[REVIEW] EMQ elektrische vouwfiets: Fijn en betaalbaar

Elektrische fietsen Jelle van Es 14 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Als je aan een vouwfiets denkt, dan is de kans groot dat je dan denkt aan de ietwat oudere forens die een oude roestbak meeneemt in de trein. Nu is het nog maar de vraag hoe we straks omgaan met het openbaar vervoer, maar de vouwfiets is wel wat aan het veranderen. Zeker nu er steeds meer elektrische vouwfietsen op de markt komen. De EMQ elektrische vouwfiets is daar een goed voorbeeld van.

EMQ is een paar jaar geleden ontstaan met het idee om de wereld een beetje groener te maken. De oprichtster zag hoe vervuild grote Chinese steden waren door het vele autoverkeer. Dat moesten we in Nederland voorkomen. Een elektrische vouwfiets was de oplossing voor mobiliteit in de stad en zo werd het bedrijf opgericht. Wij hebben het nieuwste model een weekje getest en dit zijn de punten die ons zijn opgevallen.

De EMQ elektrische vouwfiets is zeer gebruiksvriendelijk

Ik heb eerlijk gezegd niet heel erg veel ervaring met vouwfietsen. Van te voren was ik dan ook bang dat het veel gedoe was om hem in en uit elkaar te vouwen, maar daar is totaal geen sprake van. Wanneer je een beetje handig bent, doe je er een seconde of tien over, maar zelfs met een seconde of dertig ging het al behoorlijk snel. Het spreekt allemaal redelijk voor zich. En wanneer hij opgevouwen is, is hij lekker compact. Zonder problemen kon ik hem kwijt in de kofferbak van Peugeot 208. Maar zelfs een auto die een maatje kleiner is moet nog voldoen.

elektrische vouwfiets
Zonder problemen in de kofferbak! (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Relatief licht

En wanneer je hem opgevouwen hebt, is hij redelijk licht. Hij is zo’n 13 kilo. Niet iets om honderden meters mee te slepen, maar geen enkel probleem wanneer je hem in of uit de trein hoeft te tillen. Maar ook wanneer je in de stad in een bovenwoning woont, gaat deze EMQ elektrische vouwfiets makkelijk mee naar boven. En door de compactheid kun je hem makkelijk ergens binnen neer zetten als je dat wilt.

EMQ elektrische vouwfiets
Makkelijk op te tillen (Afbeelding: EMQ)

Fietst uitstekend

Het belangrijkste van de EMQ elektrische vouwfiets is dat je er ook goed op kan fietsen. En daarin slaag de fiets met vlag en wimpel. Zeker in de hoogste stand vlieg je door de straten. Ideaal wanneer het buiten flink waait of wanneer je bij het stoplicht weg wilt vliegen en niet heel lang achter andere mensen aan wilt rijden. Bovendien zit de fiets gewoon goed. Het zadel is lekker, het stuur is stevig en je hoeft niet bang te zijn dat je rondvliegt wanneer je over een drempel heen gaat. Het voelt echt als een kwaliteitsproduct aan.

EMQ elektrische vouwfiets
Dit soort beproevingen is geen probleem (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Bereik is niet al te groot…

Op de website staat dat de EMQ elektrische vouwfiets een bereik heeft van zo’n 50 kilometer. Nu ben ik qua gewicht niet de lichtste gebruiker en dat weegt mee, maar als ik heel eerlijk ben sprong mijn batterij na een kilometer of tien op de hoogste stand al op het laatste streepje. Daarbij moet ik wel zeggen dat dat wellicht een afstelfoutje is, want daarna schoot hij weer naar drie. Wellicht dat ik er uiteindelijk wel 25 tot 30 km mee haalden als ik door zou gaan. Het bereik van 50 kilometer lijkt me wel iets als je een keurige tachtig kilo of lager weegt, hem op de eerste of tweede stand (van de vijf zet) en dan er mee rondfietst. Dan merk je helaas niet al te veel van de ondersteuning.

Mooie mensen met een mooie fiets (Afbeelding: EMQ)

…Maar fietst ook goed zonder batterij

Maar zelfs op het moment dat je de batterij uit hebt, dan blijkt dit nog altijd een goedrijdende elektrische vouwfiets te zijn. Doordat hij niet heel erg zwaar is, weegt hij eigenlijk niet heel erg veel meer dan een gewone vouwfiets. Mocht je hem dus een keer zijn vergeten op te laden en neem je hem ergens mee naar toe, dan is het geen paniek, want het is nog altijd een stuk sneller dan wanneer je moet lopen. Verwacht alleen dat je dan iets van 15 kilometer per uur fietst in plaats van de 25 wanneer je hem met een goede batterij op de hogere standen hebt zitten.

Lekker de natuur in! (Afbeelding: EMQ)

De EMQ elektrische vouwfiets is te koop op de website van de maker. Wil je meer lezen over andere soorten elektrische fietsen? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen