Waarom jouw Samsung Galaxy S23 straks razendsnel is

Smartphones Wesley Akkerman 22 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerder kwam al eens naar buiten dat de Samsung Galaxy S23 zal beschikken over de nieuwste Snapdragon-chips van Qualcomm. Dat geldt aankomend jaar ook voor Europa, wat al een mooie primeur is. Maar zoals het er nu naar uitziet, houdt het goede nieuws daar niet op. Want er is meer om naar uit te kijken.

Want als we de nieuwste geruchten mogen geloven, dan krijgt de Samsung Galaxy S23-lijn een overgeklokte variant van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor. Dit werd eerder al bevestigd door Geekbench voor de Ultra-variant, maar de gewone versie lijkt deze cpu dus ook te krijgen.

Samsung Galaxy S23 met snellere processor

Hoewel dat direct als goed nieuws klinkt, staat er toch een flinke kanttekening bij. In vergelijking met de S23 Ultra, is de benchmarkscore voor de reguliere versie van de Galaxy S23 toch beduidend lager. Dat kan verschillende redenen hebben, die mogelijk iets te maken hebben met de software op de smartphone.

Samsung Galaxy S22
Niets mis mee (Afbeelding: Mark Hofman/ WANT)

Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de software nog niet geoptimaliseerd is en dat de benchmark daarop afslaat. Maar het zou ook kunnen dat Samsung aan throtteling doet. Dan worden de prestaties van een systeem bewust beperkt, soms met als doel de warmteontwikkeling te beperken (om problemen te voorkomen).

Nieuwe Snapdragon-processor in elk model

Hoe het ook precies zit, het lijkt erop dat elk model van de aankomende Samsung Galaxy S23 dus gaat beschikken over die nieuwe Snapdragon-processor. Qualcomm zelf presenteerde eerder dat de hoofdkern van de cpu geklokt is op 3,19 GHz, maar uit de test komt een score naar boven van 3,36 GHz.

Dat is dus de eerdere overclocking waar we het over hadden. De gpu (voor de grafische prestaties) is eveneens versneld. Normaliter draait die op 680 MHz, maar uit deze test komt een getal van 719 MHz naar voren. Nu is het de vraag wat die cijfers gaan betekenen voor de accuduur van de smartphones.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Geekbench

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen