Jelle van Es
Jelle van Es Games 20 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

[REVIEW] eFootball PES 2020: Speelt weer heerlijk

Op het gebied van voetbalgames heb je elk jaar de keuze tussen FIFA en PES. Die laatste zet de laatste jaren stappen op het gebied van gameplay, maar weet meestal qua modi wat achter te blijven. Dit jaar wil uitgever Konami laten zien dat er dingen zijn veranderd in PES 2020.

Ten eerste wordt de game nu eFootball Pro Evolution Soccer 2020 genoemd, maar noem ik het gewoon lekker PES 2020. Ten tweede heeft men daadwerkelijk de game beter gemaakt. Dit zijn daarbij de vijf punten die zijn opgevallen.

PES 2020 speelt zo enorm lekker

De laatste twee jaar vind ik PES al lekkerder spelen dan FIFA. Ik haal meer voldoening uit het opzetten van aanvallen. Ik geniet van de looplijnen die mijn medespelers volgen en wanneer ik scoor, voelt dat goed. Dit jaar is het tempo iets langzamer komen te liggen in PES 2020 ten op zichte van zijn voorganger. Als gevolg daarvan heb je iets meer tijd en ruimte om tactische keuzes te maken in plaats van altijd maar op de automatische piloot te spelen. Hierdoor is het balbezit op het middenveld nog net wat belangrijker geworden. Je hebt daar nu echt een voordeel als je speelt met een speler die de bal goed kan verdelen.

Messi in actie (Bron: Konami)

Goede spelers zien er top uit

Het draait in PES 2020 uiteraard om het spelletje en de manier waarop je doelpunten maakt. Maar het oog wil ook wat. Wat dat betreft is het goed om te zien dat de goede spelers in de game er ook echt daadwerkelijk goed uitzien. Dan hebben we het niet alleen over de spelers die bij Barcelona of Juventus spelen. Ook de verschillende internationals bij Nederlandse clubs ogen over het algemeen goed. Wanneer je daar dan een actie mee maakt en je dat daarna in de herhaling ziet, dan geeft dat voldoening.

PES 2020
Juventus (Bron: Konami)

MyClub blijft leuk

Eén van de leukere modi in PES 2020 is MyClub. De modus draait al een paar jaar mee en weet me elk jaar goed te vermaken. Het is zeg maar de Ultimate Team-variant van PES, waarin je je eigen droomteam maakt. Daarbij heb je geen pakjes die je opent, maar huur je coaches in om spelers te contracteren. Daarbij heb je dan wel een klein beetje geluk nodig om een goede speler te scoren. Wanneer je er echter één hebt en je gaat daar een tijd mee spelen, dan kun je die speler ook nog in levels omhoog krikken om hem nog beter te maken. Op die manier word je beloond wanneer je voor een lange termijn een bepaalde speler in je selectie houdt.

Master League is beter

Vorig jaar was de Master League een beetje een tegenvallen. De singleplayer-ervaring was erg uitgekleed en nauwelijks de moeite waard. Deze keer heb je meer het gevoel dat je echt de trainer bent van een team en heb je veel interacties. De cinematics waarin dit gebeurt zijn wellicht iets te vaak aanwezig, maar net als bij de originele modus van de PlayStation 2 is dit er één waarbij het erg leuk is om je eigen team langzaam maar zeker te ontwikkelen en uiteindelijk een topteam te hebben om de competities mee te winnen. Met name het nieuwe systeem om spelers aan je club toe te voegen is een fijne verbetering.

Cruyf als trainer in de Master League (Bron: Konami)

Pijnpunten blijven bestaan

Toch kent PES 2020 nog altijd bepaalde minpunten die elk jaar terugkomen. Zo is de modus waarbij je je eigen speler maakt en daarmee een carrière begint nog altijd houterig en niet echt de moeite waard. De game heeft nog altijd een gebrek aan licenties (hoewel je dat redelijk goed kunt aanpassen), je verandert in de verdediging nog altijd naar het verkeerde mannetje en echt grote veranderingen zijn er niet.

Stadion (Bron: Konami)

Wil je echter vooral een game die goed speelt, dan zit je bij PES 2020 aan het juiste adres. De game is nu beschikbaar voor de PlayStation 4 en Xbox One. Bezit je een PlayStation 4 en wil je graag met de game aan de slag? Dan hebben we goed nieuws. In samenwerking met de uitgever mogen we namelijk een exemplaar weggeven. Het enige dat je daarvoor moet doen is een mail sturen naar [email protected]. Laat daarbij weten dat je kans wilt maken op deze prijs. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!