[REVIEW] Vijf redenen om Cyberpunk 2077 toch te spelen

Games Jelle van Es 23 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Ik denk dat er zelden een game is geweest als Cyberpunk 2077. Van te voren gingen we er vanuit dat dit de game van het jaar zou gaan worden. En toen de eerste reviews voor de pc verschenen, leken we daarin te worden bevestigd. Maar toen kwam de game uit op de spelcomputers en begon de soap die waarschijnlijk nog wel een tijdje doorgaat.

Bij de consoleversie van de game bleek er van alles en nog wat mis te zijn gegaan. Cyberpunk 2077 ziet er met name op de standaard PlayStation 4 niet uit en geeft je het gevoel dat je bent misleidt door de ontwikkelaar. Tel hier een berg aan bugs bij op en Sony kwam met het uiteindelijke besloot de game van de PlayStation Store te halen. Fans zijn teleurgesteld en overal vind je filmpjes met hoe slecht de game in elkaar zit. En eerlijk is eerlijk, als je dat ziet, wil je je vingers eigenlijk niet branden aan de game. Ontwikkelaar CD Projekt belooft betere tijden met patches die de problemen moeten verhelpen. Maar dat gaat nog wel een tijdje duren. En zeker op de oude spelcomputers is de game gewoon af te raden.

Ik heb echter de PlayStation 4-versie op de PlayStation 5 gespeeld. Hoewel de game een stuk minder mooi is dan op de pc, merkte ik tijdens mijn speelsessie dat het op zich wel meeviel. Ook heb ik op een paar crashes na, en dat is eigenlijk gewoon belachelijk voor een game die zo lang in ontwikkeling is, weinig echte problemen opgemerkt. Dat kan wellicht nog later komen, want er is nog het probleem dat de game onspeelbaar wordt als je savefile te groot is. Een ander probleem dat de game teister. Er zijn simpelweg genoeg redenen om nu Cyberpunk 2077 niet in huis te halen. Het is echt verstandig om nog even een half jaar te wachten en het dan te proberen. Maar ondanks dat, heb ik toch veel lol aan de game beleefd. En als je voor jezelf naar redenen zoekt om hem toch te halen (nogmaals: op dit moment raad ik het je echt af, zeker wanneer je een PlayStation 4 of PS4 Pro hebt), dan zijn dit de vijf kleine lichtpuntjes die de game ons brengt.

Waarom ik binnenkort weer met Skyrim en Cyberpunk ga beginnen
Cyberpunk 2077 (Afbeelding: CD Projekt)

Een sfeervolle wereld

Goed, wanneer Cyberpunk 2077 een beetje draait en je geen last hebt van crashes, dan is het de wereld van de game die interessant is. Hij is erg divers en er is veel sfeer. Daarbij valt wel op dat de drang naar sex in de game erg hoog is, maar dat zal wel iets zijn dat in de toekomst nog belangrijker gaat zijn. Het hoofdverhaal is zo’n typisch geval van Skyrim. Je kunt hem volgen, maar je kunt hem ook redelijk snel volledig links laten liggen en gewoon ontdekken wat de game voor de rest te bieden heeft. En daarbij kom je al snel op diverse interessante locaties.

Cyberpunk 2077
Sfeervol (Afbeelding: CD Projekt)

Conversaties in het verhaal zijn goed

Als je dan een stuk verhaal volgt in de game, dan is het goed om te weten dat de conversaties in de game van een behoorlijk hoog niveau zijn. De verschillende voice actors die hun stem aan de game hebben verleend hebben goed werk neergezet en het zorgt er voor dat ik bijna elk gesprek volledig heb uitgehoord. Je kunt overigens ook stukken skippen, waarbij je dan een snelle doorspoelfunctie krijgt, maar dan mis je wel één van de betere elementen van de game.

Cyberpunk 2077
Lekker kletsen (Afbeelding: CD Projekt)

Diverse manieren om de game te spelen

Een ander sterk punt van Cyberpunk 2077 is dat de game je uitnodigt om de game op meerdere manieren te spelen. Als je wilt kun je voor bruut geweld gaan en is het mogelijk om met veel geknal alles op te lossen. Maar soms doe je er verstandig aan om juist stealth te gebruiken, waardoor je vijanden kunt verrassen en geen kogels hoeft te verspillen. Dat komt ook naar voren in de diverse conversaties die je voert. Als je wilt kun je op diplomatiek gebied de oplossing vinden, maar soms is het net wat makkelijker en voor de hand liggender om knopen door te haken en iemand gewoon zonder pardon voor zijn kop te knallen.

Cyberpunk 2077
Welke kant ga je op? (Afbeelding: CD Projekt)

RPG-elementen zitten goed in elkaar

Het zijn dit soort RPG-elementen die we kennen uit The Witcher-reeks, de andere grote game van ontwikkelaar CD Projekt. Maar het gaat een stuk dieper dan dat. Zo heb je de mogelijkheid om diverse perks vrij te spelen, die je je eigen speelstijl opleveren. Op die manier zou Cyberpunk 2077 een goede game zijn om meer dan eens te spelen. Maar daarbij hoop je dan wel dat bij de tweede speelsessie alle bugs en crashes weg zijn.

Cyberpunk 2077
RPG-elementen in de game (Afbeelding: CD Projekt)

Muziek is sterk

Een laatste sterk punt dat Cyberpunk 2077 ondanks alle ellende heeft, is dat de game gebruik maakt van een goede soundtrack. Daarbij maakt het niet zoveel uit of je in een auto rondrijdt met de muziek daar op aan of dat je tijdens een cutscene wat meer sfeer krijgt door middel van muziek. Het geeft veel meerwaarde aan het avontuur en zorgt er voor dat je net wat beter om kunt gaan met de irritatie die de game zo nu en dan oproept.

Cyberpunk 2077 is nu verkrijgbaar voor de verschillende platformen. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen