CES 2024 | Samsung laat met AI zien dat we allang in de toekomst leven

Tech Mark Hofman 9 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Samsung heeft tijdens CES 2024 laten zien dat de krankzinnige toekomst die we al tijden voor ogen hebben, stiekem al is aangebroken dankzij AI. En hoe.

Hoewel Galaxy AI pas op 17 januari tijdens Unpacked 2024 wordt aangekondigd, hebben we tijdens de CES 2024-persconferentie van Samsung al behoorlijk indrukwekkende dingen gezien.

Ballie 2.0, SmartThings in je Hyundai, Ready Vision van Harman Kardon en een nieuwe robotstofzuiger. Met alle respect, maar onze slogan ‘de toekomst is vandaag’ kwam nog nooit eerder zo goed van pas.

CES 2024 is de thuisbasis van Ballie 2.0

Ik ben een eenvoudige nerd. Alle geweldige AI-projecten en aankondigingen van Samsung werden tenietgedaan toen ik voor het eerst Ballie 2.0 zag. Het concept uit 2020, dat ik destijds ook met eigen ogen mocht bewonderen, lijkt nu tastbaarder dan ooit.

De kleine robot is nu je perfecte AI-maatje die kan communiceren met andere slimme apparaten. Hij maakt lastige taken gemakkelijker, projecteert afbeeldingen op oppervlakken en toont belangrijke informatie duidelijker.

Met de komst van de Freestyle, SmartThings-verbeteringen en de opkomst van AI, acht ik de kans persoonlijk vrij groot dat we deze jongen ook daadwerkelijk in huiskamers zullen zien.

Samsung TV’s ademen AI

AI is niet beperkt tot smartphones of slimme robots zoals Ballie, maar heeft ook zijn intrede gedaan in televisies. De Samsung Neo QLED 8K QN900D heeft bijvoorbeeld een ingebouwde processor die achter de schermen veel voor je doet.

Het verbetert de kwaliteit van de content tot maximaal 8K, de AI Motion Enhancer Pro versnelt bewegende beelden en de Active Voice Amplifier Pro optimaliseert stemgeluid en achtergrondgeluiden door middel van analyses.

Daarnaast zijn er handige toegankelijkheidsfuncties, zoals ondersteuning voor gebarentaal of de mogelijkheid om het beeld zichtbaar te maken voor slechtzienden.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over die hippe speaker van gisteren.

samsung
(Afbeelding: Samsung)

SmartThings maakt je huis slimmer tijdens CES 2024

Dat klinkt leuk, maar het echte toekomstgevoel zit wat mij betreft toch echt in huishoudelijke oplossingen. Kijk bijvoorbeeld naar de Bespoke Jet Combo die we vorige week ontdekten. Deze robotstofzuiger kan niet alleen de vloer dweilen, maar past zijn handelingen ook aan als hij op een ander oppervlak komt, zoals een vloerkleed.

Ook de AI Laundry Combo is een goed voorbeeld. Deze alles-in-één wasmachine en droger is voorzien van een 7-inch AI Hub (LCD-scherm) als bedieningspaneel en maakt gebruik van machine learning om het wasproces volledig te personaliseren.

Voeg daar slimme koelkasten met voedselherkenning, de Samsung Food-app of SmartThings-oplossingen aan toe en je ziet dat het huishouden een stuk moderner wordt. Noem het de Jetsons, maar dan in het echt.

Samsung, Hyundai en Harman maken voertuigen slimmer

Wat ook leuk is om te vermelden, is dat Samsung en zusterbedrijf Harman-Kardon samenwerken met Hyundai om autorijden slimmer te maken.

Hyundai Ioniq 5
De Ioniq 5 (Afbeelding: Hyundai)

De combinatie van SmartThings, de handige oplossingen van Harman en AI zorgt voor echte innovaties. Zo analyseert het systeem bijvoorbeeld het gedrag van de bestuurder om te kijken of een rit nog wel veilig is, of het kijkt naar de persoon op de bijrijdersstoel om de airbag uit te schakelen (bijvoorbeeld als er een kind zit).

Wat ik persoonlijk echt tof vind, is dat SmartThings ervoor kan zorgen dat het thuis al lekker warm is als je de deur opent, zonder de hele dag te hoeven stoken. Je auto geeft het huis automatisch een seintje (of je geeft het een zetje) als je in de buurt bent. Hoe geweldig is dat?

Alles over CES 2024

Op deze manier begint alles steeds meer als de toekomst te klinken, soms zonder dat we het zelf doorhebben.

CES 2024 is ‘s werelds grootste technologiebeurs. Elk jaar wordt Las Vegas omgetoverd tot de tech-hub van de wereld, waar bedrijven hun nieuwste innovaties presenteren.

Dit jaar zijn we er ook bij en houden we de meest recente ontwikkelingen voor je in de gaten. De officiële beursdagen moeten nog beginnen, maar tot nu toe hebben we al het volgende kunnen bewonderen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen