Night
Night Apple 10 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Eerste generatie iPod te koop op eBay. Niet schrikken van de prijs!

Als echte Apple fanboy wil je natuurlijk een van de belangrijkste iconen uit de geschiedenis van Apple bezitten. Dat kan nu. Op eBay staat namelijk een originele eerste-generatie iPod uit 2001 te koop.

De aangeboden iPod is in nieuwstaat. Hij zit zelfs nog in de originele verpakking. Er is echter één maar: de iPod gaat je $ 19.995 (een kleine 18.000 euro) kosten, plus verzending vanuit New York, USA. Dat is maar liefst veertig (!) keer de 449 euro die de iPod destijds als nieuwprijs had. Waarschijnlijk is dat de reden waarom er zich nog niet veel gegadigden hebben gemeld. Toch even kijken? Surf dan gauw naar eBay.

iPod 2001
Op eBay staat nu een 19 jaar oude, eerste-generatie iPod te koop. Nog in nieuwstaat, in de originele verpakking (klik/tap voor groter)

De iPod, een stukje geschiedenis van Apple

De iPod is een stukje geschiedschrijving voor Apple. Het inmiddels 18 jaar oude apparaat heeft echter ook een keerzijde. Dit stukje geschiedenis is letterlijk een stevige stap terug in de tijd als het gaat om audiokwaliteit. Daarnaast heb je, hoewel hij zelfs nu nog op zowel Windows als de Mac werkt, een FireWire-poort nodig om hem aan te kunnen sluiten.

Met de 1st-gen iPod heb je een ander soort 5G te pakken, namelijk 5GB. Dit klinkt erg weinig in vergelijking met de 64 GB of 128 GB die nu de standaard lijkt op de meeste gadgets. Het is echter genoeg om zo’n 1.000 nummers op te bergen onder de iconische witte buitenkant. Maar dat is als je echt van plan bent om naar het ding te luisteren.

Steve Jobs toont eerste iPod
Steve Jobs toont de eerste iPod (klik/tap voor groter) (Afbeelding: Apple)

Er zijn nu betere audio-apparaten voor veel minder geld. 18.000 Euro is waarschijnlijk een beetje aan de dure kant als je even naar je nieuwste albums wil luisteren. Echter, als een collectors stuk is het wel iets heel bijzonders. De muziekspeler was een revolutionair apparaat voor Apple. Samen met de ‘bondi’ iMac, die ook in dezelfde periode uitkwam, boekte het bedrijf met deze draagbare muziekspeler enorm veel succes. Het bracht een volledige verandering in de manier waarop mensen naar muziek luisterden. Kijk ook eens met nostalgische blik naar de succesvolle reclamecampagne van Apple.

Uit die successen is de iPhone voorgekomen. Hiermee kun je naar muziek luisteren op hetzelfde apparaat waarmee je belt, appt en games speelt. Dat kleine ding in je zak is een camera, muziekspeler en communicatieapparaat in één. De iPod was een belangrijk onderdeel in die ontwikkeling. Betekent dit dat met name iPods verantwoordelijk waren voor de huidige smartphone-markt? Nee, dat waarschijnlijk niet. Maar het is voor Apple wel een belangrijke stap geweest.

Lees ook: ➔ Het tijdperk van de iPod is voorbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!