Stoppen met roken is lastig, maar technologie kan je helpen!
Het is bijna Stoptober en voor veel rokers een stok achter de deur om afscheid te nemen van die geliefde en/of gehate sigaret. En technologie kan je daarbij helpen. Hier vijf voorbeelden hoe je die dure en ziekmakende gewoonte de das om kunt doen.
Stoppen met paffen is voor veel mensen echt ontzettend moeilijk. Er bestaan mensen die ‘cold turkey’ sigaretten de vuilnisbak in mikken. Anderen hebben toch echt hulp nodig om van de verslaving af te komen, zeker nu het Stoptober is.
Technologie als hulpmiddel tegen roken
Laten we eerst even uiteenzetten wat er gebeurt als je stopt met roken tijdens Stoptober. Op de eerste dag neemt de kans op een hartaanval al meteen af. Tabak zorgt er namelijk voor dat je aderen bekneld zijn als je rookt. Na een dag stoppen zal je een lagere bloeddruk en hartslag hebben.
Na 48 uur beginnen je reuk- en smaakreceptoren te genezen, mede dankzij myeline wat het zenuwstelsel omhult. De vettige stof zorgt ervoor dat zenuwimpulsen sneller verstuurd worden.
Na twee weken zal ademhalen makkelijker worden en je bloedcirculatie aanzienlijk verbeteren. De zucht naar een peuk zou in de meeste gevallen ook een stuk minder zijn. Je moet even geduld hebben (en ja dat is zwaar), maar na zes weken zouden afkickverschijnselen zo goed als weg moeten zijn.
Na een jaar is de kans op hartfalen met 50 procent verminderd. Ook merk je dat je longen herstellen. En ondanks dat je tussen de negen en twaalf maanden wellicht meer hoest, betekent het ook dat je lichaam met reparatie bezig is. Je zal dus minder snel uitgeput zijn.
Hulp nodig tijdens Stoptober?
De voordelen spreken voor zich (los van de enorme kosten die je bespaart). Maar stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wellicht helpt deze tech je om die stinkstokken de deur uit te doen.
#1 Goede software en een smartwatch
Het bedrijf Somatix is gespecialiseerd in het verbeteren van je gezondheid. Ook hebben ze digitaal gereedschap ontwikkeld om je te helpen stoppen met roken. Hieronder valt een speciale smartwatch en geavanceerde software. Het traceert niet alleen wanneer je rookt, het brengt je ook op de hoogte wat het met je lichaam doet. Sterker nog; het herinnert je eraan wat het kost, zowel lichamelijk als financieel, en al die factoren zijn confronterend.
#2 Breinstimulatie helpt met stoppen met roken
Het klinkt erger dan het is, maar een paar volt op je hersenpan kan wonderen doen. Ten eerste is er directe transcraniële stimulatie. Hierbij worden stickers op het hoofd geplaatst en krijgt je brein nieuwe impulsen die de drang naar roken onderdrukken. Daarnaast is er ook transcraniële magnetische stimulatie, waarbij een magnetische spoel op het hoofd wordt geplaatst. Door het opvoeren van de pulsering worden je hersenen getriggerd.
Mocht je dit wat extreem vinden, dan is dat te bewonderen. Zelfs de onderzoekers geven toe dat het niet altijd werkt. En toch zijn ze hoopvol. “In mijn kliniek wordt een groot deel van mijn patiënten emotioneel getriggerd vanwege de effecten van nicotine”, zegt Dr. Panagis Galiatosos van de Amerikaanse Long Associatie. Hij werkt ook aan de Tobacco Treatment Clinic in Johns Hopkins Medicine in Baltimore.
Hoopvol is in ieder geval… hoopvol?
#3 Kunstmatige intelligentie gedurende Stoptober
Soms kan stoppen met roken geholpen worden door een vriend of vriendin (komen we op terug). Maar die vriend of vriendin hoeft niet altijd echt te zijn: net als Florence. Ze is geprogrammeerd om je de juiste vragen te stellen als je zin hebt in een sigaret.
Florence is een stukje kunstmatige intelligentie in het leven geholpen door de WHO (World Health Organisation). Naar verluidt helpt ze je met belangrijke vragen en leidt ze je af als je echt graag een peuk wil. Ze is geprogrammeerd met alle informatie over regressie bij de behoefte aan een sigaret en levert je dan ook meteen relevante informatie om te kappen.
#4 Is een eSmoker roken?
Wij, als rokers (feitelijk alleen ik, schrijver van dit artikel) hebben enig voordeel van de eSigaret. De theorie is dat mensen een elektronische sigaret gebruiken, en van een flink aantal milligram nicotine terugstappen naar feitelijk nul.
Theoretisch werkt dit om twee redenen: je krijgt (als je nicotine afbouwt) minder zin in een peuk. Aan de andere kant blijft het de zucht om ‘iets’ te doen altijd aanwezig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel ex-rokers aan de slag gaan met lolly’s en zoethout. Is vapen verder gezond? Niet bepaald.
#5 Apps en community helpen in Stoptober
Een van de dingen die boven kijf staat, is je naaste omgeving als je weer wilt roken. Ze zijn degene die je even op de vingers tikken. Niet altijd leuk, maar wel vaak nodig. Naast vrienden familie kan je echter ook een beroep doen op mensen die net als jij moeite hebben met stoppen, of gestopt zijn en je daarbij willen helpen.
Het klinkt frappant: maar soms zijn juist mensen die je niet kent doorslaggevend. Welke roker heeft het zoveelste verhaal gehoord van een vriend of vriendin waarbij het ‘vet makkelijk’ lukte? Wij (rokers) allemaal. Maar hopelijk kan een vreemde dit beter verwoorden via apps als QuitNow! SmokeFree en SmokingLog. Het leeuwendeel is echter wel Engels-sprekend. Mocht je de taal beheersen; wellicht maak je nog vrienden ook?
Al met al dus die spreekwoordelijke stok en die deur dankzij tech. Ben je van plan te stoppen? Laat ons weten (maar vooral de rest van ons weten) in de comments hoe je dat doet.