5 dingen die je moet weten voor je NBA 2K23 koopt

Game reviews Mark Hofman 29 sep 2022
Leestijd: 6 minuten

Waar Europeanen dit jaar niet konden wachten op de komst van FIFA 23, gaat in de Verenigde Staten het dak eraf voor NBA 2K23. Een titel die, dankzij het succes van de laatste jaren, ook in ons werelddeel met het nodige enthousiasme onthaalt wordt.

De grote vraag is echter: is NBA 2K23 ook echt een game die dat enthousiasme waard is? Voor WANT-redacteur en NBA-fan Mark Hofman zeker, al beginnen de microtransacties wel echt compleet buiten proporties te raken.

Mijn prille liefde voor NBA 2K

Ik begrijp het goed als onze lezers niet zo heel veel hebben met NBA 2K23. De games waren bij mij tot twee jaar geleden ook nog compleet onbekend. Tot oud redacteur-Jelle me erover begon te vertellen en me aanraadde het spel toch echt eens te proberen.

Schamen doe ik me niet, maar het is wel een beetje gênant: de uren die ik vorig jaar in MyTeam heb gestoken gaan gemakkelijk over de honderd heen. En ik heb er echt geen seconde spijt van.

Je kunt je dus voorstellen dat ik zat te poppelen om los te gaan met NBA 2K23 en het hele geintje weer opnieuw te flikken.

NBA 2K23: 5 dingen die je moet weten

Als grote fan ben ik grotendeels tevreden over NBA 2K23, maar er zijn wel een aantal dingen die jij als consument, voor je de game aanschaft, echt moet weten.

Tipje van de sluier: als je een bloedhekel hebt aan microtransacties kan je alvast stoppen met lezen.

NBA, basketbal, Michael Jordan, NBA 2K23
(Afbeelding: 2K Games)

#1 Je eigen avontuur in MyCareer

Het grote avontuur binnen NBA 2K23 is MyCareer. Het is de modus waarin je de verhaallijn volgt van MP: een first round pick in de NBA-draft die een grote rivaliteit heeft met Shep Owens en tegelijkertijd ook zijn volgers tevreden houdt op social media. Want ja, deze basketbal-ster is ook nog eens een influencer.

Daar is niets mis mee, maar het zorgt er wel voor dat basketbal niet het enige is waar je mee bezig bent. Je probeert The City, het speelveld, aan alle kanten te ontdekken. In NBA 2K23 ben je dan ook bezig met mode, muziek of duizend andere side quests die ermee gepaard gaan.

Persoonlijk kan ik erg genieten van een carrière-modus in een sportgame en zo ben ik ook erg tevreden over MyCareer in NBA 2K23. Ook al zijn de personages uit het vorige deel opnieuw tot leven geroepen, waardoor ik af en toe een beetje moeite heb met het volgen van het verhaal.

#2 MyTeam: maak je dromen realiteit

De meest populaire modus van NBA 2K23 is, net als bij FIFA 23’s Ultimate Team, MyTeam.

Het principe is hetzelfde: je stelt je eigen team samen, voltooit opdrachten, speelt wedstrijden en verzamelt via deze weg genoeg muntjes om nieuwe spelers te kopen.

De NBA 2K23-variant van het concept ligt me beter als bij FIFA, omdat deze gepaard gaat met iets meer uitdagingen en speciale opdrachten om je team sneller te ontwikkelen. Zo begon ik mijn derde wedstrijd bijvoorbeeld al met Michael Jordan, Giannis Antetokounmpo en Joel Embiid in de basis. Toch lekker.

NBA, basketbal, Michael Jordan, NBA 2K23
(Afbeelding: 2K Games)

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat het je wel heel veel tijd gaat kosten. Of je het nu wil of niet: je wordt meegesleurd door de tijd vretende trein die constant door blijft denderen. Een dag niet gespeeld is een hoop dingen missen, waardoor je al weer snel achter ligt op andere spelers. Iets wat je, als je het spel serieus een kans wil geven, eigenlijk niet wil hebben.

MyTeam is dan ook een modus die je voor lange tijd echt heel veel speelt, maar na een korte pauze waarschijnlijk links laat liggen.

#3 Michael Jordan daagt je uit

De grootste toevoeging van NBA 2K23 is The Jordan Challenge: een nieuwe gamemodus die een fantastische ode is aan Michael Jordan. Je speelt belangrijke momenten in de carrière van de beste NBA-speler aller tijden na en krijgt steeds meer te weten over het doen en laten van de atleet.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat dit een fantastische toevoeging is. Ontwikkelaar 2K heeft het voor elkaar gekregen de sfeer uit de tijden waarin je speelt exact over te brengen, wat voor een vrij unieke ervaring zorgt. Een ontzettende fan-pleaser voor basketbal-fans en een krachtige introductie van de NBA voor gamers die nieuw zijn.

NBA, basketbal, Michael Jordan, NBA 2K23
(Afbeelding: 2K Games)

#4 Machtige wedstrijden met Play Now

Naast de bovenstaande drie modes is het ook mogelijk om ‘gewoon’ potjes te spelen. Dat kan zowel online als offline en biedt een prettige ervaring voor eenieder die simpelweg digitaal wil basketballen.

Het maakt niet uit wat je precies wil: de kans is groot dat Play Now het biedt. Bestaande teams, teams uit het verleden, teams uit de WNBA, eigen competities of los op straatvelden: het is allemaal mogelijk.

#5 Veel en veel en veel te veel muntjes

Tot op heden klinkt het ontzettend positief en zo heb ik mijn tijd met NBA 2K23 ook zeker beleefd. Mits ik door het gezeik wat men microtransacties noemt heen keek. Lastig, want het is echt overal.

Bij het opstarten van het spel krijg je direct een VC-aanbieding in de mik gesmeten. Het ontwikkelen van je speler in MyCareer is zonder aanschaf van muntjes bijna niet te doen. Een machtig team ontwikkelen in MyTeam om online mee te kunnen met de rest van de spelers: praktisch onmogelijk.

Hoewel MyCareer in het eerste jaar ervoor gezorgd heeft dat ik fan werd van de games, zorgt NBA 2K23 voor afkeer. Ontwikkelaar 2K geeft je de optie om het zonder VC te doen, maar realistisch is het niet. The City zit vol met fantastische onderdelen waar je zonder extra geld uit te geven bijna niets mee kan. Tenzij je 15 wedstrijden wil spelen om één shirt voor je personage te kopen.

Het is ronduit belachelijk.

NBA, basketbal, Michael Jordan, NBA 2K23
(Afbeelding: 2K Games)

NBA 2K23: kopen of lekker liggen?

Zonde, want NBA 2K23 kan zichzelf qua uitstraling en gameplay de beste sportgame van 2022 noemen. Er is geen spel zo compleet, geen gameplay zo soepel en geen ervaring hetzelfde.

Je moet echter wel zo’n grote NBA-fan zijn om het geduld op te kunnen brengen. De algemene gamer gaat hier waarschijnlijk niet vrolijk van worden. Mits je dolgraag aan de slag gaat met Play Now en The Jordan Challenge, dan zit je gebakken en kom je het leven door zonder microtransacties.

Persoonlijk zal ik waarschijnlijk weer heel veel uren gaan steken in NBA 2K23, maar als 2K deze lijn door wil trekken kunnen ze er beter een free-to-play game van maken.

NBA 2K23

2K Games

6 Score

Pluspunten

  • Veel verschillende gamemodes
  • The City in MyCareer is huge
  • The Jordan Challenge ontzettend uniek
  • MyTeam blijft tijd in beslag nemen
  • Uitstraling en gameplay wederom ijzersterk

Minpunten

  • MyCareer bijna niet te doen zonder VC
  • MyTeam dankzij VC ontzettend oneerlijk
  • Microtransacties aan alle kanten door de neus gedrukt

NBA 2K23 is qua uitstraling en gameplay zonder twijfel dé sportgame van 2022. Geen spel zo compleet, geen gameplay zo soepel en geen ervaring hetzelfde. Maar de microtransacties worden iedere seconde door je neus gedrukt, tot op een punt waarop het langzaam maar zeker het spel breekt. Ik zal waarschijnlijk weer heel veel uren gaan steken in NBA 2K23, maar als 2K deze lijn door wil trekken kunnen ze het beter een free-to-play-game maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen