rond dit scherm positief. Het is een 6,5-inch full HD+ scherm dat qua kleurweergave niet super is, maar wel conform verwachting. Waar het vooral misgaat, is bij de helderheid. Die is sowieso al niet zo hoog, wat buiten lastig kan zijn. Maar vervelender nog is dat de automatische helderheid het scherm meestal wat te donker instelt, zelfs als de helderheid wel hoger kan. Dat is irritant.

Presteert prima

Onder de motorkap van de Realme 6 tikt een MediaTek Heliop G90T-chipset. Een moderne achtkernige processor waar ik eerder al erg tevreden over was in de Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Hij is top of the line voor deze klasse; veel snellere smartphones ga je niet vinden voor €230. Het werkgeheugen is met 4GB groot genoeg en eventueel kun je ook voor een versie met 8GB werkgeheugen kiezen.

De batterijcapaciteit van 4300mAh is niet uitzonderlijk veel, maar gelukkig gaat het toestel goed met die stroom om. Als je hem niet al te intensief gebruikt kun je er twee dagen mee doorkomen. Een volle dag lukt sowieso, zelfs als je zowat met je smartphone vergroeid bent. Mocht ‘ie toch leeg raken, dan zit hij ook zo weer vol. Dit toestel wordt namelijk geleverd met een 30W-snellader. Die zorgt dat hij binnen het uur vol zit en kan zich meten met de snelladers van mening high-endsmartphone.

Screenshot Realme UI
Realme UI: prettig in gebruik en uitgebreid (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

De Realme 6 is voorzien van versie 1.0 van de Realme UI bovenop Android 10. Die software is uitgebreid en fijn in gebruik. Aan de zijkant kun je eenvoudig een balkje met snelkoppelingen tevoorschijn toveren, dat is handig. Grafisch is het misschien niet de mooiste interface, maar is er ook weinig mis mee. Bovendien draait de Realme 6 netjes op Android 10 onder die schil. Wat ooit een groot nadeel van de smartphones van Oppo en Realme was, is inmiddels prima in orde.

Veel pixels, mooie plaatjes

Camera’s met hoge resoluties zijn hip en dat heeft Realme niet gemist. De hoofdcamera van de Realme 6 heeft een 64-megapixelsensor. Hoewel die overdaad aan pixels normaal gebruikt wordt om extra details te genereren voor een 16-megapixelfoto, kun je als je wilt ook 64-megapixelplaatjes maken. Of je dat moet willen is een ander verhaal overigens. Je krijgt er misschien wat meer details van, maar de algehele fotokwaliteit komt het niet ten goede.

Realme 6 review camera
Van de vier camera’s zijn er maar 2 handig (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Die algehele fotokwaliteit is verder wel goed. Kleuren zijn over het algemeen mooi en de foto’s zijn best detailrijk. Ook in het donker kan de Realme 6 nog aardige foto’s trekken, hoewel je hem dan wel goed stil moet houden. Als je mensen fotografeert zijn die al snel bewogen. Dat is trouwens een kwaal van alle budgetsmartphones en zeker niet iets dat uniek is voor deze Realme. Voor zijn klasse presteert de camera gewoon erg goed.

Foto's gemaakt met de Realme 6 (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Naast de hoofdcamera liggen nog een 8-megapixel groothoekcamera, een 2-megapixel macrocamera en een 2-megapixel dieptesensor. Die laatste is zinloos; de macrocamera is in principe leuk maar maakt kwalitatief nogal matige foto’s. De groothoekcamera vind ik wel een goede toevoeging. Hoewel de kwaliteit ervan niet briljant is en de kleuren vaak te groenig, geeft het een mooi ander perspectief op de wereld en dat komt regelmatig van pas.

Realme 6 testfoto groothoek
De groothoekcamera heeft duidelijk minder goede kleuren (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Realme 6 review conclusie

De conclusie over deze Realme 6 is eenvoudig. Het is de beste smartphone die je voor €230 kunt kopen, punt. Daarmee neemt hij het stokje van de vrij vergelijkbare Xiaomi Redmi Note 8 Pro over. De Realme 6 is alleen via de website van Realme verkrijgbaar en je moet er dus iets beter naar zoeken, maar daar krijg je wel het een en ander voor terug.

In vergelijking met de Xiaomi ziet de Realme er beter uit, kan hij veel sneller opladen en heeft het scherm een hogere verversingssnelheid. Bovendien is de Realme UI wat mij betreft net wat beter dan de MIUI van Xiaomi. Je levert wel de infrarood-blaster en wat werkgeheugen in, maar die tradeoff lijkt me zeker de moeite waard.

Realme 6 WANT
De Realme 6 is een regelrechte aanrader (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Het enige echte nadeel van de Realme 6 is dat de schermhelderheid aan de lage kant is en bovendien niet netjes automatisch geregeld wordt. Als je daar echter mee kunt leven krijg je voor €230 een topsmartphone. Hij is snel, heeft een prima camera, ziet er goed uit, heeft een vloeiend scherm en een goede batterij die binnen een mum van tijd weer vol zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
[REVIEW] Realme 6: topsmartphone voor een prikkie
Sluiten