[REVIEW] Pro Cycling Manager 2020: Win de Tour

Games Jelle van Es 5 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Ik denk dat ik de Pro Cycling Manager-reeks inmiddels al meer dan tien jaar speel. Het is een reeks die eigenlijk heel erg matig is, maar toch genoeg te bieden heeft om me elk jaar weer te vermaken. Wat dat betreft is Pro Cycling Manager 2020 precies hetgeen wat ik er van verwacht hebt.

Verandering en innovatie is iets dat eigenlijk vaak ontbreekt bij de reeks en dat is bij Pro Cycling Manager 2020 eigenlijk niet anders. De laatste grote verandering in de reeks is alweer een paar jaar geleden, toen je de mogelijkheid kreeg om je eigen renner te maken en daarmee een carrière te beginnen. En toch, toch heb ik me er weer mee vermaakt. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

Rijden terwijl het seizoen er niet is

Eén van de fijne punten van Pro Cycling Manager 2020 is dat het perfect werkt als een vorm van escapisme. Het seizoen is natuurlijk vreselijk verminkt door de huidige crisis en het is nog de vraag wat voor races we dit najaar daadwerkelijk gaan krijgen. Maar in de game heb je daar geen last van. Daar gaan de grote rondes door op het moment dat ze gepland stonden. Zodoende kun je in de game genieten van de grote rondes, de verschillende klassiekers en de kleine koersen. Als een liefhebber van de sport is dat toch best wel fijn. Rijden over de routes die gepland stonden in de Tour of het bestijgen van de Mont Ventoux met het kenmerkende maanlandschap geeft me voldoening.

Gewoon rijden zoals gepland was (Afbeelding: Cyanide)

Genoeg te doen

Een ander goed punt van Pro Cycling Manager 2020 zit hem in de content. Er zijn meer dan 600 verschillende koersen en etappes om mee aan de slag te gaan. Daarnaast heb je verschillende modi. Het managen van een bekend team of je eigen fantasieteam levert weer een andere dynamiek op dan wanneer je je eigen rijder aanmaakt en daarmee aan de slag gaat. Op die manier is het dus wel een game die goed is om veel tijd in te steken.

Pro Cycling Manager 2020
Maak de juiste planning (Afbeelding: Cyanide)

Moraal speelt een rol

Zoals gezegd brengt Pro Cycling Manager 2020 niet veel veranderingen met zich mee. Maar als je iets verder kijkt dan dat je neus lang is, dan is er één nieuw element in de vorm van moraal. Renners zullen je vragen om deel te nemen aan bepaalde koersen. Past dat niet in jouw planning en verkoop je nee? Dan zullen ze minder gemotiveerd zijn om te presteren in de koersen die jij voor ogen had. Maar moraal is er ook wanneer je in de etappe daarvoor goed gepresteerd hebt. Of wanneer je een bepaalde trui draagt. Op die manier kan het soms verstandig zijn om in een bergetappe jezelf helemaal leeg tijden om de bergtrui te pakken. Het extra moraal kan er voor zorgen dat je de etappe daarna niet helemaal er door heen zit.

Houd iedereen tevreden (Afbeelding: Cyanide)

Tegenstanders weer tikkie slimmer

Moraal brengt dus wat verandering. Daarnaast is het zo dat de tegenstanders weer een tikkie slimmer zijn. In het verleden lukte het me soms om via een lange vlucht een grote voorsprong in het klassement op te bouwen. Dat is in Pro Cycling Manager 2020 niet het geval. Wegkomen is sowieso een stuk lastiger en de aanvallen worden veel beter gecontroleerd. Het pakken van een vernieuwing is daardoor wel een stuk zoeter.

Probeer maar weg te rijden (Afbeelding: Cyanide)

Hallo vernieuwing?

Toch is het déjà vu-gevoel in de game enorm hoog. Wanneer je niet beter zou weten, dan is Pro Cycling Manager 2020 hetzelfde als de 2019-versie. Het grote verschil is dat nu een grote Nederlandse webshop als sponsor in de game zit. Maar buiten dat zijn de races, de interface en de graphics min of meer hetzelfde. En dat is toch wel behoorlijk kwalijk.

Wel veel meer van hetzelfde (Afbeelding: Cyanide)

Pro Cycling Manager 2020 is nu beschikbaar op de pc. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen