[REVIEW] Cyclo Discover Plus: navigatie voor tochten op de fiets

Elektrische fietsen Jelle van Es 8 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

In deze tijden van crisis blijkt de fiets een fijne uitlaatklep te zijn. Met name de elektrische fiets is daarbij niet aan te slepen. Voor een gedeelte komt dat omdat die fiets als alternatief kan gelden voor de momenten waarop je normaal gesproken de tram, metro of bus had gepakt. Een tweede reden kan bestaan uit het maken van een fietstochtje om er even lekker uit te zijn. Met de Mio Cyclo Discover Plus heb je een handig navigatiesysteem.

En dan heb je waarschijnlijk gelijk al de eerste vraag: waarom zou je een navigatiesysteem op de fiets nemen? In sommige gevallen kan het handig zijn om een route uit te stippelen als je van punt A naar B moet en niet helemaal weet wat de beste route is om daar te komen. Ik heb de Cyclo Discover Plus voornamelijk gebruikt als een middel om wat leuke fietstochtjes in de buurt te rijden. En de mogelijkheden zijn daarbij behoorlijk divers. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

Navigatie op de fiets naar een plek is een eitje

Wanneer je ergens bent en je moet naar een bestemming, dan werkt de Cyclo Discover Plus eigenlijk zoals je het gewend bent van een navigatiesysteem zoals je het in de auto hebt. Het is dan gewoon een kwestie van het adres invullen en daarna krijg je de meest handige route voorgeschoteld en kun je gaan fietsen. Echt een gevalletje van een kind kan de was doen.

Makkelijk van A naar B (Afbeelding: Mio)

Zelf je eigen routes aanmaken en delen

Toch heb ik de Cyclo Discover Plus vooral gebruikt om een paar leuke routes uit te stippelen. Dat doe je via de CycloAgent-software op je laptop. Dat is even aan het begin klooien, zeker met het koppelen aan je apparaat. Maar als eenmaal alles is ingesteld, dan is ook dit erg fijn. Op de laptop stippel je een route uit met verschillende kruispunten. Vervolgens wordt de weg automatisch uitgestippeld van de ene naar het andere kruispunt en kun je op die manier heerlijk genieten van een fijne fietstocht, zonder dat je om de zoveel tijd hoeft stil te staan om te kijken welke kant je op moet.

Cyclo Discover Plus
Stek alles in (Afbeelding: Mio)

Rij populaire routes op je fiets die via Komoot of Routeyou worden aangeboden

Heb je geen inspiratie? Dan is het goed om te weten dat de Cyclo Discover Plus gekoppeld kan worden aan bestaande services zoals Komoot en Routeyou. Daar zijn een hoop bestaande routes voor. Op die manier kun je je fiets op de bagagedrager zetten, met je auto ergens naar toe rijden en daar aan de slag gaan met een route. Zodoende leer je echt de meest prachtige plekken kennen, zonder dat je er allemaal dingen voor hoeft uit te zoeken.

De mogelijkheden zijn uitgebreid (Afbeelding: Mio)

Stuurt je keurig over fietspaden en langs trekpleisters

Wat ook wel handig is, is dat de Cyclo Discover Plus begrijpt dat je een fietser bent. In mijn geval stuurde hij mij keurig over de verschillende fietspaden in plaats van de weg die er zo’n vijf meter naast zit. Daarnaast geeft het apparaat de verschillende trekpleisters aan. Zeker wanneer je een mooi ritje door een stad als Amsterdam wilt maken, dan krijg je op het apparaat een melding wanneer je langs een bepaalde trekpleister rijdt. Wel zo handig.

Cyclo Discover Plus
Mis geen trekpleister (Afbeelding: Mio)

Kwaliteit laat de wensen over

Hoewel de Mio Cyclo Discover Plus goed werkt als je alles voor elkaar hebt, was mijn eerste aanraking met het product niet best. Zo is het behoorlijk irritant dat je tijdens de setup van het product gepijnigd wordt met irritant harde piepjes wanneer je op het touchscreen drukt. Dit kun je pas later in het menu aanpassen. Daarnaast werkt de connectie met de satelliet niet altijd even goed. Op die manier zie je een afslag soms iets te laat aankomen. Dan denk je dat het de tweede rechts is, maar is het toch echt de eerste. Ook reageert het product soms ietwat aan de trage kant. Als je eenmaal rijdt is dat geen probleem, maar de eerste stappen voor je fietstochtje zijn wel stappen waar je jezelf even de tijd voor moet gunnen.

Aan het begin even geklooi (Afbeelding: Mio)

De Cyclo Discover Plus is nu beschikbaar. Wil je meer lezen over alles dat met de fiets te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen