Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 24 nov 2019

[REVIEW] Pokémon Sword en Shield: Veilig, maar goed

In vele opzichten is Pokémon Sword en Shield een interessante game. Het is voor het eerst dat de hoofdserie van de game beschikbaar is op de spelcomputer (hoewel ik de Nintendo Switch vooral als handheld gebruik). Daardoor zijn er meer mogelijkheden in de game. Tegelijkertijd is er vooraf veel kritiek geweest, omdat je niet de mogelijkheid hebt om Pokémon die niet te vangen zijn in de Galar-regio in de game te importeren.

Dat laatste is jammer, maar dat neemt niet weg dat je in het avontuur van Pokémon Sword en Shield nog altijd heel veel verschillende Pokémon kunt vangen en kunt opvoeden. Het doel is nog altijd hetzelfde. Je bent een beginnende Pokémon-trainer, die samen met zijn vriend een gooi wilt doen naar het kampioenschap. In de route daar naar toe moet je bij een aantal verschillende Gyms lang gaan om daar de leider te verslaan voordat je de echte eindbaas kunt uitdagen. Dit zijn daarbij de punten die mij zijn opgevallen.

Een toffe nieuwe wereld om te ontdekken

Pokémon Sword en Shield speelt zich af in de zogenaamde Galar-regio, die een beetje doet denken aan Engeland, maar dan met beter weer. Het is een regio die lekker vrolijk oogt, terwijl je tegelijkertijd ook al heel snel aan het begin terechtkomt in een groot open gebied, waar veel verschillende Pokémon op jou liggen te loeren. Dat is dus een gebied waar je veel kunt vangen en kunt trainen met je huidige team, maar soms ook genadeloos in elkaar gebeukt kunt worden. Daarnaast heb je ook vele verschillende dorpjes waar van alles en nog wat te bleven valt. Zoals je van de andere games in de reeks gewend bent, loont het om met iedereen te spreken. Je weet immers nooit wie jou een Pokémon wilt geven of ruilen.

Pokémon Sword
De nieuwe regio (Bron: Nintendo)

Nieuwe Pokémon zijn over het algemeen leuk

Met een nieuwe Pokémon-game komen er natuurlijk ook een berg aan nieuwe Pokémon om te vangen en mee te trainen. Waar ik in het verleden meer dan eens mijn vraagtekens zette bij de verschillende beschikbare Pokémon, zie je hier over het algemeen beestjes die gebaseerd zijn op redelijk normale elementen. Met name de drie nieuwe starter-Pokémon zijn goed en het maken van een keuze om met één van hen los te gaan is behoorlijk pittig.

Nintendo Switch
Nieuwe en oude Pokémon (Afbeelding: Nintendo)

Random encounters soort van verdwenen in Pokémon Sword

Vroeger moest je oneindig rondlopen in het hoge gras om vervolgens te hopen dat je via een random encounter de Pokémon tegen kwam die je graag wilde vangen. In Pokémon Sword en Shield is dat voor een groot gedeelte verdwenen. In het gras zie j nu de verschillende Pokémon rondlopen en door daar mee in aanraking te komen, begint het gevecht. Daarbij is het goed om te weten dat je voor het vangen van de Pokémon ook experiencepunten voor jouw Pokémon verdient. Ondanks dat je de meeste Pokémon ziet, krijg je vanuit het hoge gras soms ook een uitroepteken te zien. Wanneer je daar tegen aan loopt, dan kom je in een gevecht met een willekeurige Pokémon. Wat dat betreft zijn de random encounters niet helemaal weg, maar is het minder irritant.

beste Nintendo Switch games
Pokémon vangen is op die manier leuker (Afbeelding: Nintendo)

Pokémon Sword ziet er mooi uit

Pokémon Sword en Shield haalt zeker niet alles dat in de Nintendo Switch zit, wat ik in het punt hieronder nog even apart aankaart. Maar dat neemt niet weg dat de wereld waarin de game zich afspeelt er heerlijk uit ziet. Er wordt gebruik gemaakt van felle en vrolijke kleuren, die uitnodigen om de wereld van de game te verkennen. Ook wordt er meer dan eens gebruik gemaakt van plekken waar je in de verte de plek ziet liggen waar je naar toe moet gaan. Op die manier word je als speler vaak lekker gemaakt met hetgeen dat in het verschiet ligt en dat werkt gewoon heel erg goed.

Vergezichten (Bron: Nintendo)

Is wel erg traditioneel

Met de Nintendo Switch als platform zou je denken dat je met meer kracht dan de Nintendo 3DS ook meer kan doen. En ja, de game ziet er zoals eerder gezegd mooi uit. Maar buiten dat is Pokémon Sword en Shield als nieuw deel wel heel traditioneel gebleven. Zo is het een game waarbij voice-overs ontbreken (Fire Emblem: Three Houses heeft de meerwaarde daarvan getoond), waarbij de animaties van de aanvallen van de verschillende Pokémon behoorlijk onder de maat zijn en waarbij je bij het betreden van een nieuw gebied zo nu en dan op een niet nodige laadtijd wordt getrakteerd. En je mist gewoon de mogelijkheid om je oude Pokémon in de game te stoppen en zo je collectie compleet te maken. Het is zeker niet zo dat de game technisch verkeerd in elkaar zit. Maar tijdens het spelen heb ik meerdere malen het gevoel gekregen dat er simpelweg gewoon veel meer in had gezeten. En dat is toch wel een tikkie jammer.

Iets te herkenbaar (Bron: Nintendo)

Dat gezegd hebbende is Pokémon Sword en Shield als game zeer geslaagd en heb ik er vele tientallen uren plezier aan. Dat wordt na deze review eigenlijk alleen nog maar meer, omdat je gewoon zoveel mogelijk Pokémon wilt vangen en sterker wilt maken. De game is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
[REVIEW] Pokémon Sword en Shield: Veilig, maar goed
Sluiten