Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Home 7 sep 2019

[REVIEW] Devolo Magic 2 brengt overal WiFi en bekabeld internet

Het niet hebben van goed internet kan een enorme bron voor frustratie zijn. Dat je ‘s ochtends in bed wakker wordt en dan even een filmpje wilt kijken, maar te ver zit van de router. Of wanneer je een gamepc op zolder wil plaatsen, maar daar geen ethernetkabel hebt liggen. De Devolo Magic 2-set is voor beide problemen een uitstekende oplossing.

De Devolo Magic 2 zorgt er voor dat je internet via het stroomnet hebt lopen. Dat is niet nieuw. Voordat ik de set ging testen had ik al een set die er voor zorgde dat ik internet via het stroomnet had. Op die manier kon ik mijn gamepc aansluiten op een ethernetkabel. Die set is echter alweer een paar jaar oud en kon slechts een snelheid van 500 Mbps aan. De Devolo Magic 2 kent een maximale snelheid van 2400 Mbps en kent ook de mogelijkheid om via WiFi een mesh-network op te zetten. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

Installatie zou makkelijk moeten zijn, maar…

Op papier moet het installeren van de Devolo Magic 2 een fluitje van een cent zijn. Ik heb de multiroom-set getest. Deze bestaat uit een LAN-device en twee WiFi-ontvangers. Het LAN-device sluit je aan in een vrij stopcontact bij de router en verbind je dan met een ethernetkabel. Vervolgens sluit je de WiFi-ontvangers aan in twee andere stopcontacten en moet er automatisch verbinding worden gemaakt. De gebruiksaanwijzing is simpel.

En ja, de WiFi-ontvangers maakten verbinding, maar zonden uiteindelijk geen signaal uit. Na zo’n vier pogingen te hebben gedaan en de WiFi-ontvangers te hebben gereset, kwam ik uiteindelijk tot de conclusie dat het LAN-device in plaats van een rood lampje toch echt een wit lampje moest hebben. Dat stond nergens in de beschrijving en het is ook niet duidelijk dat dat kan. Ik was in de veronderstelling dat het lampje gewoon aangaf dat hij stroom had en werkte. Uiteindelijk heb ik ze handmatig moeten pairen, door op het LAN-device de sync knop in te drukken. Toen dat eenmaal lukte, kon ik vervolgens de WiFi-ontvangers in het stopcontact plaatsen waar ik ze echt wilde hebben en ze daadwerkelijk gebruiken.

Devolo Magic 2
Devolo Magic 2 (Bron: Devolo)

Devolo Magic 2 is snel

Als het allemaal werkt, dan werkt het ook goed. Ik heb de Devolo Magic 2 voornamelijk gebruikt voor mijn gamingpc op de eerste verdieping en mijn secundaire PlayStation 4 op zolder. Beiden werken nu zoveel beter als daarvoor. Op mijn gamingpc kan ik nu zonder problemen in 4K video’s streamen en op beide devices vliegen de downloads naar binnen. Het is echt zoals je het zou willen.

Overal WiFi dankzij Mesh

Daarnaast werkt de Devolo Magic 2 ook als een Mesh-netwerk. Je kunt ze makkelijk koppelen aan je bestaande router om op die manier het signaal verder te brengen dan dat het normaal zou kunnen. Zeker met de twee sets die ik heb getest heb ik nu overal goed, stabiel en snel internet en kan ik alles doen wat ik zou willen. Dit is overigens heel makkelijk. Je drukt eerst op de WPS-knop op je router en vervolgens synchroniseer je die met de WiFi-ontvangers. Dat is alles en het is zo fijn dat het werkt.

Devolo Magic 2
Overal bereik (Bron: Devolo)

Stabiel

Bij mijn oude set die ik gebruikte had ik regelmatig dat het signaal weg viel. Dan moest ik weer naar de meterkast loop, het LAN-device verwijderen en na tien seconden weer in het stopcontact zetten en hetzelfde doen in de ontvanger bij mijn gamepc. In de tijd dat ik de Devolo Magic 2-set heb gebruikt, heb ik er nul problemen mee en loopt alles echt als een zonnetje. Daarnaast is het fijn dat je met het gebruik er van geen stopcontact kwijt bent. Je kunt alsnog een stroomkabel in de set stoppen en een device van stroom voorzien.

Devolo Magic 2 (Bron: Devolo)

Wel prijzig

Het enige echte nadeel, naaste de voor mij wat klungelige installatie, is dat de set prijzig is. De set zoals ik die heb getest met twee WiFi-ontvangers kost 279 euro. Voor 100 euro minder kun je een set met een enkele WiFi-ontvanger zorgen. In veel gevallen is dat een hogere prijs dan dat je waarschijnlijk voor je router hebt neergelegd.

De Devolo Magic 2 is onder andere hier te koop. Wil je meer lezen over alles dat met routers te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
[REVIEW] Devolo Magic 2 brengt overal WiFi en bekabeld internet
Sluiten