Review – MacBook Air (2020): eindelijk weer een waardige Air

Apple rmens 10 jun 2020
Leestijd: 14 minuten

De MacBook Air is Apple’s meest iconische laptop. Hij werd in 2008 door Steve Jobs uit een envelop gehaald en zette jarenlang de toon voor compacte en dunne laptops. Inmiddels is de 2020-versie uit met een aantal grote vernieuwingen. Is deze betaalbare, dunne laptop een goede keuze? Dit is onze review na twee maanden intensief gebruik.

Even je geheugen opfrissen. In oktober 2018 moderniseerde Apple de MacBook Air. De populaire laptop kreeg een Retina-scherm en een platter toetsenbord. Een nieuw model arriveerde in de zomer van 2019 en kreeg niet alleen een nieuwe versie van het toetsenbord met vlindermechanisme (de laatste iteratie na een lange reeks tegenslagen), maar ook een True Tone-sensor voor het Retina-scherm. Een bescheiden update.

Inhoud review

 • Specs en modellen
 • Toetsenbord
 • Geheugen en opslag
 • Connectiviteit
 • Prestaties (CPU)
 • Prestaties (GPU)
 • Intermezzo: langdurige belasting
 • Accuduur
 • Conclusie

MacBook Air 2020: échte vernieuwing

De MacBook Air 2020 brengt meer veranderingen. Er kan voor het eerst weer gekozen worden tussen een aantal processors. Tot dit jaar was er slechts één processor beschikbaar. De prijzen zijn ook iets verder verlaagd. Het instapmodel is nu € 50,- goedkoper. Voor € 1.199,- krijg je een Intel Core i3 dual-core van de 10e generatie, 8 GB RAM en 256 GB opslag. Een flink pluspunt is dat de SSD niet langer standaard 128 GB is, maar je voor een lager bedrag dubbele opslag krijgt. Ook het toetsenbord is vernieuwd.

In plaats van een enkele processor, geeft Apple je nu de keuze uit drie modellen. Het zijn allemaal Intel Core-chips van de 10e generatie. Voor het eerst in de MacBook Air zijn kun je ook voor quad-core processors kiezen:

 • Core i3-1000NG4: dual-core op 1,1 GHz met 4 MB cache (Turbo Boost tot 3,2 GHz): € 1.199,-
 • Core i5-1030NG7: quad-core 1,1 GHz met 6 MB cache (Turbo Boost tot 3,5 GHz): € 1.499,- (dit is het model dat we tijdens deze review gebruikt hebben)
 • Core i7-1060NG7: quad-core 1,2 GHz met 8 MB cache (Turbo Boost tot 3,8 GHz): € 1.579,-
MacBook Air 2020 - review - algemeen
Klik/tap voor groter. (Foto: OMT/Raymon Mens)

Een goed toetsenbord

De meest positieve verandering in de MacBook Air 2020 is ongetwijfeld het toetsenbord. Apple bracht eind 2019 de 16-inch MacBook Pro met nieuw toetsenbord uit. Het door problemen geplaagde vlindermechanisme werd vervangen door een meer traditioneel schaarmechanisme. Destijds zei Apple’s marketing-chef Phil Schiller dat Apple zijn vlindertoetsenbord bleef ontwikkelen. Mede omdat het nieuwe toetsenbord geschikter was voor professionals.

Eigenlijk wist iedereen wel beter. Alsof er ruimte en relevantie is voor twee laptop-toetsenbordontwerpen bij Apple! Wat de marketingbaas destijds niet kon bekennen was dat de MacBook Air 2020 -en uiteindelijk ook de MacBook Pro 13-inch 2020- ook snel het nieuwe toetsenbord, dat Magic Keyboard heet, zou krijgen. En dat is een zegen.

Het nieuwe toetsenbord heeft toetsen die verder ingedrukt kunnen worden. Ze gaan maximaal 1 mm naar beneden bij een aanslag. Het oude vlindertoetsenbord had toetsen die slechts 0,5 mm ingedrukt konden worden. Dit is een met het blote oog zichtbaar verschil door de dikte van de toetsen.

Als je lang op vlindertoetsenborden hebt gewerkt, zul je aan de zachtere en hogere toetsen van de MacBook Air 2020 moeten wennen. Maar we wedden echter dat het grootste aantal gebruikers hun draai snel zal vinden, want dit toetsenbord is erg comfortabel. Zoals we al schreven in onze review van de 16-inch MacBook Pro, heeft dit toetsenbord de juiste balans tussen stabiele toetsen en een wat zachtere aanslag. Het voelt niet langer alsof je op glas drukt. We hopen ook dat de betrouw­baar­heids­problemen die er met de vlinderversie waren, nu definitief tot het verleden horen. Tijdens onze twee maanden gebruik van de laptop heeft geen enkele toets het begeven. Het model met vlinder­toetsenbord kampte na deze tijd al met enkele kuren.

MacBook Air 2020 review - toetsenbord
Klik/tap voor groter. (Foto: OMT/Raymon Mens)

Verbeterde indeling toetsenbord

Het blijft niet bij het nieuwe mechanisme, want Apple heeft ook de lay-out van het toetsenbord aangepakt. De pijltjestoetsen rechtsonder hebben weer een omgekeerde T-lay-out. Dat wil zeggen dat de links / rechts-toetsen half zo hoog zijn als die voor omhoog / omlaag. Dat maakt het vooral voor mensen die veel schrijven (of programmeren) een veel beter toetsenbord. Bij blind typen, kan je pink veel sneller de pijltjestoetsen vinden, omdat ze nu een unieke vorm hebben.

Hoewel de Touch Bar inmiddels op alle MacBook Pro-modellen aanwezig is, heeft de MacBook Air 2020 nog steeds ‘gewone’ F-toetsen. Moeten we daarover klagen? Hoewel er mensen zijn die de Touch Bar nuttig vinden, hebben we bij OMT weinig met het lange touchscreen boven het toetsenbord. Geen probleem dus, dat de Touch Bar afwezig is. We hebben gelukkig wel de beschikking over vinger­afdruk­scanner Touch ID voor identificatie. Je Mac met je vinger­afdruk ontgrendelen went erg snel en na een tijdje wil je niet meer zonder.

MacBook Air 2020 is amper dikker

Het nieuwe toetsenbord zorgt niet voor een veel dikkere laptop. De MacBook Air 2020 heeft nog altijd een wigvormige behuizing en die is op het dikste punt één millimeter dikker geworden. Dat kun je zien als prestatie. Apple heeft een aanzienlijk beter toetsenbord in een amper dikkere behuizing gestopt. Andersom gezien is het op zijn minst frustrerend. Blijkbaar was ons drie jaar ellende met haperende toetsenborden bespaard gebleven als de behuizing één millimeter dikker was gemaakt.

MacBook Air 2020 review - dikte
MacBook Air 2020 (links) en MacBook Air 2019 (rechts) – Klik/tap voor groter. (Foto: OMT/Raymon Mens)

RAM en SSD standaard goed

Het RAM-geheugen en de SSD krijgen een flinke upgrade. Aan de RAM-kant blijft 8 GB de basis, met de mogelijkheid om dit voor € 250,- extra te verdubbelen naar 16GB. De gebruikte processors zouden zelfs 32 GB aankunnen, maar Apple biedt die optie niet. Dat is meer het terrein van de MacBook Pro. Het gebruikte geheugen is overigens wel sneller geworden, je krijgt nu LPDDR4X op 3.733 MHz in plaats van LPDDR3 op 2.133 MHz.

De capaciteit van de standaard geïnstalleerde SSD is (eindelijk) hoger: je krijgt nu minimaal 256 GB. Er zit geen magere 128 GB opslag meer in het instapmodel en dat werd hoog tijd. Optioneel kun je naar 512 GB (+ € 250,- vanaf het instapmodel) of 1 TB (+ € 500,-) gaan. Dit jaar biedt Apple zelfs 2 TB (+ € 1.000) aan. De standaarduitrusting van de MacBook Air 2020 is het het gebied van geheugen en opslag nu gewoon goed. Vooral de grotere SSD zal veel frustratie wegnemen.

Connectiviteit kan beter

Bluetooth 4.2 maakt in de MacBook Air 2020 plaats voor Bluetooth 5, maar net als bij de 16-inch MacBook Pro 16 vond Apple het niet nodig om de laptop te voorzien van Wi-Fi 6 (802.11ax). Dat is opmerkelijk, want de iPhone 11 en nieuwe iPad Pro zijn dit jaar wel met Wi-Fi 6 gelanceerd. Gezien een MacBook vaak jaren wordt gebruikt, was ondersteuning voor Wi-Fi 6 niet meer dan logisch geweest. Geen ramp, want Wi-Fi 5 802.11ac gaat nergens heen, maar toch een kleine misser.

Verder zitten in de behuizing nog twee Thunderbolt 3-poorten aan de linkerkant. Aan de rechterkant zit een 3,5 mm audio-uitgang. Als regelmatige lezer van onze reviews kun je de kritiek die nu komt al invullen. De meeste koptelefoons hebben de kabel aan de linkerkant zitten. Een laptop met de audio-uitgang aan de rechterkant zorgt ervoor dat de audiokabel onnodig in de weg zit.

Dat de MacBook Air slechts twee Thunderbolt 3-poorten heeft, is een onderwerp dat voor discussie blijft zorgen. Een van de poorten kan worden gebruikt voor voeding en/of een extern scherm, waardoor de tweede over blijft voor een extra apparaat of zelfs een hub met meerdere aansluitingen. Dit zou voor de meerderheid van de gebruikers voldoende moeten zijn. Het is ook aan Apple om MacBook Air en Pro van elkaar te scheiden. Als twee poorten niet voldoende zijn, past de onlangs vernieuwde MacBook Pro 13-inch beter bij je.

MacBook Air 2020 review - side
Klik/tap voor groter. (Foto: OMT/Raymon Mens)

Processor gaat er eindelijk op vooruit

De MacBook Air 2018 en 2019 zagen er een stuk beter uit dan hun voorgangers uit 2015 en 2017, maar echt sneller waren ze niet. Intel heeft nu met zijn tiende generatie processors wél vooruitgang geboekt. In een single-core test was de MacBook Air 2020 met Intel Core i5-chip 52% sneller dan zijn voorganger. Wanneer alle cores gebruikt worden, boekt de nieuwe Air zelfs 85% snelheids­dienst. Ook de instapper met Core i3 presteert ongeveer 30% beter dan zijn voorganger.

Ter vergelijking hebben we de laptop die we voor dagelijks werk gebruiken ook gebenchmarkt. Dat is een MacBook Pro uit 2018 (Core i5 2,3 GHz quad-core). We zien daar dat de MacBook Air 2020 met single-core prestaties niet meer onder doet voor een wat oudere MacBook Pro, maar in multi-core-modus is de MacBook Pro nog steeds heer en meester. Al wordt het verschil aanzienlijk kleiner.

MacBook Air 2020 review - cpu
Klik/tap voor groter. (Data: OMT/Raymon Mens)

Moeiteloos bij dagelijks gebruik

Bij gebruik dat typisch voor dit soort laptops is, functioneert de MacBook Air uitstekend. Wij hebben de laptop twee maanden voor typisch kantoor- en redactiewerk gebruikt. Tijdens het gebruik van internet, apps, het schrijven van content, bewerken van foto’s of kleine iMovie-montages met 4K-films afkomstig van een iPhone, werkt de MacBook Air 2020 erg goed. De laptop functioneert meestal in stilte. Bij wat zwaarder werkt komt de ventilator in actie, maar die heeft een nauwelijks irritant geluidsniveau.

Nieuwe grafische spierballen

De grafische chip van de MacBook Air 2020 weet te verrassen. Er zit geen losse grafische chip in deze machines, maar Intel Iris Plus Graphics met een maximum van 1.536 MB geheugen. De grafische test op basis van Metal in Geekbench laat een resultaat zien dat driemaal hoger is dan dat van de MacBook Air 2018/2019. Onze MacBook Pro 2018 met zijn Iris Plus Graphics 655 is net zo verouderd en moet in de MacBook Air 2020 zijn meerdere erkennen.

Tijdens een potje Tomb Raider ging alles vrij soepel bij een resolutie van 1.920 x 1.200 px en de details op normaal niveau. Met de benchmark die in het spel is ingebouwd, haalde de Air zo’n 45,8 frames per seconde. Dit is duidelijk geen machine voor gewone gamers die meer willen dan de titels van Apple Arcade, maar voor casual gebruik zijn we nu op het punt waarop een game op een MacBook Air draaien niet direct problematisch meer is.

MacBook Air 2020 review - gpu
Klik/tap voor groter. (Data: OMT/Raymon Mens)

Comfortabel werken met 4K-scherm

Op papier kan de MacBook Air 2020 het Apple Pro Display XDR met 6K-resolutie aansturen. Dit hebben we echter niet geprobeerd, al was het alleen maar omdat een scherm van € 5.000 geen logische combinatie is met de relatief goedkope MacBook Air.

Als een 6K-scherm ondersteund wordt, is een 4K-scherm helemaal geen probleem. Dat bleek ook in de praktijk. Deze MacBook Air is prima te combineren met het 4K-scherm van LG dat Apple verkoopt. Zo krijg je een veel groter werkoppervlak met een zeer goede weergavekwaliteit. Je werkt in een 100% Retina-kwaliteitsomgeving en kunt genoeg vensters kwijt.

Onze dagelijkse werkmachine is een 13-inch MacBook Pro uit 2018 met een Intel Iris Plus Graphics 655-chip. Het gebruik van een LG 4K-scherm zorgt daar nog wel eens voor problemen. Switchen tussen vensters en ruimtes met Mission Control zorgt nog wel eens voor haperend beeld. De MacBook Air 2020 had aangesloten op hetzelfde LG 4K-scherm echter geen last van haperend beeld. Alles blijft vloeiend, zelfs wanneer het ingebouwde scherm en een extern 4K-scherm gebruikt worden. De ventilator liet zich hierbij ook amper horen. Dat maakt de MacBook Air 2020 erg geschikt voor iedereen die aan een bureau werkt en een goede secundaire monitor wil gebruiken.

Langdurig zware belasting niet mogelijk

Bij langdurig zware belasting laat de laptop echter wel van zich horen en is het duidelijk dat een MacBook Air nog altijd geen MacBook Pro is. De pieksnelheid van de Intel-chips is er ook echt voor korte pieken en niet voor langdurig zware belasting. De processor kan de volledige Turbo Boost-snelheid niet lang volhouden. Dat komt mede door de beperkte koelcapaciteit van de MacBook Air.

Dat bleek bijvoorbeeld bij de Valley Benchmark die we hebben uitgevoerd. Zodra deze start, klokt de CPU zichzelf naar 3 GHz. Dan heel snel, wanneer de temperatuur het maximaal getolereerde van ~100 graden bereikt, verlaagt ​​de processor de frequentie drastisch. Aanvankelijk keert deze terug naar 1,8 GHz en stabiliseert vervolgens op min of meer 1,2 GHz.

Een MacBook Pro 2020 kan, wanneer we dezelfde benchmark uitvoeren, eindeloos op maximale kloksnelheid blijven werken. Dat komt omdat het koelsysteem een stuk beter is. Nu zul je niet dagelijks zo’n benchmark uitvoeren en de MacBook Air kan prima een paar minuten pieken, maar verwacht niet dat je er zware 4K-films op volle snelheid mee kunt renderen of grote apps kunt compileren. Dan is een MacBook Pro echt beter.

mba2020 cpu hitte
Zodra de CPU 100 graden bereikt, wordt de snelheid (frequentie) teruggeschroefd – Klik/tap voor groter. (Screenshot: OMT/Raymon Mens)

Een nare verrassing is overigens Google Chrome. Toen we op een extern 4K-scherm een 4K-video van YouTube in Chrome bekeken (want dat kan niet in Safari), werden alle cores van de MacBook Air 2020 binnen no-time maximaal belast. De laptop begon te blazen en de video begon na een halve minuut met haperen. Dit was het gevolg van de processor die zichzelf terug had geklokt naar 1,2 GHz omdat deze 100 graden bereikte.

Dit wil niet zeggen dat je geen 4K-video op de MacBook Air 2020 kunt kijken. Een 4K-video via Safari, Apple TV+ of VLC afspelen was geen probleem. Het probleem zit dus echt in Chrome en het feit dat de geen hardware-ondersteuning voor de door YouTube gebruikte video-codec is. Het zal niet vaak voorkomen, maar het toont wel aan dat een Air niet alles zomaar kan.

Accuduur is redelijk

De MacBook Air is traditioneel gezien kampioen accuduur. Het is ook een heel belangrijk punt voor deze machine van iets meer dan een kilo die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Op papier is de accuduur gedaald. De theoretische gebruiksduur die Apple opgeeft is 11 uur bij surfen en 12 uur bij het afspelen van films. Dit is een uur minder dan de vorige generatie.

In onze eigen test zijn de resultaten wisselend. Wanneer we de MacBook Air 2020 100 procent belasten met de Valley Benchmark op maximale kwaliteit en de helderheid van het scherm maximaal, hield de Air 2020 met Core i5 het 2 uur en 20 minuten vol. Dit komt overeen met 2019-modellen die 2 uur en 10 minuten stand hielden.

MacBook Air 2020 review - accu
Klik/tap voor groter. (Data: OMT/Raymon Mens)

Bij alledaags gebruik is de accuduur niet slecht, maar ook niet geweldig. De MacBook Air uit 2015 hield het letterlijk 10 uur vol, maar dat kan de 2020-variant niet meer. Bij gewoon kantoorwerk bestaande uit Mail, Safari, Berichten, WhatsApp, Slack, Tweetbot, FaceTime (40 minuten bellen) en een beetje fotobewerken met Pixelmator hield de laptop het 5 uur en 50 minuten vol. De tweede dag van onze test was vergelijkbaar, maar dan zonder FaceTime. Toen hield de laptop het 6 uur en 40 minuten vol. De derde dag was het -wederom zonder FaceTime- 6 uur en 28 minuten. Het scherm was alle dagen ingesteld op 75 procent helderheid.

Houd er rekening mee dat “normaal” gebruik niet voor iedereen vergelijkbaar is. Zelfs al gebruiken we bijna allemaal Safari en WhatsApp, er zijn onvermijdelijke verschillen in hoeveel tabbladen je bijvoorbeeld open hebt. De algemene trend is dat de accuduur van de MacBook Air ieder jaar iets slechter wordt. En dat is jammer. De oudere modellen zonder Retina-scherm hielden het onder vergelijkbare omstandigheden uren langer vol. Uiteindelijk, wanneer je lange dagen buitenshuis moet werken, is een oplader of externe batterij meenemen onvermijdelijk.

MacBook Air 2020 review - batterij
Klik/tap voor groter. (Foto: OMT/Raymon Mens)

Conclusie review: eindelijk een waardige Air

Tot 2017 was het antwoord op de vraag “Welke Apple-laptop moet ik kopen?” vrijwel altijd: “een MacBook Air”. Dat veranderde met de komst van het nieuwe model in 2018. Toen was het antwoord meestal “Waarschijnlijk een MacBook Air, maar…” en daarna een verhaal over een verhoogde prijs, een slecht toetsenbord, matige prestaties en een gebrek aan opslagcapaciteit.

Nu, drie jaar later, is de MacBook Air 2020 eindelijk weer een waardige Air. De compacte laptop is standaard goed uitgerust en heeft een gunstige prijs. De problemen met het toetsenbord zijn verleden tijd en Apple behoudt het formaat dat een succes van de Air heeft gemaakt.

Het enige kritiekpunt dat we hebben is de accuduur. Die had zeker gezien de bijzonder goede prestaties van oudere modellen beter gekund. In al het overige is en blijft deze MacBook Air 2020 de ideale laptop voor bijna iedereen. Iedereen zal de compactheid en kwalitatief goede behuizing waarderen en bij algemeen gebruik functioneert de Air goed, ook met een extern scherm. Dit is de MacBook die je als eerste zou moeten overwegen, zeker als je niet klaar bent om een iPad als enige computer in huis te gebruiken.

Pluspunten

+ Verbeterde prestaties
+ Nieuw toetsenbord
+ Verlaagde (instap)prijs
+ Genoeg SSD-opslag in instapmodel

Minpunten

– Gemiddelde accuduur
– Matige webcam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen