Door de Melkweg: ruimtedocumentaires die je absoluut moet bekijken op Netflix

Films & Series Lucas van de Wetering 5 apr 2024
Leestijd: 6 minuten

Netflix staat vol met verschillende documentaires over de ruimte. Maar dit zijn de tien beste ruimte-docu’s die je gezien moet hebben.

De ruimte is nog steeds een redelijk onbekende plek voor de mensheid, daarom hebben we er ook zoveel interesse in. Dat is ook de reden waarom er in de afgelopen decennia zoveel documentaires zijn geweest met de ruimte als onderwerp.

Met extreem veel ruimte-documentaires kan het soms moeilijk zijn om de beste uit te kiezen om te kijken, gelukkig kunnen wij daarmee helpen. We hebben hier nu op een rijtje de tien beste ruimte-documentaires op Netflix die je echt gezien moet hebben.

De tien beste ruimte-docu’s op Netflix

De top tien documentaires over de ruimte die je allemaal op Netflix kan bekijken.

Netflix’ Our Universe

De eerste op de lijst is de Netflix-documentaire genaamd Our Universe. De docu is een zes-delige serie die gaat over de creatie van het hele universum. Ook krijg je in de docu meer te weten over het ontstaan van miljoenen verschillende levensvormen op aarde.

Our Universe heeft een gewaagde aanpak door niet alleen te praten over het ontstaan van de aarde, maar van het hele universum. De documentaire scoort zeker wel pluspunten doordat hij ingesproken is door niemand minder dan Morgan Freeman.

Netflix’ Alien Worlds

Alien Worlds is weer een totaal andere Netflix-documentaire vergeleken met Our Universe. Waar Our Universe zich focust op wat we weten over het universum, is Alien Worlds een speculatieve documentaire over hoe leven zou kunnen ontwikkelingen op andere planeten.

Alien Worlds is een vierdelige-documentaire die ingesproken is door Sophie Okonedo. Ook al klinkt het alsof de serie meer naar sciencefiction neigt, is alle informatie in de documentaire wel gebaseerd op echte research. Het is niet zomaar bedacht.

Black Holes: The Edge Of All We Know

Ook al zijn we decennialang aan het onderzoeken in de ruimte, er blijven dingen die moeilijk zijn om uit te leggen. Een van deze dingen zijn zwarte gaten, en dat is precies waar deze Netflix-documentaire over gaat. Black Holes: The Edge Of All We Know probeert meer uit te vinden over deze gevaarlijke, maar intrigerende verschijningen.

In Black Holes: The Edge Of All We Know zien we hoe verschillende wiskundigen onderzoek doen naar zwarte gaten. Een van deze onderzoekers is Stephen Hawking. Dit onderzoek heeft uiteindelijk geleidt naar de eerste foto van een zwart gat.

Netflix’ Return to Space

De vorige Netflix-documentaires op de lijst gingen allemaal over verschillende onderzoeken in de ruimte zelf, maar Return to Space gaat meer over de geschiedenis van ruimtereizen. De documentaire gaat over Elon Musks bedrijf, Space X, en zijn pogingen om meer mensen de ruimte in te krijgen.

Het unieke aan Space X is dat het geen overheidsbedrijf is, het is commercieel. Het doel van het bedrijf van Elon Musk is om ruimtevaart meer toegankelijk te maken. Volgens Musk is de ruimte namelijk de toekomst van de mensheid en hij wil het voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken.

Challenger: The Final Flight

Ook deze Netflix-documentaire gaat meer over de ruimtevaart zelf. Challenger: The Final Flight gaat namelijk over een van de grootste tragedies in de geschiedenis van ruimtevaart: de fatale crash van de NASA spaceshuttle Challenger in 1986.

Challenger: The Final Flight is niet alleen een herdenking van de zeven astronauten die zijn overleden tijdens de crash, maar laat ook zien hoe belangrijk hun missies zijn. Deze documentaire focust zich niet op het maken van nieuwe ontdekkingen, maar op het belang van veiligheid in ruimtevaart.

The Mars Generation

The Mars Generation achtervolgt een van de grootste dromen van de mensheid. En dat is het leven op onze buurplaneet Mars. De Netflix-documentaire laat zien hoe veel de mensheid nog moet doen en hoeveel we nog moeten ontwikkelen voordat leven op Mars een mogelijkheid is.

Toch is de documentaire uiteindelijk wel positief over de mogelijkheid om ooit op Mars te leven, al is er nog veel te doen. The Mars Generation laat een groep jonge wetenschappers zien die met bloed, zweet en tranen trainingen doorstaan die nodig zijn om te kunnen overleven op Mars. Een moeilijke, maar inspirerende ervaring.

A Trip To Infinity

Al is het voor de meeste mensen niet onbekend dat de ruimte een oneindige plek is, denken niet veel mensen na over het concept van oneindigheid. Netflix’ A Trip To Infinity maakt gebruik van animaties en interviews met professionals en wiskundigen om het concept van oneindigheid duidelijk te maken.

De documentaire gaat in op het idee van oneindigheid en probeert antwoord te geven op de vraag of oneindigheid mogelijk is, of maar een menselijk concept is. A Trip To Infinity heeft een originele aanpak voor een documentaire over de ruimte en focust niet alleen op de ruimte, maar ook op de mensheid.

Netflix’ The Future Of

The Future Of is weer anders van de andere Netflix-documentaires op de lijst. Deze docu focust zich niet alleen op de ruimte, maar ook op de technologische ontwikkelingen van de mensheid. De twaalfdelige-docu heeft specifieke afleveringen voor de ruimte, maar ook voor leven na de dood of gamen.

The Future Of laat mogelijke technologische ontwikkelingen zien die onder andere gaan over de ontwikkeling van ruimtevaart. Zo laat de serie een ruimteschip zien die gebruik maakt van een ballon waarvoor geen training nodig is om hem te bedienen.

Top Secret UFO Projects Declassified

De volgende Netflix-documentaire gaat over het idee van UFO’s, een controversieel onderwerp wat vaak wordt bestempeld als een complottheorie. Toch is het een onderwerp dat veel mensen zeer interessant vinden. Het maakt niet uit of ze er zelf in geloven of niet.

De documentaireserie van zes afleveringen laat al het zogenaamde bewijs zien voor leven in de ruimte en het bestaan van UFO’s. Zo wordt er gepraat over UFO-meldingen en de invloed van de Amerikaanse overheid bij het verstoppen van bewijs.

Countdown: Inspiration4 Mission to Space

Nu het idee van ruimtereizen steeds normaler en toegankelijker wordt, zijn er veel ideeën over normale mensen die naar de ruimte gaan. Countdown: Inspiration4 Mission to Space gaat precies over dit concept. Vier normale mensen moeten een ruimtemissie zien te doorstaan.

Deze vijfdelige-documentaireserie gaat over vier normale mensen die hun droom voor ruimtevaart waarmaken. Countdown: Inspiration4 Mission to Space trekt een dunne lijn tussen documentaire en reality-tv. Maar dat is juist wat de serie zo vermakelijk maakt.

Met duizenden ruimte-documentaires gaat niet elke top tien voor iedereen hetzelfde zijn. Maar deze lijst is wel een mooie richtlijn voor wanneer je zin hebt in een goede ruimte-docu. Toch zijn er ook genoeg andere docu’s om te kijken op Netflix.

Spotify verhoogt mogelijk de prijzen: dit zijn geweldige alternatieven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen