Jelle van Es
Jelle van Es Games 9 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

[REVIEW] Star Ocean First Departure R: Klassieke RPG in een nieuw jasje

Het lijkt er op dat de maand december door uitgevers voornamelijk wordt gebruikt om oude games een nieuwe kans te geven. Eerder ging ik al aan de slag met Romancing Saga 3 en nu is er Star Ocean First Departure R. Een game die oorspronkelijk op de Super Nintendo verscheen, maar meer dan tien jaar geleden al op de PlayStation Portable een tweede kans kreeg.

En die game heeft nu weer een heruitgave gekregen op de spelcomputers, waaronder de PlayStation 4. Deze versie biedt eigenlijk niet veel meer wanneer je de game tien jaar geleden hebt gespeeld, maar mocht je nog nooit met de game kennisgemaakt en wel iets hebben met een game die een klassieke look heeft, dan is dit best wel een fijne game om mee aan de slag te gaan. In de game draait het om een paar vrienden die op zoek zijn naar een kuur van een nieuwe ziekte. Tijdens die toch komen ze echter in contact met een buitenaardse macht, die op hun planeet is neergestort. Vanaf dat moment wordt het verhaal een stuk groter en kun je je opmaken op een avontuur dat je tientallen uren zoet houdt.

Vechtsysteem is snel en toegankelijk

Bij de meeste games die wat ouder zijn krijg je te maken met ook een vechtsysteem dat een beetje ouderwets aanvoelt. Star Ocean First Departure R is wat dat betreft een welkome uitzondering. Dit is een game waarin de gevechten plaatsvinden in een soort kleine arena en waarin je dan zeer actief kunt gaan knokken. Het gaat snel en het is zeer toegankelijk. Daardoor is het nooit een straf wanneer je een nieuw gevecht voorgeschoteld krijgt.

Star Ocean First Departure R
Het vechtsysteem is top (Bron: Square Enix)

Personages weten te boeien

In Japanse RPG’s draait het voor een groot gedeelte om het verhaal. Wat dat betreft is het goed om te constateren dat de personages in de game boeiend genoeg zijn om vele uren mee door te brengen. In de verschillende gesprekken die gevoerd worden komen de diverse eigenschappen van de personages goed naar voren en dat zorgt er voor dat je er echt uitkijkt naar de manier waarop het verhaal vordert.

(Bron: Square Enix)

Snel rondlopen in Star Ocean First Departure R

Eén van de verbeterpunten die Star Ocean First Departure R kent ten opzichte van het origineel, is dat je nu met een druk op de knop de snelheid van de game omhoog kunt schroeven. Dat is iets dat we eerder ook al zagen in de Final Fantasy VII-port en dat zorgt er echt voor dat de game wat toegankelijker is. Het normale tempo in de game is namelijk echt wat aan de langzame kant en dit zorgt er voor dat de momenten dat er niks gebeurt een stuk minder lang duren.

Kiezen tussen Engelse en Japanse voice-overs

Eén van de modernere elementen van de game is dat zo’n beetje alles is voorzien van voice-overs. Daarbij heb je zelf de mogelijkheid om te kiezen met welke voice-overs je wilt gebruiken. De Engelse voice-over is best aardig, maar ik vind de Japanse-variant toch wat fijner. Japanse stemmen passen gewoon net wat beter bij een game als deze.

Star Ocean First Departure R
Er wordt veel gekletst (Bron: Square Enix)

Star Ocean First Departure R is wel wat simpel overgezet

Star Ocean First Departure R is een redelijk simpele port. Zeker ten op zichte van de PlayStation Portable-versie is er niet heel erg veel veranderd en dat voelt toch wel wat goedkoop aan. Zeker als je ziet wat voor verbeteringen er in andere JRPG’s zijn gekomen, zoals het uitzetten van random encounters, had de ontwikkelaar wel net wat meer moeite in de game kunnen steken.

Star Ocean First Departure R is nu beschikbaar voor de PlayStation 4 en de Nintendo Switch. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze uitgebreide overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!