rmens
rmens Apple 13 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Roaming uit en toch kosten voor data? Het blijkt te kunnen

Wanneer je buiten Europa op vakantie gaat, is het beter om roaming uit voorzorg uit te schakelen. Dan kunnen er zeker geen extra kosten als verrassing komen. Toch? Het blijkt bij zeker twee Nederlandse providers toch te kunnen. Dat ontdekte de Nederlandse techsite Tweakers.

Het gaat om de sim-only-aanbieders Youfone en Simpel. Zij brachten roamingkosten in rekening, ook al gebruikten klanten geen internet in het buitenland. De providers bevestigen dat dit kan gebeuren en zeggen weinig invloed te hebben op de technische oorzaak. Soms maakt het beleid van de providers de kosten echter een stuk hoger.

Onverwacht kosten roaming bij Youfone en Simpel

Een aantal Nederlanders die hier last van had, zag tientallen keren per dag een paar kilobyte een dataverbruik in het buitenland. Dit komt volgens Youfone-coo Sjors Hendriks wel eens voor. Hij zegt: “Dat gebeurt vaak als er tussen 3g en 4g wordt geschakeld of als op een iPhone Wifi-assistent aanstaat. Dan wordt er toch, hoewel roaming uitstaat, heel kort een dataverbinding met een mast gemaakt. Dat kan ook zijn als je van mast naar mast wisselt. Dit kunnen wij technisch niet voorkomen, tenzij we actief in ons netwerksysteem bij al onze klanten dataroaming buiten de EU uitzetten.”

Simpel heeft een andere verklaring: “We hebben dit onderzocht. Uiteindelijk zijn we erachter gekomen dat als je al actieve internetsessies hebt, deze na het uitzetten van roaming gewoon actief blijven. Dus je zegt in feite tegen je telefoon dat hij vanaf ‘nu’ geen datasessies meer moet starten, maar wat al aan de gang is, zet je daarmee niet uit. We gingen er allemaal vanuit dat dat wel het geval was. Elke app en je telefoon als zodanig kunnen het internet aanspreken.”

Systeem providers zorgt voor hoge kosten

Het systeem van afronding dat providers hanteren, kan voor hoge kosten zorgen. Sommige providers ronden datagebruik altijd af naar 100 kilobyte. Stel dat je telefoon een kort datapakket uitwisselt om van mast te switchen, dan zal die ene kilobyte naar 100kB worden afgerond. Ben je onderweg en komt het 10 keer per dag voor? Dan zit je door afronding al aan 1MB.

mast in nederland 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding

Wettelijk gezien mogen providers overigens maximaal € 61,50 buiten­bundel­kosten rekenen. Daarna wordt de verbinding afgesloten. Dit beschermt je tegen enorm hoge kosten in het buitenland, maar het blijft toch een onaangename verrassing.

Providers nemen maatregelen

Alle twee de providers hebben inmiddels maatregelen genomen. Youfone schakelt dataroaming buiten de EU standaard uit. Klanten moeten het zelf via de site of app van de provider inschakelen. Simpel heeft een nieuwe optie om internet volledig uit te schakelen via zijn site. Klanten kunnen dit voordat ze aan een reis buiten Europa beginnen zelf regelen. Grote providers zoals T-Mobile en Vodafone hebben data buiten de EU overigens standaard uitgeschakeld, tenzij klanten een buitenlandbundel nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!