[REVIEW] Blue Yeti X: Uitstekende USB-microfoon

Gadgets Jelle van Es 21 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Het streamen van games of andere vormen van livestreams is vandaag de dag behoorlijk toegankelijk. Wanneer je je game wilt uitzenden en tegelijkertijd jezelf wilt opbouwen als een Twitch-ster, dan heb je maar een paar dingen nodig. Een spelcomputer om op los te gaan, een capturedevice om de beelden naar de stream te sturen, een webcam om jezelf in beeld te brengen en uiteindelijk nog een apparaat om je audio op te nemen, zoals de Blue Yeti X.

Hoewel audio iets is waar vaak het minste aandacht naar gaat, is het het lastigste onderdeel van een stream. Te vaak heb ik in het verleden lopen klooien met technologie die niet deed wat het moest doen. Het geluid dat werd opgenomen was vaak alsof er in een koekblik werd gesproken en het kon behoorlijk overstemmen wanneer je enthousiast werd. Een tijdje geleden ben ik aan de slag kunnen gaan met de Blue Yeti X. En deze USB-microfoon is erg goed voor de beginnende streamer of om een podcast mee op te nemen. Dit zijn daarbij de punten die mij zijn opgevallen.

Ziet er netjes uit

Natuurlijk draait het bij een microfoon als de Blue Yeti X om het geluid dat deze produceert. Maar tegelijkertijd is de kans groot dat hij in beeld komt wanneer je een stream opneemt. En op dat moment is het goed om te weten dat de microfoon echt goed oogt. Het is een mooi stevig stuk technologie dat een luxe uitstraling heeft. Ook wanneer je niet streamt en de microfoon op je bureau hebt staan, ziet dat er gewoon goed uit en hoef je het zeker niet op te ruimen wanneer je je streaming setup bijvoorbeeld in de huiskamer hebt staan.

Blue Yeti X
De Blue Yeti X (Bron: Blue)

Geluid is verrassend goed

Als je hem dan eenmaal hebt aangesloten en hem kunt gaan gebruiken, dan valt gelijk op hoe goed het geluid is dat de Blue Yeti X opneemt. Via de fysieke knop op de microfoon kun je bepalen hoeveel hij moet opvallen aan de hand van jouw stem. De verschillende lichtjes rondom de audioknop lichten op op basis van de volume die je produceert. Een eerste korte test geeft je daarbij al een redelijke indicatie van hoe hard je praat en waarop je hem moet instellen. En als dat dan gedaan is en je gebruikt hem, dan is de audio die je opneemt gewoon heel erg goed. Of je nou dicht bij de microfoon zit of iets meer achterover hangt, het is helder en warm, zonder dat het elektronisch klinkt. Dat gaat echt een verademing zijn voor eventuele Let’s Play-videos en streams die je wilt gaan maken.

Uitstekend geluid (Bron: Blue)

Software geeft veel mogelijkheden

De basis van de Blue Yeti X is al erg goed, maar het wordt een feest als je het gebruikt in combinatie met de speciale Logitech G Hub software. Daar kun je echt van alles en nog wat instellen, waardoor je stem perfect wordt opgenomen. Terwijl je aan de digitale knoppen van de software draait, kun je via de testfunctie zien wat de effecten doen met je stem en dus kun je heel goed meten wat je voor elkaar wilt krijgen. En daarbij hoef je niet bang te zijn dat je een whizzkid hoeft te zijn om alle presets te begrijpen. Ik kwam er redelijk goed uit en zeker de manier waarop je direct merkt wat het effect is van de knoppen waar je aan draait helpt daarbij.

Blue Yeti X
Ook te gebruiken voor podcasts (Bron: Blue)

Micro-USB kabel aansluiting is wat jammer

Toch heb ik wel wat aanmerkingen. Zo vind ik het jammer dat de Blue Yeti X gebruik maakt van een micro-usb kabeltje om de microfoon van stroom te voorzien. Het is op zich geen probleem wanneer hij staat, maar het zit simpelweg net iets minder stevig dan wanneer het een USB-C-aansluiting was. Zeker op langere termijn kan het in- en uit-pluggen van zo’n kabel er voor zorgen dat het contact minder goed is. Ook heb ik met andere microfoons de ervaring dat dit soms tot kabelbreuk leidt. Wellicht dat dat dus een probleem gaat zijn dat over een tijd naar voren komt.

Ik ben geen fan van een micro-USB-aansluiting (Bron: Blue)

Blue Yeti X is ietwat prijzig

Tot slot is het wel zo dat je voor de Blue Yeti X flink moet lappen. Hij krijgt een adviesprijs van 179,99 euro. Daar krijg je gebruiksgemak en kwaliteit voor terug, maar tegelijkertijd is het ook zo dat je voor iets meer geld al tegen de echte professionele microfoons aan zit. Daarmee is het wellicht iets aan de hoge kant voor de beginnende streamer. Zeker in combinatie met de andere devices die je moet gaan aanschaffen om goed te kunnen streamen.

blue yeti microfoon
Ziet er mooi uit (Afbeelding: Blue)

De Blue Yeti X is binnenkort beschikbaar. Wil je meer lezen over alles dat met gaming te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen