Star Wars Jedi: Survivor is dé PlayStation 5 en Xbox-game voor de fans

Game reviews Mark Hofman 27 apr 2023
Leestijd: 6 minuten

Star Wars Jedi: Survivor ligt bijna in de winkels. WANT-redacteur Dunke van Boekel heeft zich nu al een week ondergedompeld in het nieuwe avontuur van Cal Kestis (Cameron Monaghan) en BD-1. Nu mag hij eindelijk kwijt wat hij daarvan vond, zonder spoilers uiteraard.

Vijf jaar geleden stalen Cal, BD-1 en Merrin mijn hart in Jedi: Fallen Order. De grote terugkeer van de singleplayer Star Wars-ervaring in gaming wist velen te verrassen met een sterk verhaal. Tja, en de gameplay hoorde helemaal in het straatje van Star Wars. Nu is het natuurlijk maar de vraag of het vervolg, Star Wars Jedi: Survivor, dit trucje nog eens kan flikken.

Het verhaal van Star Wars Jedi: Survivor

In 2019 leerden we de voormalige Padawan Cal Kestis kennen, die zich verborg voor de kwaadaardige Empire. Wat daar slim gedaan werd, was het verweven van bepaalde gameplay-elementen in dat verhaal.

Cal had zichzelf namelijk compleet afgesloten van The Force, maar werd naarmate de game vorderde sterker. Dit trucje wordt enigszins herhaald in Jedi: Survivor, maar niet met hetzelfde emotionele gewicht.

Daarentegen weet de nieuwe game wel een uniek Star Wars-verhaal neer te zetten. In grote, spoilerloze lijnen zien we Cal die gefrustreerd is over het feit dat de Empire maar blijft groeien. Het zoeken van een oplossing lijkt hierbij vrijwel onmogelijk.

Het navigeren van een universum dat almaar duisterder wordt neemt op iedereen een tol. Jedi: Survivor blijft in de kern trouw aan de klassieke goed-versus-kwaad dynamiek die bij Star Wars hoort, maar biedt hier tegelijkertijd ook nuance aan.

Star Wars Jedi: Survivor is dé PlayStation 5 en Xbox-game voor de fans
Cal in actie (Afbeelding: Dunke van Boekel / WANT)

Star Wars tot op het bot

De crew waar Cal in de eerste game mee optrok, is in Jedi: Survivor weer terug, maar ze zijn niet meer geheel zoals je ze herinnert. De vijf jaar tussen Fallen Order en Jedi: Survivor zijn te voelen, maar niet op een manier waarop je denkt dat je een game gemist hebt (al worden er wel een aantal gebeurtenissen aangehaald in het boek Star Wars Jedi: Battle Scars).

Het begin trekt je meteen terug in het universum Far, Far Away, al kan ik me voorstellen dat het middelste stuk van de game voor sommigen iets te lang duurt. De explosieve derde akte zit daarentegen zo vol met toffe momenten en ontwikkelingen dat je dat bijna vergeet.

Star Wars Jedi: Survivor weet weer een verhaal te vertellen en concepten te introduceren die een beetje weg hebben van alle aspecten van Star Wars. De invloeden van de Prequel-films binnen het tijdperk van net voor de originele trilogie zijn goed geïmplementeerd, en het verhaal voelt soms aan als een boek dat voor de Disney-overname werd geschreven.

Daarbij wordt er ook veel gewerkt met een tijdperk waar ik erg enthousiast over ben, maar dat ik even in het midden laat omwille van spoilers.

Star Wars Jedi: Survivor is dé PlayStation 5 en Xbox-game voor de fans
Meer SW wordt het niet (Afbeelding: Dunke van Boekel / WANT)

Prima, maar hoe zit het met die gloeistok?

Star Wars Jedi: Fallen Order werd op het gebied van gameplay beschreven als een mengelmoes van verschillende games, met als voornaamste inspiratiebronnen Dark Souls en Tomb Raider. In Jedi: Survivor verandert daar eigenlijk weinig aan, maar je opties worden wel uitgebreid.

De tactische gameplay van Fallen Order, waarbij je constant bezig bent met het leeghalen van de stamina-balk van je vijanden om een aantal hits te krijgen terwijl je zelf aanvallen pareert en ontwijkt, keert weer terug. De verandering zit vooral in de nieuwe ‘stances’, of lightsaber-stijlen.

Naast het losse en dubbelzijdige zwaard heb je nu ook toegang tot het gebruiken van twee zwaarden, een lightsaber en blaster of een grote crossguard-stance.

Mijn persoonlijke hoop was dat je met een soort weapon-wheel kon wisselen tussen deze 6 stances, maar helaas kun je er maar twee selecteren die je gebruikt tot je weer bij een meditation-point komt.

Star Wars Jedi: Survivor is dé PlayStation 5 en Xbox-game voor de fans
Lekker stokkie! (Afbeelding: Dunke van Boekel / WANT)

Indiana Jones spelen in het Star Wars-universum

Je bezoekt tijdens je reis in Jedi: Survivor een aantal planeten. Het zijn er minder dan in Fallen Order, en sommigen zijn vrij lineair, maar er valt genoeg te verkennen. Zeker op Koboh, waar overduidelijk veel tijd in heeft gezeten. In mijn preview lichtte ik al uit dat er een flink aantal side-quests en geheime omgevingen te vinden waren. De hoop was dat dit aanwezig was op alle planeten, maar dat viel tegen.

Vooral Koboh en een niet nader genoemde planeet hebben open gebieden om te ontdekken. Het puzzelen en platformen is tof, maar had wat meer visuele variatie kunnen gebruiken. Er zijn genoeg beloningen te ontdekken die je vooral toegang geven tot meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld in het customizen van Cal, zijn lightsaber en BD-1.

Als je de eerste game gespeeld hebt, voelt Jedi: Survivor als een warm bad. Je klimt, wall-runt en rent door de planeten in combinatie met gebruik van je Force-powers. Wanneer je meer van deze krachten vrijspeelt, openen er ook nieuwe paden waar je aanvankelijk niet bij kon, dus het is de moeite waard om te blijven ontdekken op plekken waar je al bent geweest.

Wat ik wel even moet melden is dat Star Wars Jedi: Survivor hier en daar nog niet heel soepel draait, in ieder geval op de PlayStation 5. In performance mode haalt de game niet altijd de 60 fps, en er zijn instanties waarin hele gebieden textures missen of dat deze nog niet goed zijn ingeladen. Ik speelde zonder een Day One-patch, dus hopelijk lost die deze problemen op.

Star Wars Jedi: Survivor is dé PlayStation 5 en Xbox-game voor de fans
Genoeg lightsaber-actie (Afbeelding: Dunke van Boekel / WANT)

Jedi: Survivor is meer van wat we al hadden

Star Wars Jedi: Survivor vindt het wiel absoluut niet opnieuw uit. Maar dat was dankzij de sterke basis van Fallen Order ook eigenlijk niet nodig. Dit nieuwe deel pakt de werkende formule van de eerste game. En voegt daar nog een paar fijne elementen aan toe, zoals nieuwe stances en meer Force Powers.

De boss fights zijn ook absolute hoogtepunten. De 20 uur die het je gaat kosten om het verhaal uit te spelen voelen eigenlijk te kort. Het laatste gedeelte van Jedi: Survivor zit vol met verrassingen en interessante ontwikkelingen waar Star Wars-fans met handen in het haar van gaan zitten. Maar ook als je niet zo’n grote fan bent, staat Cal’s nieuwe avontuur sterk in de schoenen.

Star Wars Jedi: Survivor is een geweldige toevoeging aan het Star Wars-universum, met een uniek verhaal en vertrouwde maar uitgebreide gameplay. Er is ontzettend veel te ontdekken, al kunnen de vergelijkbare omgevingen repetitief aanvoelen.

De game heeft hier en daar nog wel wat technische problemen, maar hopelijk worden deze verholpen met updates. Kortom, als je fan bent van Star Wars of gewoon van een goede singleplayer-ervaring houdt, is Star Wars Jedi: Survivor zeker een aanrader.

5 klassieke 3DS-games die een remaster op de Nintendo Switch verdienen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen