Samsung Galaxy S23 Ultra getest: alle antwoorden op je vragen

Tech reviews Mark Hofman 1 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Het is zover: een aantal van de belangrijkste Android-smartphones van het jaar zijn hier. De Galaxy S23-serie is officieel een feit nu Samsung  de Galaxy S23 Ultra, S23+ en standaard S23 uit de doeken heeft gedaan.

Maar wat heeft het topmodel je precies te bieden en wat zijn de pluspunten en wat zijn de minpunten? Mark ging stiekem al een week met de Android-smartphone aan de haal en geeft je de antwoorden op je vragen.

Samsung Galaxy S23 Ultra: 5 dingen die je wil weten voor aanschaf

De Samsung Galaxy S23 en S23+ bespreekt de redactie deze week in de Freakin’ Nerds-podcastGerucht gaat zelfs dat de aflevering een dag eerder komt dan normaal, maar mondje dicht!

Waar ik het vandaag over wil hebben is de Samsung Galaxy S23 Ultra. Ik heb het genoegen gehad om hem al een week te proberen en dit zijn, wat mij betreft, vijf dingen die je moet weten over deze spec-bump.

Want qua ontwerp. Tja…

Alle informatie Samsung Galaxy S24 lijkt op straat te liggen
Het hele stel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#1 Beeldscherm is indrukwekkend, maar pas op

Samsungs Ultra-smartphones staan altijd symbool voor het beste wat het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft te bieden:

– De meest imposante prestaties
– De grootste batterij en laadmogelijkheden
– Het meest indrukwekkende camerasysteem
– En simpelweg het beste en mooiste beeldscherm.

En over dat beeldscherm wil ik het graag even hebben. De Samsung Galaxy S23 Ultra beschikt over een 6.8-inch QHD+ Dynamic AMOLED 2X-beeldscherm. Echt de pijn in m’n vingers is op dit moment niet te beschrijven. Verder beschikt hij over 120Hz verversingssnelheid, Vision Boost en 240Hz Touch Sampling.

Klinkt super indrukwekkend, maar het betekent simpelweg dat je weggeblazen wordt door de kwaliteit van dit beeldscherm. Het is snel, helder en toont ongelofelijk mooie kleuren. Ik kan niet anders zeggen, dat in mijn optiek dit het mooiste beeldscherm is wat ik tot nu toe in een smartphone heb gezien.

Samsung Galaxy S23 Ultra, Android, Smartphones, Review
Heerlijk scherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het is ook prettig dat Samsung Gorilla Glass 8 heeft gebruikt om het toestel extra goed te beschermen tegen idiote momenten waarop je de smartphone op de grond laat donderen. Zou je denken, want om dit te bereiken moet glas zachter gemaakt worden (ja, echt).

Dat resulteert in meer bestendigheid tegen barsten, maar gevoeligheid voor krassen. Na een week zit de smartphone helemaal vol, wat alles behalve voordelig te noemen is. Ik zou het zelfs een schande willen noemen.

Goed om te weten: koop jij een Samsung Galaxy S23 Ultra, zorg dan dat je er echt een screen protector op smijt. Anders krijg je er spijt van.

#2 De Samsung Galaxy S23 heeft een stylus

De Samsung Galaxy S23 Ultra heeft zo’n hip pennetje. De S Pen, zoals de stylus heet, is natuurlijk afkomstig uit de Note-serie en verscheen vorig jaar voor het eerst in de S-serie. Je kunt er makkelijk notities mee maken, geschreven tekst snel omzetten in getypte tekst én je Galaxy S23 Ultra op afstand besturen.

Houd er wel rekening mee dat dit wel echt een toevoeging moet zijn die je moet liggen. Persoonlijk merk ik dat ik de S Pen, buiten een aantal tests om, bijna niet gebruik. Het verwijderen van het pennetje, selecteren van de functie en het terugstoppen is me net iets meer werk dan simpelweg typen. Maar misschien ben ik ouderwets… of juist nieuwerwets…

Wat wel ideaal is, is dat zodra jij de pen bij een vergrendelde Galaxy S23 Ultra erbij pakt, er direct een soort notitieblok geopend wordt. Voor als je heel snel iets wil noteren. Dat is dan wel weer handig.

Samsung Galaxy S23 Ultra, Android, Smartphones, Review, Galaxy S24 Ultra, iPhone 15 Pro
Ultra (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Geoptimaliseerde chip, net als bij de iPhone

Ik poep een beetje in de broek, want het erbij halen van de iPhone in een Android-review zorgt doorgaans voor een boze menigte voor de deur met fakkels en hooivorken. Toch moet het.

Wat Apple al jaren goed doet met de iPhone is dat het gebruikmaakt van een geoptimaliseerde eigen chip. Samsung deed dit in Europa ook met de Exynos-chip, maar eigenlijk werd al snel duidelijk dat dit in tegenstelling tot de Snapdragon van Qualcomm een misstap was.

Dit jaar zijn dus ook de Nederlandse modellen van de Samsung Galaxy S23 Ultra voorzien van een chip van Qualcomm. En met de Snapdragon 8 Gen 2 niet zomaar eentje. Sterker nog: Samsung heeft Qualcomm de chip laten optimaliseren, om ervoor te zorgen dat deze zo efficiënt en snel mogelijk werkt.

Dat merk je in de prestaties tijdens het spelen van Mobile Games wat bijvoorbeeld 40% sneller is. Net als de AI-prestaties. Tja, en dan gaat de lengte van je accuduur ook nog eens met 20% omhoog.

Een geoptimaliseerde chip is key en Samsung heeft eindelijk erkent dat Qualcomm hier, met zijn For Galaxy-lijn, toch echt een stuk beter in is dan Samsung zelf.

Samsung Galaxy S23, Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+, Android
Ultra op alle vlakken (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#4 De Samsung Galaxy S23 is een camerahemel

De Samsung Galaxy S23 Ultra is echt een camerahemel te noemen, al is het al vanwege de 200 megapixel Adaptive Pixel-sensor, die gebruik maakt van pixel binning om beeldbewerking net even iets beter te maken. Lang verhaal kort: lijp goede foto’s in zowel lichte als donkere omgevingen.

Volgens Samsung schiet je RAW-beelden op een DSLR-wijze, maar wat mij betreft blijft die laatste heer en meester. Maar goed, die standaard kunnen niet 100 keer zoomen met Space Zoom. Ik weet niet waar je het voor nodig hebt, maar je kunt het!

Maar even zonder gekheid: Samsung tilt zijn camerasysteem dit jaar wederom naar een hoger niveau. Het heeft een verbeterde optische beeldstabilisator, filmt beter in 8K met 30 frames per seconde, maakt gebruik van AI om objecten beter in beeld te brengen en brengt 360-graden audio-recording voor het juiste geluid.

Tel daar de vernieuwde selfiecamera met Super HDR en 60 frames per seconde-mogelijkheden bij op en ik denk dat je niet erg ontevreden zult zijn. Het mag zeker wel voor deze prijs, maar goed: je hebt dan wel echt wat.

Samsung Galaxy S24 Ultra, Android, Smartphones, Review, iPhone 14, DC, Marvel
Lekker lensje of vijf (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#5 Flinke smak geld voor een telefoon

Tja, en over die prijs moeten we het echt even hebben: de Samsung Galaxy S23 Ultra is namelijk alles behalve goedkoop. Sterker nog: vind je de iPhone 14 Pro van minimaal 1.329 euro al duur? Dan schrik jij jezelf gewoon de spreekwoordelijke neten.

De Samsung Galaxy S23 Ultra, met 8GB-werkgeheugen en 256GB opslagcapaciteit, kost je 1.399 euro. Zin om uit te breiden? Dat kan met 12GB werkgeheugen en 512GB en 1TB aan opslagcapaciteit.

Black Panther 2 nu op Disney+: zo kijk je alle Marvel-titels op de juiste volgorde

Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung

9 Score

Pluspunten

  • Prachtig beeldscherm
  • Imposante accuduur
  • Camerasysteem maakt indruk
  • Speciale Snapdragon-chip voor Galaxy
  • S Pen werkt nog altijd even goed

Minpunten

  • Prijskaartje
  • Beeldscherm krast enorm snel

De Samsung Galaxy S23 Ultra is één van de belangrijkste smartphones van het jaar en voldoet aan die verwachting. Dit is hét model dat iedere smartphonefan, ongeacht de prijs, in huis wil hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen