Jelle van Es
Jelle van Es Games 5 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

[REVIEW] Razer Blade 15: krachtig en compact

Een paar jaar geleden bracht Razer voor het eerst een dunne gaminglaptop op de markt. Sinds die tijd worden ze eigenlijk elk jaar voorzien van betere specificaties. En deze keer heb ik eindelijk zelf los kunnen gaan. Vanuit Razer ontving ik een Razer Blade 15 om een tijdje mee te werken en te spelen. Dit zijn daarbij de punten die mij zijn opgevallen.

Lekker om op te werken

De Razer Blade 15 die ik heb ontvangen is er één die ik op twee manieren eigenlijk heb getest. Ten eerste heb ik er games op gedraaid. Hij beschikt immers over een mooie videokaart (een NVIDIA RTX 2070 Super) en 16 GB DDR4 RAM. Dat is dus echt bedoeld om wat zware applicaties opt e draaien. Denk daarbij aan games of tools om video’s op te editten. Dat laatste heb ik niet gedaan, maar wel heb ik hem een paar dagen gebruikt om op te werken. Het typet daarbij erg lekker. Dankzij de toetsen die genoeg ruimte tussen elkaar hebben en licht zijn om in te toetsen. Daarnaast is ook het muispad op de laptop zelf behoorlijk groot en makkelijk in gebruik. Je hebt daardoor alles onder controle.

Razer Blade 15
De laptop in kwestie (Afbeelding: Razer)

Genoeg kracht om games op te draaien

Toch heb ik er voornamelijk games op gedraaid. Mijn setup bestond daarbij uit een setup met een 500 GB SSD. Daardoor kon je games lekker snel laden. Heel veel games passen er daardoor niet op, maar de games die je er op plaatst, hebben het voordeel dat ze snel ingeladen worden door de snelheid van de hardeschijf. Daarnaast loopt alles zeer soepel. Ik heb diverse grote games er op gedraaid, van Total War naar Death Stranding en nog een paar andere games. Alles draait zonder moeite en je kunt de games op hoge settings zetten. Wat dat betreft is het een verademing dat je veel toffe games kunt beleven terwijl je een laptop hebt die niet heel erg dik is.

Krachtig (Afbeelding: Razer)

Diverse porten voor je apparatuur op de Razer Blade 15

Een ander voordeel van de Razer Blade 15 is te vinden op het aantal ports die er op zitten. Je hebt twee USB 3.2 Gen 2 porten, een USB C 3.2 Gen 2 port en een Thunderbolt 3 (USB-C) port. Op die manier heb je genoeg mogelijkheden om al je randapparatuur aan te sluiten. Een muis, een toetsenbord en dan nog wat USB-C porten is behoorlijk wat. Verder is het fijn dat de laptop gebruik maakt van Wi-Fi 6, waardoor ik mijn mijn router alle games binnen de kortste keren van Steam binnen kon halen.

Porten genoeg (Afbeelding: Razer)

Heerlijk scherm

Een laatste sterk punt van deze Razer Blade 15 zit hem in zijn scherm. Het is een 15.6 inch Full HD-scherm. Dat is op zich niet heel erg spannend. De extra kracht van dit scherm zit hem in zijn refreshrate. Het gaat namelijk om een 300 Hz scherm, waardoor je in shooters alles heel soepel hebt lopen wanneer je de verschillende kanten opkijkt. Zeker bij games met veel actie levert dit echt een voordeel op en hoef je hem dus niet zomaar op een extern scherm aan te sluiten om het maximale uit je game te halen.

Ziet er goed uit (Afbeelding: Razer)

De Razer Blade 15 wordt nog best wel warm

De Razer Blade 15 is een laptop die je eigenlijk het beste kunt inzetten op een bureau op een stand. Wanneer je hem namelijk op je bureau plaatst, er direct met je handen op zit en een game speelt, dan wordt hij snel best wel warm. Dat is eigenlijk logisch bij laptops die je high-end games laat spelen, maar bij de dikkere varianten wordt de warmte over het algemeen wat beter afgevoerd. De ventilatoren zitten aan de onderkant en wanneer ze dus niet op een standaard staan, is het lastig om de warmte af te voeren. Voor het beleven van games is een setup met eens tandaard, een los toetsenbord en muis het beste aan te raden. Voor je adgelijks werkzaamheden browsen kun je hem gewoon op een laptop-manier gebruiken zonder problemen.

Razer Blade 15
Kan nog warm worden (Afbeelding: Razer)

De Razer Blade 15 is onder andere hier te scoren. Wil je meer lezen over alles dat met gaming te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!