Maak kennis met NASA’s robotslang die buitenaards leven moet vinden

Ruimtevaart Sam Dille 22 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat er meer dan tachtig manen rond Saturnus draaien? Wetenschappers denken dat er onder het ijs van de meest reflecterende maan, de Enceladus, buitenaards leven zou kunnen ontstaan. NASA wil dit onderzoeken met behulp van een gigantische robotslang.

Onderzoekers en ingenieurs van NASA zijn bijna klaar met het bouwen van het prototype van de Exobiology Extant Life Surveyor (EELS). Dit is een slangachtige robot, die bijna vijf meter lang is. Hij kan zowel op land als in water bewegen. De robotslang is speciaal ontworpen om buitenaardse wezens op te sporen op een wel heel bijzondere manier.

Buitenaards leven ontdekken met hulp van een robotslang

NASA’s Cassini-ruimtesonde gaf ons de eerste blik op Enceladus in 1997. Na een reis van zeven jaar rond Saturnus stuurde de robot gegevens en beelden van de planeet en de manen terug naar de aarde. Na meer dan twintig jaar dienst daalde de Cassini af naar Saturnus. Daar klapte hij in 2017 uit elkaar.

Tijdens de missie ontdekte de Cassini dat de Enceladus meer dan honderd ‘openingen’ heeft die lijken op kleine kloven. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de kloven waterdamp uitstoten die belangrijke aminozuren bevatten voor het ontstaan van leven.

De EELS krijgt de taak om door deze openingen te kruipen en de wereld onder het ijs te verkennen. Daar gaat de bijzondere robot op zoek naar tekenen van buitenaards leven.

Getest in Canada door NASA

NASA-onderzoekers hebben de robotslang al getest. Omdat Enceladus een gemiddelde temperatuur heeft van -198 graden Celsius, is de EELS afgereisd naar plekken op aarde waar het erg koud is. Bijvoorbeeld naar de Athabasca-gletsjer in Canada.

Robotslang buitenaards leven
De eerste versie van de robotslang (Afbeelding: NASA/JPL-CalTech)

Als alles volgens plan verloopt, presenteert het team in het najaar van 2024 een afgerond concept. Maar het duurt ongeveer twaalf jaar voordat EELS naar de ruimte wordt gestuurd om buitenaards leven te onderzoeken.

 

Ondertussen is er ook een andere uitvinding om buitenaards leven mee op te sporen in ontwikkeling. Geologen en ingenieurs van de Universiteit van Maryland ontwikkelen speciale lasers die aliens kunnen spotten. We schreven daar eerder over .

Hoe Astronomen met een kleine laser buitenaards leven proberen te vinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen