Elektrische fiets: 5 modellen met een absolute topsnelheid

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 15 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Je bent vast wel eens voorbij geracet door iemand op een elektrische fiets. Soms lijkt het alsof deze fietsen je met 50 kilometer per uur voorbij racen, maar dat is erg onwaarschijnlijk. Een gewone elektrische fiets heeft namelijk vrijwel altijd een topsnelheid van 25 kilometer per uur. Maar er zijn uitzonderingen.

Speed pedelecs kunnen en mogen met een snelheid van 45 kilometer per uur over de rijbaan racen. Dat is hard, en daarom gelden voor speed pedelecs ook andere regels op de weg dan voor normale e-bikes. Benieuwd naar de snelste elektrische fietsen op de markt? Hieronder vind je 5 van die racemonsters.

Snelste elektrische fiets: een kanttekening

Een van de meest gestelde vragen over elektrische fietsen gaat over de snelheid. Hoe snel gaat een elektrische fiets? Dit is onder andere afhankelijk van de motor van de fiets. De motor is echter niet de enige factor. Een elektrische fiets, mits je trapt, zo snel als jij kunt trappen. De elektrische ondersteuning van de meeste elektrische fietsen stopt vaak bij de maximum snelheid van de e-bike (bijvoorbeeld bij 25 of 45 kilometer per uur). Dat komt doordat er een wettelijke maximale snelheid is vastgesteld voor e-bikes.

Bestaat er dan zoiets als de ‘snelste elektrische fiets’? Over die vraag valt te twisten omdat de snelheid van een e-bike dus afhankelijk is van verschillende factoren. Een motor met een hoog wattage staat niet gelijk aan een hogere snelheid. En een van de belangrijkste factoren in hoe snel je elektrische fiets rijdt ben jij. Toch zijn er een aantal e-bikes die gebouwd zijn om sneller te rijden dan de wettelijke maximale snelheid. Hieronder vind je 5 van die racemonsters.

Stealth B-52 Elektrische fiets

De Stealth B-52 elektrische fiets is niet bedoeld voor op de weg maar voor de bossen en ruig terrein. Hij heeft een 5000 Watt motor en heeft een geschatte maximum snelheid van 80 kilometer per uur.

Stealth B-52 elektrische fiets
Stealth B-52 (Afbeelding: Stealth Bikes)

High Power Cycle Revolution

De ‘Revolution’ van het Amerikaanse High Power Cycles (HPC) is een ware revolutie: de elektrische fiets heeft net als het bovenstaande model een topsnelheid van 80 kilometer per uur en wordt geleverd met een 5000 watt tot 7000 watt (!) motor.

HPC revolution elektrische fiets
HPC revolution (Afbeelding: HPC)

Vintage Electric Tracker

De Californische elektrische fietsenfabrikant staat bekend om het maken van e-bikes met een retro-design. De ‘Tracker’ is, afgezien van zijn uiterlijk, alles behalve retro. Hij behaalt een topsnelheid van 57 kilometer per uur waarmee hij menig e-bike het nakijken geeft.

Elektrische fiets Luna Cycle Apex

Luna Cycle is een relatief nieuw merk maar heeft de laatste jaren veel populariteit gewonnen. Een van de redenen van die populariteit is de Apex: een kwalitatief sterke elektrische fiets met een maximale snelheid van 56 kilometer per uur, een 2500 Watt mid drive motor en een geavanceerde Samsung 21750 Cell accu.

Luna Cycle Apex e-bike
Luna Cycle Apex (Afbeelding: Luna Cycle)

Karmic Koben

Deze elektrische fiets is esthetisch het meest aantrekkelijke exemplaar uit dit rijtje. Het is een lichtgewicht e-bike met een Bafang middenmotor. Dit is een speed pedelec waar je soortgelijke exemplaren van op de markt kunt vinden. Toch verdient hij een plek in dit rijtje dankzij zijn soepele ontwerp. En zijn snelheid natuurlijk. Hij haalt namelijk een maximale snelheid van 45 kilometer per uur.

Karmic Koben speed Pedelec elektrische fiets
Karmic Koben (Afbeelding: Kickstarter)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen