[REVIEW] NBA 2K21: Probeert Overtime te forceren

Games Jelle van Es 7 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Elk jaar is de NBA 2K-serie er één waar ik enorm veel tijd in stop. Enerzijds omdat ik een liefhebber ben van de sport zelf, anderzijds omdat de gameserie heel goed in elkaar zit. Toch merkte je bij NBA 2K20 dat de rek er al een beetje uit was. Het plafond lijk te zijn bereikt en wat dat betreft is de hoop gevestigd op de nieuwe generatie spelcomputers om die vernieuwing te brengen. Want als we kijken naar wat NBA 2K21 op dit moment is, dan is het andermaal een evolutie dan dat het echt vernieuwing brengt.

Dat neemt niet weg dat ik er geen lol mee beleef. Het probleem zit hem in het feit dat je gewoon naar iets nieuws snakt en dat de game dat niet geeft. Voor een groot gedeelte heeft men de basis van NBA 2K20 gepakt, de kaarten hier en daar geschud en daar NBA 2K21 van gemaakt. Nog altijd een game die qua sportbeleving op een hoog niveau staat, maar ook één waar meer in heeft gezeten. Dit zijn de punten die zijn opgevallen.

Basis-gameplay is goed in NBA 2K21

Dit is iets dat eigenlijk al jaren goed is. En ook in NBA 2K21 is de gameplay ijzersterk. Het is de ontwikkelaars al een paar jaar geleden gelijkt om de essentie van basketbal goed over te brengen naar de game. Dat betekent dus dat je in de aanval altijd op zoek bent naar de mogelijkheid om de ruimte te vinden en te schieten en dat je in de verdediging juist de moeite doet om door screens door te drukken en uiteindelijk het schot te blokkeren. Het helpt daarbij dat het commentaar van hoog niveau is, waardoor je ook diverse achtergronden van teams en spelers leert kennen.

NBA 2K21
Deze actie is dik in orde (Afbeelding: 2K Games)

MyTeam is flink uitgebreid

Hoewel NBA 2K21 niet hele grote stappen heeft gezet qua vernieuwing, moet ik wel zeggen dat de MyTeam-modus in de game flink is aangepakt. Daar heb je nog steeds geen toegang tot het Auction House, zie het laatste punt, maar buiten dat is er genoeg te doen. Zo werkt de game nu met seizoenen en kun je XP verzamelen om te levelen. Daarmee speel je dan bepaalde bonussen vrij, zoals spelers en boosts. Verder heb je in de modus nu The Exchange. Daar kun je kaarten die je dubbel hebt gaan inwisselen voor nieuwe spelers. Op dit moment moet je daarbij wel heel erg veel inleveren om iets te krijgen, maar die balans zal later wel veranderen. En verder heb je diverse modu om mee aan de slag te gaan. Kortom, een modus om vele uren in te stoppen en waarbij het leuk is om je droomteam op te bouwen.

The Exchange in de game (Afbeelding: 2K Games)

Spelen in High School en College is een leuke ervaring

Een andere belangrijke modus in NBA 2K21 is de MyCareer. Daarin maak je je eigen speler aan en begin je daarmee een carrière. Dit jaar doorloop je het verhaal van Junior, die te maken heeft met de legende van zijn vader. Er zit behoorlijk wat verhaal is, maar echt heel sterk is het niet. Wel is het tof dat je eerst weer mag spelen op het niveau van High School en daarna de College voordat je daadwerkelijk in de NBA Draft terecht komt. Dit zijn leuke wedstrijden en waren er meer dan ik eigenlijk had verwacht.

NBA 2K21
Junior in College (Afbeelding: 2K Games)

Het tempo is hoger in NBA 2K21

Er is in NBA 2K21 gekozen om de aankleding iets soberer te maken. Dat is ergens jammer, maar zorgt er ook voor dat de laadtijden een stuk beter zijn. Zo is de pre-game show met de commentatoren van TNT nu weg (dus geen Shaq, Ernie en Kenny) en hoef je bij een MyCareer-game niet eerst door de warm-ups te spelen. Je gaat gelijk naar de game toe, waarbij de laadtijden ook iets minder lang lijken te zijn. In in de MyCareer is het ook zo dat je na je Draft eigenlijk geen interviews en dergelijk hebt, die vaak niet veel toevoegde. Wat dat betreft is de game dus ergens wat kariger, maar heeft wel als voordeel dat je meer in de game zit.

Gaat dit nog de finale worden van dit jaar? (Afbeelding: 2K Games)

Moeilijkheidsgraad lijkt opeens veel hoger

Ik speel de NBA 2K-serie al een tijd en ik weet dat je aan het begin van de game soms even moet doorbijten. In MyTeam heb je niet gelijk het team waar je vorig jaar mee eindigde en moet je weer bepaalde automatismes afleren. Maar dit jaar lijkt het er op dat de moeilijkheidsgraad in één keer een stuk hoger ligt. In de Domination-modus heb ik echt moeite om te winnen, terwijl ik dat vorig jaar met twee vingers in mijn neus deed. En in Triple Threat (3 tegen 3) blijken mijn eerste tegenstanders in één spelers te zijn met een gemiddelde rating van rond de 90. In NBA 2K20 kreeg je aan het begin enkel wat spelers met een rating van rond de 80. Leuk voor de uitdaging natuurlijk, maar aan de andere kant mag de lat aan het begin wel wat lager leggen. Op deze manier lijkt het er op dat de game je stuurt om pakjes te kopen met daarin betere spelers.

NBA 2K21
De legende (Afbeelding: 2K Games)

Auction House-beperking nog pijnlijker

Eén van de dingen waar wij in Nederland mee te maken hebben, is dat we in de MyTeam-modus geen toegang hebben tot de Auction House. Dit is al een jaar of drie zo, omdat we in Nederland zitten met de wet op kansspelen en het openen van packs op gokken lijkt. Als compensatie krijg je bij de Mamba Edition 200.000 VC in plaats van 100.000, wat een mooie gift is. Het probleem is alleen dat de modus in NBA 2K21 eigenlijk nog meer draait om de Auction House. Om te levelen heb je vele verschillende soorten spelers nodig om challenges mee te voltooien. Die zou je normaal in de Auction House kunnen kopen en er dan mee aan de slag gaan. Maar die mogelijkheid heb je dus in Nederland niet. Als gevolg daarvan is het erg lastig om goed te levelen in de seizoenen en is het echt lastig om een goed team neer te zetten.

Waar ga jij een potje spelen? (Afbeelding: 2K Games)

NBA 2K21 is nu beschikbaar voor de pc, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen