Smart tv is niet meer nodig door nieuwe 8K beamer van Samsung

Televisies Jeroen Kraak 9 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Terwijl de smart tv nog steeds ontzettend populair is, krijgt de beamer langzaamaan steeds meer voet aan de grond. Samsung laat nu de volgende stap zien met een 8K-beamer die amper opvalt.

Waarschijnlijk denk je bij een beamer aan zo’n lelijk ding dat aan het plafond in een klaslokaal of vergaderhok hangt. Tegenwoordig zijn er veel meer soorten. Zo heb je de Freestyle voor minder dan 1.000 euro, die je overal neer kunt zetten waar je wil (en ook nog volledig draadloos is), maar ook exemplaren die je tegen de muur kunt zetten.

Tijdens CES 2024 laat Samsung de Premiere zien. Deze beamer die je vlak bij de muur zet, kan nu 8K-beelden weergeven, waardoor je huis echt verandert in een bioscoop. Zo heb je geen smart tv meer nodig als je een zwart vlak in je kamer lelijk vindt.

Samsung komt nu met 8K-beamer

Deze beamer is eigenlijk een grote opvallende box die je tegen de muur zet. Als je ‘m aanzet, komt er een klein klepje omhoog en projecteert hij een film of serie op de wand.

En je mag het met recht een thuisbioscoop noemen, want het combineert 100 watt met een 8.2.2.-kanaals Dolby Atmos en Sound-on-Screen-technologie. Hierdoor lijkt het alsof het geluid van het scherm komt in plaats van de beamer. Als je het apparaat zo’n 30 centimeter van de muur zet, geeft deze een beeld met een diagonaal van 150-inch.

Samsung Premiere 8K CES 2023
De 4K versie die Samsung eerder uit de doeken deed. (Afbeelding: Samsung)

Een vervanger voor je smart tv

Bij een formaat van 150-inch is 8K wel heel handig. Een nadeel: veel series, films en games worden nog niet gemaakt in 8K. Sterker nog, er is geen enkele streamingdienst die dit enorme formaat ondersteunt.

Toch hoeft dit volgens Samsung geen probleem te zijn, aangezien de beamer 4K kan upscalen naar 8K.

Helaas heeft Samsung nog geen prijs of lanceringsdatum gegeven voor de smart tv-vervanger tijdens CES 2024. Toch kunnen we iets van een kleine indicatie geven.

Zo kost de meest luxueuze beamer van het merk (die het overigens met 4K moet doen) zo’n 4.299 euro. Reken er dus maar op dat de 8K-versie duurder wordt.

Samsung opent aanval op Ikea en Sonos met (on)opvallende speaker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen