Review: 2011 MacBook Air 11″

Apple Jan David Hanrath 5 aug 2011
Leestijd: 2 minuten

Zelf ben ik al enige maanden bezitter en gebruiker van een 11″ MacBook Air. Een fantastische laptop die je bij wijze van spreken zo in je binnenzak steekt. Sinds twee weken is er een opvolger. OMT zet oud en nieuw naast elkaar en geeft een oordeel: Zet ik m’n oude Air te koop of niet?

De buitenkant
Veel uiterlijk verschil is er niet tussen de twee standaard top-of-the-range 11″ MacBooks die voor € 1.149,- over de toonbank gingen en gaan. Alleen de Thunderbolt bliksemflits, het back lit toetsenbord en de nieuwe Launchpad-toets vallen op. Deze laatste vervangt de Dashboard-toets. Nadere bestudering van het oude toetsenbord brengt nog een eject-toets aan het licht. Waarom heeft die er ooit op gezeten? De nieuwe MacBook is in ieder geval verlost van deze link met het verleden.

De binnenkant
Binnenin is er meer veranderd. De Intel Core 2 Duo 1,4 GHz processor is vervangen voor een Intel Core i5 1,6 GHz processor en het DDR3-werkgeheugen van 2 GB is verdubbeld tot 4GB, waarbij de gegevenstoegang van 1.067 naar 1.333 MHz ging.

Verder bezit de nieuwe MacBook de vierde iteratie Bluetooth waarover Koen eerder heeft geschreven. Daarnaast vervangt Thunderbolt de Mini Displaypoort, waardoor je naast een Cinema Display ook andere randapparatuur, waaronder FireWire-apparaten, aan je Mac kunt hangen. De Thunderbolt-chip in de Air is wel iets lichter uitgevoerd dan in de MacBook Pro en iMac, want er kan maximaal één (Thunderbolt) Cinema Display aan worden gehangen in plaats van twee.

De grote OMT snelheidstest
Apple beweert dat dankzij de nieuwe krachtbron de nieuwe MacBook Air tot 2,5x zo snel is als z’n voorganger. Bij een volslagen onwetenschappelijke vergelijkende test kwamen wij ongeveer tot hetzelfde resultaat: de nieuwe MacBook Air gaat 2x zo snel uit als de oude. Het duurt twee in plaats van vier seconden. Twee andere tests laten een wat gematigder beeld zien van de performancewinst. 17 seconden na het aanzetten is de nieuwe Air gereed voor gebruik en de oude heeft hier 23 seconden voor nodig. Het starten van de Mac App Store doet de nieuwe computer drie seconden sneller: zeven in plaats van tien seconden.

Waarin je vooral het verschil zult merken is in het dagelijks gebruik van Safari en Mail. Webpagina’s laden gemiddeld twee seconden sneller en een uit de kluiten gewassen mailbox geeft op de nieuwe Air beduidend snellere respons. Je zou denken dat het verschil tussen 2 GB en 4 GB ram een groot verschil zou maken, maar doordat de MacBook Air geen trage harde schijf heeft, maar 128 GB solid state geheugen om mee te swappen, valt dit in de praktijk erg mee.

Conclusie
De nieuwe MacBook Air is net als z’n voorganger een fantastische laptop. Klein, licht, maar dankzij de hoge resolutie van het scherm (1366 x 768) en de lange gebruiksduur van de batterij (tot 5 uur) zeer functioneel.

De snellere processor, het backlit toetsenbord en Thunderbolt zijn aangename verbeteringen, maar de verschillen zijn niet zodanig dat ik stante pede mijn oude MacBook Air inruil voor een nieuwe. Ik ben benieuwd wat de zomer van 2012 brengt…

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen