Scarlett Johansson is woest op ChatGPT-maker OpenAI (en dat snappen we wel)

Apps Jeroen Kraak 21 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Scarlett Johansson is woest op ChatGPT-maker OpenAI. De AI-chatbot klonk precies zoals de actrice en daar blijkt meer achter te zitten dan je denkt.

Met de komst van ChatGPT 4o is er nogal wat veranderd bij de chatbot. Hij is emotioneler, slimmer en kan nu ook gewoon praten. Die functie heeft de naam Sky meegekregen van OpenAI. Het zorgt voor een woeste Scarlett Johansson.

De actrice is boos omdat ChatGPT nu precies zoals zij klinkt. Het zorgt voor een nieuw hoofdstuk in de AI versus beroemde mensen-soap.

Scarlett Johansson vs. ChatGPT

Acteurs, muzikanten, kunstenaars en andere creatievelingen zijn ontzettend bang dat AI hun werk afpakt en hun eigenschappen gebruikt. Zo protesteerde Beyoncé al tegen AI en ditmaal is Scarlett Johansson aan de beurt. OpenAI, de maker van ChatGPT, steelt ongevraagd haar stem.

De nieuwste versie van de chatbot, ChatGPT 4o, kan praten en lijkt dat te doen met de stem van Scarlett Johansson. Dit lijkt een verwijzing te zijn naar de film Her, waar de actrice de stem inspreekt van een AI-assistent. In tegenstelling tot de filmmakers heeft OpenAI geen toestemming van de actrice.

Scarlett Johansson heeft via haar advocaten opheldering geëist van OpenAI. Ze wil weten hoe het bedrijf de stem van ChatGPT 4o heeft ontwikkeld die zo erg op de hare lijkt. En dat lijkt niet toevallig te zijn gebeurd.

De geschiedenis tussen OpenAI’s Sam Altman en Scarlett Johansson

OpenAI-topman Sam Altman vroeg de actrice in september van het afgelopen jaar om haar stem te mogen gebruiken voor ChatGPT 4o. De actrice weigerde echter. Sterker nog, een paar dagen voor de release van 4o nam Altman opnieuw contact op met een agent van Johansson om te vragen of ze niet van beslissing was veranderd.

“Toen ik de demo hoorde, was ik geschokt, boos en vol ongeloof dat meneer Altman een stem gekozen heeft die zo erg op de mijne lijkt. Zelfs mijn beste vrienden konden het verschil niet horen,” laat Scarlett Johansson weten in een verklaring.

Volgens OpenAI is de stem van Scarlett Johansson niet gebruikt voor ChatGPT 4o. Het bedrijf laat aan Wired weten dat het voor de stem een andere actrice heeft ingehuurd die haar natuurlijke stem heeft gebruikt. Wie het is, laat het niet weten.

Ondanks dat OpenAI overtuigd is van het eigen gelijk, heeft het wel besloten om de stem van Sky voorlopig uit te schakelen. Het hoopt binnenkort weer de stem te kunnen toevoegen.

Google kondigt tijdens I/O 2024 de toekomst van AI aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen