Gewone stofzuiger of robotstofzuiger: wat is nu echt de beste optie?

Gadgets Sam Dille 1 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Het huishouden is niet compleet zonder een goede stofzuiger. Maar heb je in huis meer aan een ‘gewone’ stofzuiger of een slimme robotstofzuiger?

Er gaat geen week voorbij dat je niet aan het stofzuigen bent (als je schoon bent tenminste). Leuk is anders, maar een stofzuiger houdt je huis wél schoon en fris. De robotstofzuiger lijkt deze vervelende taak van ons over te nemen.

Of dat ook betekent dat je jouw gewone stofzuiger bij het vuil kunt zetten, is nog maar de vraag. Wij zochten het voor je uit.

De stofzuiger vs. de robotstofzuiger

Een gewone stofzuiger met zak is ideaal voor grote schoonmaakklussen. Je moet er wel voor uit de benen, maar gelukkig trek je het apparaat makkelijk met je mee. Wat vooral fijn is aan gewone stofzuigers, is dat ze een flinke stofzak hebben. Daardoor hoef je niet vaak te wisselen.

Traditionele stofzuigers zijn ook behoorlijk flexibel en hebben een sterke motor. Perfect voor als je meerdere verdiepingen moet zuigen. Maar ja, dat kost wel een hoop tijd en kan zwaar zijn. Je kunt zelfs rugklachten krijgen als je op de verkeerde manier bukt. En het snoer, de slang en de slee kunnen ook lastig zijn rond meubels. Dat zou betekenen dat je steeds meubels moet verplaatsen.

iRobot robotstofzuiger Bol.com
(Afbeelding: Bol.com)

Een robotstofzuiger neemt het zware werk uit handen. De gadget snuffelt wat rond met zijn sensoren en maakt een plattegrond van de kamer. Hij weet precies waar hij kan zuigen en waar niet en houdt moeiteloos een hele verdieping stofvrij. Je hoeft alleen maar zo nu en dan zijn stofbakje te legen.

Een robotstofzuiger is handig als je op één verdieping woont, of als extraatje naast je gewone stofzuiger. Als je meerdere verdiepingen hebt, kun je er overwegen om er één per verdieping te gebruiken. Een ander puntje van kritiek is de zuigkracht, die wat minder sterk is dan die van een traditionele stofzuiger. Daarom is hij niet zo handig voor het van banken, stoelen, trappen of de binnenkant van je auto.

Wat kun je het beste doen?

Een robotstofzuiger is een hele fijne aanvulling op je ouderwetse stofzuiger. Vooral als je een gelijkvloerse woning hebt. Dan hoef je nauwelijks naar de gadget om te kijken.

Maar voor het zuigen van trappen, banken, stoelen en je auto heb je nog wel een ander apparaat nodig, zoals een hand- of steelstofzuiger. Al het andere zuigwerk wordt gewoon door je robotstofzuiger gedaan. Terwijl jij weg bent, zorgt hij ervoor dat je hele huis spic en span is.

De robotstofzuiger is dus fijn om ernaast te hebben voor de luie dagen. Mocht je nog op zoek zijn naar een goed model, dan hebben wij een paar suggesties voor je. In onderstaand artikel vind je vijf betaalbare opties:

De 5 beste robotstofzuigers die je voor weinig in huis haalt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen