Jelle van Es
Jelle van Es Gaming 26 aug 2019

[REVIEW] Erica: een interessant interactief avontuur op je PS4

In de jaren negentig zagen we regelmatig games waarbij acteurs in tussenfilmpjes het verhaal aan elkaar probeerde te knopen. De kwaliteit daarvan was vaak zeer matig, maar door het slechte acteerwerk was het ook wel weer grappig. Games uit de Command & Conquer-serie zijn hier een goed voorbeeld van. In eerste instantie doet de game Erica daar aan denken. Gelukkig ontpopt de game zich al snel als een interessant interactief avontuur.

Maak kennis met Erica

Erica is een interactieve film met game-elementen. Het doet een beetje denken aan Black Mirror: Bandersnatch, waarbij je als speler regelmatig keuzes moet maken om zo op die manier het verhaal te laten vorderen. Maar er zijn ook wat gameplay-elementen, waarbij de speler gebruik maakt van het touchpad van de controller of de smartphone die je aan de game kunt koppelen. De interacties zijn niet meer dan het maken van kleine bewegingen om op die manier een deur te openen, een kaars aan te stekken of een sleutel om te draaien.

Het zijn voornamelijk de keuzes die je maakt die het verhaal interessant maakt. En de actrice die de hoofdrol speelt. Het gaat om de Britse actrice Holly Earl, die voornamelijk in wat Britse series speelt. Zij kruipt in de rol van Erica Mason. Het is een personage met een zware jeugd. Op jonge leeftijd zag ze hoe haar vader bruut werd vermoord en stond ze oog in oog met de moordenaar. Maar een beeld van de dader heb je niet. Ze wordt teruggegooid in de nachtmerrie wanneer blijkt dat een oud-collega van haar vader ook op een gruwelijke manier wordt vermoord. Een politieagent besluit vervolgens dat het voor Erica het beste is om haar onder te brengen in het Delphi House. Een plek waar haar vader werkte en waar vrouwen met mentale problemen worden opgevangen.

Erica
Erica (Bron: PlayStation)

Vanaf dat moment begint er een avontuur waarbij je andere personages leert kennen, in spanende situaties terecht komt en een paar lastige keuzes moet maken. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kom je in andere situaties terecht. Zoals gezegd doet de actrice die de rol van Erica vervult goed haar best. Andere acteurs en actrices weten iets minder indruk achter te laten. Het staat je niet zozeer tegen, maar er zijn veel momenten waarop je denkt ‘dat had beter gekund’. Ook is het soms wat voorspelbaar van wat er gaat komen. De echte schrikmomenten wanneer Erica in een spiegel staart zijn zo wat minder indrukwekkend. Ook is het zo dat de gameplayelementen vaak wat te gezicht zijn en dingen via de touchpad niet altijd lekker werkte.

Erica
Erica (Bron: PlayStation)

Maar buiten dat is Erica gewoon een interessante ervaring. Met anderhalf tot twee uur ga je door de interactieve film heen en heb je een einde dat je zelf hebt verdiend door de gemaakte keuzes. Het is niet heel erg boeiend om de film daarna nog een keer te beleven, want ik betwijfel of er op een paar duidelijke en grote keuzes na echt veel verschil in gaat zitten. Maar voor een prijs van net geen tien euro is het zeker de moeite waard om het te proberen. Het is daadwerkelijk wat anders en het verhaal an sich zit behoorlijk goed in elkaar. Erica is nu beschikbaar voor de PlayStation 4. Wil je meer lezen over games voor dit platform? Kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
[REVIEW] Erica: een interessant interactief avontuur op je PS4
Sluiten