Met deze oorspronkelijke films zou Disney kijkers traumatiseren

Pop-Culture Rik Claessen 6 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

De originele verhalen achter veel films van Disney zouden heel wat kinderen de stuipen op het lijf jagen. Gelukkig is het aangepast.

En ze leefde nog lang en gelukkig. Einde. Dat is de manier waarop we veel sprookjes en Disneyfilms kennen. De slechterik trekt altijd aan het kortste eind. De prins en de prinses eindigen samen en de leuke sidekick weet ook zijn verhaal goed af te sluiten.

Deze opbouw zal bij veel van de films op Disney+ voorkomen. Zo nu en dan zit er wel eens een wat duisterder verhaal bij, maar over het algemeen zijn de Disneysprookjes regenboog en zonneschijn. Maar dat is het niet altijd geweest. Veel van de oorspronkelijke sprookjes en Disneyverhalen zouden kijkers, veelal kinderen, volledig traumatiseren.

Deze originele verhalen achter de films van Disney zouden kinderen in tranen brengen

Het gros van de (oudere) films van Disney zijn gebaseerd op sprookjes. Die sprookjes stammen uit een tijd dat een ‘eind goed, al goed’ aanpak nog niet heel populair was. Veel van de verhalen van schrijvers als de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen waren duister en morbide. Het is maar goed dat Disney deze verhalen ietsje heeft aangepast voor de jongere kijkers.

Disney’s The Little Mermaid

Het bekende verhaal van Ariël is een favoriet bij veel aspirant-zeemeerminnen. En het is ook een mooi verhaal met een mooi einde. Ariël eindigt met de knappe prins. Bovendien heeft de film van Disney een mooie boodschap over gelukkig zijn met het lichaam dat je hebt.

In het originele sprookje van Hans Christian Andersen is Ariël alles behalve gelukkig. Ja, ze wordt nog steeds verliefd op de prins en verandert in een mens. Maar door die verandering is ze constant in ondraaglijke pijn. Uiteindelijk sterft ze van een gebroken hart omdat de prins met iemand anders trouwt. Ouch. Dus vrolijk intermezzo met een zingende zeedieren, iemand?

Mulan

Het verhaal van Mulan is er eentje over kracht, doorzettingsvermogen en je niet laten plaatsen in bepaalde genderrollen. Het had wat mij betreft de leukste hulpjes uit van alle Disneyfilms met de krekel en Mushu de draak die werd ingesproken door Eddie Murphy. Het oorspronkelijke verhaal, een gedicht uit 1695 was iets minder inspirerend. Het zou zelfs zomaar in de hitserie Shogun op Disney+ passen

Wanneer Mulan de plaats van haar vader in het leger inneemt, ontmoet ze de dochter van de koning, die ook een krijger is. De twee worden onafscheidelijk, en wanneer de koning verslagen wordt, bieden ze aan om in zijn plaats ter dood gebracht te worden. Ze worden uiteindelijk gespaard, maar wanneer Mulan naar huis terugkeert, ontdekt ze dat haar vader is overleden en dat haar moeder hertrouwd is. Nu haar vrouwelijke identiteit wordt onthuld, krijgt Mulan de opdracht om een bijvrouw te worden, maar om dat lot te ontkomen pleegt ze zelfmoord.

Met deze oorspronkelijke films zou Disney kijkers traumatiseren
(afbeelding: Disney)

The Lion King

Wie aan het verhaal van Simba denkt, zal niet direct aan William Shakespeare denken. Toch haalde de schrijvers van The Lion King aardig wat inspiratie uit Hamlet van Shakespeare. Zelfs zo veel dat de film oorspronkelijk een ander einde had. Disney schrapte deze scènes op het laatste moment omdat ze geen kinderen wilden traumatiseren. Ook zou in de oorspronkelijke versie slechterik Scar meer én enger in de film te zien zijn.

In het alternatieve einde van de film belandt Simba in dezelfde positie als zijn vader, waarbij hij gevaarlijk dicht bij een val van de rand van Pride Rock staat. Na de uitspraak van ‘Welterusten, lieve prins’, een directe verwijzing naar Shakespeare’s Hamlet, gooit Scar hem van de rand. Scar wordt verteerd door vuur en lacht maniakaal bovenop Pride Rock, in de overtuiging dat hij heeft gewonnen. Hoewel Simba het toch overleeft, was dit einde volgens Disney veel te duister.

Met deze oorspronkelijke films zou Disney kijkers traumatiseren
(afbeelding: Disney)

Pinocchio

Pinocchio is een van de oudste Disneyfilms die er is. Maar ook in de vroege dagen van de studio, paste de filmstudio redelijk wat aan om kinderen niet bang te maken. En hoewel Pinocchio al een vrij macaber verhaal is, is het origineel nog vele malen erger. Op Netflix staat trouwens een nieuwe versie van het verhaal die trouwer is aan het origineel.

In het origineel van schrijver Carlo Collodi doodt Pinocchio per ongeluk een pratende krekel, valt hij in slaap op een fornuis, verbrandt hij zijn voeten en wordt hij opgehangen door een nogal boosaardig pratend kat- en vossenduo, terwijl de arme Gepetto twee hele jaren op een schip in The Terrible Dogfish leeft voordat hij wordt gered door zijn houten zoon. Tja, alles om een échte jongen te worden.

Met deze oorspronkelijke films zou Disney kijkers traumatiseren
(afbeelding: Disney)

The Hunchback of Notre Dame

Dit is überhaupt gewoon al een vrij duister verhaal. Maar het origineel van de Franse schrijver Victor Hugo topt alles. Leuk geschiedenisfeitje: de Notre Dame zou eigenlijk afgebroken worden, maar dankzij het verhaal van Victor Hugo kreeg de kerk opeens weer populariteit. Oh ja, duistere Disneyfilms:

De Disneyfilm eindigt best vrolijk met Quasimodo die Esmeralda redt en de slechterik die ter pletter stort (vrolijk toch?). In de roman van Victor Hugo heeft het verhaal echter een veel treuriger einde, waarbij Quasimodo’s voogd, aartsdiaken Frollo, Esmeralda verraadt en haar laat doden. Als hij lacht terwijl Esmeralda wordt opgehangen, vermoordt Quasimodo Frollo en bezoekt hij de begraafplaats waar hij rouwt om Esmeralda, en sterft uiteindelijk van de honger op haar graf.

Met deze oorspronkelijke films zou Disney kijkers traumatiseren
(afbeelding: Disney)

Deze oorspronkelijke verhalen zijn misschien niet het beste om met kleine kinderen te kijken. Gelukkig zijn er een heleboel plekken waar je wél films voor de allerkleinste kunt streamen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Dit zijn de 5 beste streamingdiensten voor kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen