[REVIEW] Horizon Zero Dawn: Schittert ook op de pc

Games Jelle van Es 7 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Sinds 2013 speel ik met veel plezier op de PlayStation 4. In de zeven jaar zijn er enorm veel toffe games voorbij gekomen. In 2017 werden we verwend met Horizon Zero Dawn, gemaakt door Guerilla Games. Zij werken nu druk aan het vervolg op de PlayStation 5. Mocht je de game destijds hebben gemist en het bezit zijn van een pc? Dan kun je binnenkort los met de Complete Edition van Horizon Zero Dawn.

Het is niet heel erg vaak dat ik echt uitkijk om een bepaalde game voor een tweede keer te spelen. Maar dat is met Horizon Zero Dawn zeker het geval. Ik wilde zien wat de game me kon bieden op mijn gloednieuwe pc. Daar ben ik uiteindelijk een paar uur mee aan de slag gegaan en dit zijn daarbij de punten die mij zijn opgevallen.

Blijft een boeiend verhaal

Horizon Zero Dawn is een unieke game qua setting en ook wel qua verhaalvertelling. Het draait om Alloy die opgroeit als een paria buiten een inheemse stam. En dat dan in een wereld waarin er gevaarlijke beest-achtige machines rondlopen. In die wereld gaat Alloy op zoek naar antwoorden over wie zij is, wat er met haar moeder gebeurd is en hoe de wereld in elkaar zit. Het is een interessant avontuur met diverse lagen, die drie jaar na de originele release wat mij betreft nog altijd goed werkt.

Horizon Zero Dawn
Een mooi en prachtig verhaal (Afbeelding: Guerilla Games)

De uitgebreide versie van Horizon Zero Dawn

De pc-versie van Horizon Zero Dawn is de zogenaamde Complete Edition. Deze wordt geleverd met de uitstekende Frozen Wilds uitbreiding. Ook wordt de game voorzien van de diverse verbeteringen die in de PlayStation 4-versie al zijn doorgevoerd. Denk daarbij aan een nog hogere moeilijkheidsgraad en de mogelijkheid om gebruik te maken van de New Game+ optie. Daarmee kun je het hoofdavontuur voor een tweede keer spelen, terwijl je gebruik kunt maken van de geboekte voortgang.

Wereld ziet er in widescreen nog fijner uit

Eén van de voordelen van de pc-versie van Horizon Zero Dawn bestaat uit de mogelijkheid om de Ultra Wide-optie in de game te gebruiken. Dat is dus handig wanneer je een breed scherm hebt. Ik heb dat gelukkig op mijn bureau staan en net als bij Death Stranding wordt de game er zeker mooier van. Je ziet simpelweg meer op het beeldscherm terwijl je speelt. Daardoor zijn de toch al grootste en boeiende omgevingen in de pc-versie nog wat mooier en heb ik heel wat momentjes gehad waarbij ik even stil ben gaan staan om te genieten van de variatie van de omgevingen.

Horizon Zero Dawn PlayStation
Prachtige uitzichten (Afbeelding: Guerilla Games)

Framerate maakt het verschil in Horizon Zero Dawn

Een andere belangrijker verbetering ten op zichte van de PlayStation 4-versie is dat Horizon Zero Dawn op de pc gebruik maakt van een hogere framerate. Je kunt hem instellen op maximaal 120 frames per seconden of zoiets als oneindig, afhankelijk van hoe krachtig je systeem is. Hierdoor loopt de game net wat soepeler dan op de PlayStation 4. Daar was de game namelijk vastgezet op 30 frames per seconden.

Horizon Zero Dawn PS4
Loopt soepel (Afbeelding: Guerilla Games)

Hier en daar wel wat verouderd

Ondanks alle verbeteringen is het wel zo dat Horizon Zero Dawn hier en daar ook wel wat verouderd is. Met name tijdens de verschillende cutscenes vond ik het wat houterig overkomen ten op zichte van wat we het afgelopen jaar hebben gezien. Het is zeker niet zo dat je een game van tien jaar oud zit te spelen, maar feit is wel dat we de afgelopen jaren op het gebied van open wereld games heel wat evoluties hebben gezien. Wat dat betreft is deze game dus op een paar kleine puntjes wat verouderd.

Prachtige lichteffecten (Afbeelding: Guerilla Games)

Dat neemt echter niet weg dat ik echt veel lol heb gehad met deze tweede kennismaking van Horizon Zero Dawn. De game is nu te spelen op de pc. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen