[REVIEW] The Game Changers – plantaardig eten voor sporters?

Films & Series Martijn Pijnenburg 15 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Wie spiermassa wil aankomen, moet veel eiwitten eten. En die kun je het beste halen uit vlees en zuivelproducten. Althans, dat is wat er over het algemeen in de fitnesswereld wordt gedacht. Toch zijn er steeds meer mensen die het idee krijgen dat deze kennis wellicht een beetje achterhaald is. Zo ook James Wilks, een UFC vechter. Voor de documentaire The Game Changers ging hij opzoek naar topsporters die zweren bij een plantaardig dieet. 

The Game Changers Review

Gezonde voeding is de laatste jaren steeds meer een ding aan het worden. De vraag blijft alleen, wat is nou precies gezonde voeding? Hierover zijn de meningen eigenlijk altijd een beetje verdeeld geweest. In de wereld van topsport is dat natuurlijk niet anders. Al leek het erop dat ze het over één ding wel eens waren, namelijk dat je veel eiwitten nodig hebt om spiermassa aan te kunnen komen. En dan bij voorkeur de soort eiwitten die in dierlijk voedsel zitten, zoals vlees en eieren.

Ook topsporter James Wilks, die in de vechtsport wereld actief was, heeft altijd gedacht dat hij veel dierlijke producten moest nuttigen om zijn resultaten te maximaliseren. Totdat hij geblesseerd raakt en zich gaat verdiepen in het plantaardige dieet, met als resultaat de documentaire The Game Changers.

Allereerst vond ik het interessant om te zien dat iemand die jarenlang in bepaalde ideeën geloofde de moeite nam om eens daarbuiten te kijken. Zo zocht James niet alleen informatie bij experts, maar ging hij ook zelf experimenteren met plantaardige voeding. Naast zijn eigen ervaringen komen er ook veel andere ervaringsdeskundigen aan het woord. Zo zien we onder andere James Farris, Dotsie Bausch en Patrik Baboumian, ook wel bekend als de voormalig sterkste man van Duitsland. Deze laatste gaf aan dat mensen hem weleens vroegen ”hoe hij zo sterk als een rund kan zijn zonder vlees te eten?”, waarop hij antwoordde: ”heb je ooit een rund vlees zien eten?”. Tevens komt Arnold Schwarzenegger even voorbij.

Ongeloofwaardig?

Ondanks dat ik prima geloof dat de mens ook zonder vlees en zuivel prima zou kunnen functioneren worden er ook enkele beweringen in The Game Changers gedaan die ik nogal vergezocht vond. Zo vertelde James dat er in zijn sportschool maar een select groepje mensen was die een bepaalde oefening meer dan 10 minuten vol kon houden. Daarbij was zijn persoonlijke record ”slechts” 8 minuten. Toen hij echter een paar weken veganistisch had gegeten was hij echter instaat om het meer dan een uur (!) vol te houden.

Dat je beter presteert onder een bepaald dieet vind ik nog tot daar aan toe, maar dat het je resultaten verzesvoudigd vind ik daarentegen lastig om aan te nemen. Al helemaal met de kennis dat James voorheen ook al op topniveau presteerde.

James Wilks
Bron: ABC Film Distribution (via Triple P Entertainment)

Voedingshype?

Naast enkele vergezochte beweringen en resultaten komen er verder ook alleen voorstanders van plantaardige voeding aan het woord, waardoor het met momenten meer aanvoelde als een promotievideo voor veganisme dan een objectief onderzoek. Mede omdat vlees en zuivel in The Game Changers heel erg naar voren worden geschoven als de ”grote veroorzakers van gezondheidsproblemen”. Dit terwijl enkele jaren geleden bij wijze van spreken nog gluten de grote vijand was. Ondanks enkele goede argumenten en resultaten van voorstanders zorgt dit er toch voor dat veganisme voor mij na het kijken van deze docu vooral aanvoelt als een hype, in plaats van het definitieve antwoord op wat nou echt gezonde voeding is.

The Game Changers werpt een andere blik op het algemene beeld van gezonde voeding en dat kan ik wel waarderen. Daarnaast was het interessant om zoveel fanatieke sporters te zien die afwijken van de norm. Wel vond ik het jammer dat er eigenlijk geen ruimte was voor een weerwoord en het op momenten toch een beetje aanvoelde als promotie voor ”de zoveelste voedingshype”. Desondanks kan ik iedere geïnteresseerde aanraden om de docu eens te gaan bekijken.

Mocht jij interesse hebben om The Game Changers te zien, dan kan dat vanaf maandag 16 september, onder andere in KINO te Rotterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!