Jelle van Es
Jelle van Es Elektrische fietsen 8 mei 2020
Leestijd: 5 minuten

[REVIEW] Muto elektrische fiets die van vele markten thuis is

De elektrische fiets kan op vele manieren worden ingezet. Je kunt hem gebruiken voor een zondagsritje door de natuur, als vervoersmiddel wanneer je een stuk naar werk moet fietsen en zelfs als een vervanging van de auto in de stad. Voor die laatste wens heeft fietsenmaker Stella een paar jaar geleden intern een groep opgericht die als doel hadden om het ultieme vervoersmiddel in de stad te maken. Het werd uiteindelijk de elektrische fiets genaamd Muto.

De Muto werd een paar maanden geleden al onthuld en toen schreven we er al iets over. Maar nu is de elektrische fiets daadwerkelijk op de markt en kon ik er mee aan de slag gaan. Het is een fiets die vooral als nuttig gezien mag worden. Als je hem met een auto zou vergelijken, dan denk ik al snel aan een degelijke Opel. Zo kun je met verschillende accessoires bijvoorbeeld heel makkelijk aan de voor en achterkant een mand plaatsen om op die manier je boodschappen te vervoeren. En het zijn echt flink grote manden, waar je zonder moeite een grote tas in kunt plaatsen.

Technisch zit de Muto elektrische fiets goed in elkaar. De remmen zijn krachtig en zorgen er voor dat je snel stilstaat, de lampen zijn goed, de batterij is prachtig weggewerkt in het frame en qua ketting maakt hij gebruik van een fijne belt drive, zodat je er weinig onderhoud aan hebt. Mocht de batterij op zijn, dan kun je er alsnog redelijk mee fietsen. En met een volle batterij kun je op de gemiddelde stand zo’n 70 kilometer afleggen. Dat is niet enorm veel, maar zoals gezegd wordt de fiets vooral neergezet als een stadsfiets, waarbij je dus geen hele tochten gaat maken. Dit zijn de punten die mij tijdens een week testen zijn opgevallen.

De Muto elektrische fiets is toegankelijk

Wanneer je de Muto elektrische fiets in huis krijgt, in mijn geval was hij in elkaar gezet, dan kun je er gelijk op wegrijden. De handleiding kun je later doornemen. Geen gedoe met apps of instellingen. Je zet hem aan, je klikt de ondersteuning omhoog en het werkt. Dat klinkt logisch, maar dat is echt niet altijd zo het geval. Er zijn genoeg fietsen waarbij je echt even moet inlezen wat je er mee kan of hoe je hem oplaadt.

Je rijdt er zo mee weg (Afbeelding: Jelle van Es / Want)

Accessoires zijn echt een meerwaarde

Eén van de fijnste elementen die de Muto elektrische fiets kent, is de mogelijkheid om er accessoires op te zetten. Via een zogenaamd click & roll-systeem heb je binnen vijftien seconden een mandje op je fiets geplaatst. En die zit dan ook echt superstevig vast en hoef je je geen zorgen te maken dat hij er afvalt. Ik kreeg er de Chameleon XL bijgeleverd. Deze plaats je achter op je fiets en kun je echt veel dingen in vervoeren. Met de snelbinder aan de bovenkant kun je een eventueel product er ook goed in vast klemmen. Met hetzelfde gemak plaats je kinderzitje er op, voor het moment dat je de kleine straks weer naar het kinderdagverblijf mag brengen.

Mandje op, mandje af (Afbeelding: Jelle van Es / Want)

Batterij is zeer netjes weggewerkt in de Muto elektrische fiets

Eén van de mindere dingen van een elektrische fiets is de batterij. Deze zit vaak of bij de bagagedrager of aan de voorkant van het frame. Vaak zijn het enorm grote units die niet echt mooi zijn. Voor de Muto is er gekozen om deze in het frame onder het zadel weg te werken. Het is eigenlijk een stuk frame dat een batterij is. Op die manier zie je dus niet dat er een batterij zit en dat is fijn. Je kunt hem overigens makkelijk er uit halen en opladen. Je hoeft dus niet je fiets binnen te zetten.

Zie jij de batterij? (Afbeelding: Jelle van Es / Want)

Goede prijs-kwaliteit verhouding

Naast het feit dat de Muto elektrische fiets een keurige allrounder is, is het ook één die voor een scherpe prijs wordt verkocht. Hij kende een Early Bird-prijs van 1549 euro. En nu is hij met 1699 euro alsnog een stuk goedkoper dan de gemiddelde elektrische fiets. Dat is echt een nette prijs als je kijkt wat je er allemaal voor terugkrijgt. De fiets is voorzien van diverse premium onderdelen, maar dat zorgt er niet voor dat de prijs flink omhoog wordt gegooid.

Muto elektrische fiets
Goede materialen (Afbeelding: Jelle van Es / Want)

Niet de meest indrukwekkende fietservaring

Zoals gezegd is de Muto elektrische fiets vooral erg degelijk. Je krijgt eerlijk gezegd veel voor hetgeen dat je er voor betaald. Maar wanneer het op een stukje beleving aankomt, dan valt hij wat tegen. Zoals gezegd is het bereik wat matig en wanneer je bij een stoplicht wegrijdt, dan krijg je niet echt een boost. Het duurt echt even een paar trappen voordat je voelt dat je ondersteuning hebt. Als je dan eenmaal fiets, dan werkt het goed. Tot slot is het systeem waarmee je de instellingen van de fiets aanpast wat beperkt. Geen percentage van hoe vol de batterij zit of de snelheid die je aanhoudt. Het is puur een systeem waarbij je kunt aangeven hoeveel ondersteuning je wilt hebben en via lampjes kun je aflezen hoeveel batterij je nog hebt.

Muto elektrische fiets
Echt voor in de stad dus (Afbeelding: Jelle van Es / Want)

Wil je de elektrische fiets in huis halen? Dan kun je hem hier bestellen. Wil je meer lezen voer de elektrische fiets? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!