rmens
rmens Apple 22 okt 2014
Leestijd: 2 minuten

Retina iMac evenaart snelheid Mac Pro

De Mac Pro staat als krachtpatser bekend, maar de nieuwe iMac met 5K Retina Display staat ook zijn mannetje. Naast het scherm met enorme resolutie is de nieuwste iMac ook enorm als het op snelheid aankomt, in enkele gevallen zelfs sneller dan de Mac Pro.

Uit vandaag gepubliceerde benchmarks blijkt dat de 4GHz quad core Retina iMac zowel bij single- als dual core tests sneller is dan het instapmodel van de Mac Pro. Ook bij andere single core tests is de Retina iMac sneller, maar als het op meerdere cores inzetten aankomt, is de Mac Pro nog altijd het snelst.

Wil je de meest snelle Mac voor het minste geld? Dan is de Retina iMac met 4Ghz i7-processor de beste keuze. Deze kost 30 euro meer dan het instap­model Mac Pro, maar dan krijg je er wel een 5K-scherm bij. De benchmarks zijn gemaakt met GeekBench, een programma dat alleen de snelheid van de processor meet. De grafische prestaties worden daarbij niet meegenomen.

Benchmarks Single Core iMac vs. Mac Pro.
Benchmarks Multi Core iMac vs. Mac Pro.

Een snelle processor is gunstig voor bijvoorbeeld Photoshop, dat maakt gebruik van één of hooguit twee cores van de processor. Gezien de Retina iMac het best scoort bij het gebruik van 1 core, zal Adobe’s beeldbewerker het snelst op een Retina iMac draaien.

Is de Mac Pro nu compleet nutteloos?
Nee, beslist niet. Apps die wel gebruik maken van meerdere cores, halen juist veel meer uit een Mac Pro. Final Cut Pro is daar een mooi voorbeeld van. Ook bij 3D-rendering zal de Mac Pro sneller zijn. De cilindervormige Mac beschikt over veel meer grafische kracht omdat deze twee GPU-chips aan boord heeft. Ook heeft de Mac Pro meer Thunderbolt-aanslutingen.

Dit neemt niet weg dat de Retina iMac je een boel bang for the buck geeft.

  • Lees meer over de Retina iMac in ons uitgebreide artikel
  • Koop de Retina iMac in de Online Apple Store
  • Bekijk meer Benchmarks bij Primate Labs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!