Elektrische fiets: 5 fouten die je niet moet maken bij je aankoop

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 18 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

De aankoop van een elektrische fiets kan een van de betere aankopen zijn die je in deze jaren doet. Toch kan het ook geldverspilling zijn als je de verkeerde e-bike koopt die niet voldoet aan je behoefte.

Het is niet makkelijk om de juiste elektrische fiets te vinden. Er zijn ontelbaar veel verschillende merken, accu’s en verkooppunten waaruit je kunt kiezen. Raadpleeg een expert voordat je die euro’s van je bankrekening haalt, en check hieronder 5 dingen om op te letten wanneer je een elektrische fiets koopt.

1. Niet begrijpen hoe de accu van een elektrische fiets werkt

Alvorens je een elektrische fiets koopt is het belangrijk onderzoek te doen naar de accu. Die is namelijk net als de benzinetank van een auto. Bij een auto is de grootte van de benzinetank mede bepalend voor hoe lang je er achtereenvolgens mee kunt rijden. Bij e-bikes geldt dat hoe meer Wh (Watt Hours), hoe langer hij mee gaat.

De meeste elektrische fietsen hebben 36- of 48 Volt accu met tussen de 8 en 30 Amp uren. Bereken het aantal watt Hours door het Voltage van een accu te vermenigvuldigen met de Amp uren. Heeft een elektrische fiets een 13,8 Ah 36V accu, zoals dit exemplaar van Lidl, dan heeft die 496,8 Wh energie.

Prophete E-bike 28'' Premium Lidl
Prophete E-bike 28” Premium (Afbeelding: Lidl)

2. Te veel afgaan op de actieradius en snelheid van de e-bike

Fabrikanten van elektrische fietsen zijn vaak gretig met het benoemen van de actieradius en maximale snelheid van een elektrische fiets. Deze getallen zijn echter wat misleidend. Zo is de actieradius van een e-bike sterk afhankelijk van hoeveel je de pedal assist gebruikt, omstandigheden zoals het weer en de wegen waar je op rijdt, en je eigen gewicht. Je kunt oneindig fietsen op een e-bike als assistentie uit staat.

Zegt de actieradius van een elektrische fiets dan helemaal niets over hoe ver je er mee kunt fietsen? Nee, maar er is meer dan de actieradius om te bepalen hoe ver je op een e-bike kunt gaan. Heb je bijvoorbeeld twee elektrische fietsen op het oog met vergelijkbare specificaties en motoren? Check dan de grootte van de accu. Een fiets met een accu die 1.5 keer zo groot brengt je namelijk wel 1.5 keer zo ver.

Bosch motor elektrische fiets
De motor van Bosch (Afbeelding: Cannondale)

3. Een e-bike met de verkeerde motor kopen

De twee meest voorkomende motoren bij elektrische fietsen zijn de voorwielmotor (in het Engels ook wel ‘Hub motor’) en de Mid Drive motor. E-bikes met voorwielmotoren zijn over het algemeen goedkoper dan fietsen met een Mid Drive motor. Dit betekent niet dat ze minder goed zijn; ze zijn eerder geschikt voor een ander gebruik.

Wil je de Limburgse heuvels beklimmen of zelfs de bergen in met je e-bike, dan heb je weinig aan een voorwielmotor. Die geeft je namelijk niet het steuntje in de rug waar je op had gehoopt.

4. Te veel betalen voor een elektrische fiets (met functies en onderdelen) die je niet nodig hebt

Het is soms aantrekkelijk om een product te kopen dat veel functies en snufjes heeft, ook al heb je die niet nodig. Voorkom dit bij de aankoop van een elektrische fiets. Denk voordat je op zoek gaat naar een e-bike goed na over waar je de fiets voor wilt gebruiken. Zo elimineer je (misschien zonder dat je het door hebt) een aantal typen fietsen, motoren en accu’s. Dit maakt je zoektocht niet alleen gerichter en effectiever, maar bespaart je aan het einde van de rit ook geld.

Avionics VM Elektrische fiets
Avionics VM (Afbeelding: MB&F en Avionics)

5. Een te korte testrit maken

Naast het vragen van advies aan specialisten is het maken van een te korte testrit een van de grote fouten bij de aankoop van een elektrische fiets. Zou je een auto kopen zonder een goede testrit te maken? Precies, dat dachten we al. Ook voor elektrische fietsen geldt dat je pas merkt hoe ze fietsen als je er een ritje op maakt. En daarmee bedoelen we niet 50 meter heen en weer rijden naast de fietsenwinkel. Dit biedt namelijk niet voldoende mogelijkheid om de motor, versnellingen en andere functies te testen.

Daarom bieden veel fietswinkels de mogelijkheid aan om de fiets even te lenen. Zo kun je hem testen voor het daadwerkelijke gebruik: bijvoorbeeld voor je dagelijkse commute of rit door de bossen in het weekend. Schroom niet om hiernaar te vragen als je in de winkel staat! Het is namelijk geen kleine aankoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen