Hoe zand het grote probleem van energie kan oplossen

Duurzaamheid Sam Dille 6 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe manieren om energie op te slaan, zijn tegenwoordig hard nodig. Deze gigantische batterij van zand kan ons heel goed van pas komen.

Soms hebben we gewoon niet genoeg energie om aan alle behoeften te voldoen. En met oog op de toekomst is innovatie altijd welkom. De Finse stad Pornainen is hier een goed voorbeeld van.

Binnenkort haalt de hele stad namelijk een flinke dosis warmte uit een mega zandbatterij. Het concept is bedacht door Polar Night Energy en werkt via een slim principe: een reusachtige tank vol met zand om energie op te slaan.

Is de gigantische batterij van zand de oplossing voor ons energie-tekort?

Hier draait het om het opslaan van extra energie die op piekmomenten wordt opgewekt uit groene energiebronnen. Het plan is om die energie in een enorme batterij te pompen en dan via een warmtewisselaar in het zand te stoppen.

Polar Night Energy zegt dat deze mega-batterij de warmte maandenlang in het zand kan vasthouden zonder veel energie te verliezen. En dan kun je die warmte weer gebruiken om elektriciteit op te wekken of om huizen in de buurt te verwarmen.

duurzaam
Zo bespaar je veel energie (Afbeelding: ANP)

De enorme zandbatterij kan warmte doorgeven via leidingen die warm water of stoom naar huizen, gebouwen en zelfs zwembaden brengen. Hij is direct verbonden met het verwarmingssysteem van de stad Pornainen. Maar wat echt gaaf is aan de batterij van zand, is dat die een vermogen van 1 MW kan leveren en een capaciteit heeft van 100 MWh.

Zo’n enorm vermogen levert genoeg energie om Pornainen een week lang in de winter warm te houden. En zelfs een maand lang in de zomer. De batterij wordt naar verwachting ongeveer 13 meter lang en 15 meter breed. Dat is best compact als je bedenkt hoeveel stroom hij kan opslaan.

Nog meer belangrijke functies

De batterij van zand helpt niet alleen met het opslaan van energie. De batterij zorgt er ook voor dat de hoeveelheid CO2 die het lokale verwarmingssysteem produceert bijna met 70 procent vermindert. Dat is echt een grote stap voorwaarts.

Polar Night gooit er nog een extraatje bovenop door lokaal geproduceerde gemalen speksteen te gebruiken, een bijproduct van de productie vlakbij de nieuwe batterijlocatie.

Jammer genoeg zien we zandbatterijen zoals deze niet zo vaak op andere plekken dan waar stadsverwarming een grote rol speelt, zoals hier in Pornainen. Hopelijk zal dat in de toekomst snel veranderen.

Is de elektrische auto echt zo goed voor het milieu als we denken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen