PlayStation 5 en Xbox Series X-games dankzij deze opties een heel stuk beter

Pop-Culture Sabine Schults 21 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

De PlayStation 5 en Xbox Series X zijn ongetwijfeld de beste consoles die ooit gemaakt zijn. Dat komt niet alleen door de krachtige hardware en het prachtaanbod aan games, maar ook door een aantal handige opties.

We hebben het hier natuurlijk over de toegankelijkheidsopties, iets waar steeds meer (grote) gameontwikkelaars op focussen. Deze instellingen en functies maken je game-ervaring op je PlayStation 5 en Xbox Series X een stuk aangenamer. Ze omvatten alles: van het leesbaarder maken van teksten, tot het aanpassen van de knoppen op je controller.

Toegankelijkheidsopties PlayStation 5

Op de PlayStation 5 zijn de toegankelijkheidsinstellingen te vinden via de Instellingen (te herkennen aan het tandwielicoon rechtsboven in het menu). Kies vervolgens voor Toegankelijkheid. Hier vind je vijf verschillende onderdelen. De beschikbaarheid van de opties is afhankelijk van de game die je speelt.

Via Scherm en geluid pas je de kleuren van het scherm aan. Zo kun je bijvoorbeeld overschakelen naar een modus met hoge contrasten, maar het is ook mogelijk om kleurcorrecties toe te passen via je PlayStation 5 als je een bepaalde vorm van kleurenblindheid hebt.

In sommige games, zoals Call of Duty: Modern Warfare II, krijg je met instellingen als kleurcorrecties ook een competitief voordeel, bijvoorbeeld doordat je vijanden sneller ziet omdat je de kleuren beter uit elkaar haalt.

Via de sectie Controllers pas je de instellingen van de DualSense aan. Zo stel je op de PlayStation 5-controller aangepaste knoppen in. Ook wissel je eenvoudig de functies van de linker- en rechter joysticks met elkaar. Daarnaast pas je makkelijk de intensiteit van de haptic feedback en adaptive triggers aan.

Waarom je beter kan gamen met een console dan een game
Nog meer uit je PlayStation 5 halen met de beste toegankelijkheidsopties! (Afbeelding: Jeshoots / Unsplash)

Een andere handige toegankelijkheidsoptie op de PlayStation 5 is de Closed Captions, te vinden onder Ondertitels voor doven en slechthorenden. Hiermee schakel je bijschriften en ondertiteling in voor video’s. Je kunt van alles veranderen, van de grootte van de letters tot het lettertype en de dekkingsgraad van de tekst.

Daarnaast is de Chattranscriptie voor PlayStation 5-gebruikers ontzettend handig. Hiermee wordt de voicechat omgezet naar tekst, zodat je leest wat je teamgenoten zeggen in plaats van er naar te luisteren.

Toegankelijkheidsopties Xbox Series X

Net als op de PlayStation 5 zijn er ook op de Xbox Series X tal van toegankelijkheidsopties te vinden. Ook hier bereik je de Instellingen via het tandwielicoon in de rechter bovenhoek. Kies hier wederom voor Toegankelijkheid. 

Er zijn maar liefst negen categorieën te vinden op de Xbox Series X. Een van de handigste toegankelijkheidsopties is de Nachtmodus. Hiermee wordt het scherm ‘s avonds automatisch gedimd, waardoor het een stuk prettiger is voor je ogen. Je kunt deze optie handmatig instellen of gepland gebruiken.

Xbox Series X
Ook de Xbox Series X is niet vies van toegankelijkheidsfeatures. (Afbeelding: Billy Freeman / Unsplash)

Net als bij Sony’s PlayStation 5 is de Xbox Series X in staat om de stemmen van andere spelers om te zetten in tekst. Dit krijg je voor elkaar via de instelling Game- en chat-transcriptie. Via Verteller kun je teksten, knoppen en andere dingen op het scherm laten uitspreken.

Bij de Controller-sectie kun je de knoppen van de Xbox-controller en de mate van vibratie aanpassen. Het is ook mogelijk om een Copilot-functie in te schakelen, zodat je met een vriend hetzelfde personage kunt bedienen via twee controllers. Supervet!

Ook op de Xbox Series X kun je hogere contrasten en kleurfilters instellen. Daarnaast is er ook hier de mogelijkheid voor Ondertiteling, zodat je (video)content via tekst kunt volgen. Deze optie is momenteel nog niet beschikbaar in games, dus helaas kan je er niet mee aan de slag in de nieuwe Star Wars Jedi: Survivor.

PlayStation Plus klapt in mei deze 19 gratis games op je PlayStation 5

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen