Schijnbeveiliging: de slechtste wachtwoorden van 2013

Tech Mrtnvw 20 jan 2014
Leestijd: 1 minuut

In een tijd dat cyberaanvallen aan de orde van de dag zijn, maar we tegelijkertijd steeds meer persoonlijke informatie online zetten, wordt het belang van een goed wachtwoord alsmaar duidelijker. Toch blinken mensen uit in het verzinnen van de meest voor de hand liggende wachtwoorden.

Het team van splashdata.com publiceert jaarlijks een lijst van de meest gekozen, slechtste wachtwoorden op basis van informatie over gehackte websites en internet research. Dit jaar is de lijst flink beïnvloed door de grote hack bij Adobe in oktober 2013. Hieruit werd duidelijk hoe slecht de kwaliteit van vele wachtwoorden was. Van ‘password’ tot ‘000000’, de slechtste wachtwoorden van 2013 na de break.

Top 10 van de meest slechte wachtwoorden van 2013 – Bron: splashdata.com

Opvallend is de hoeveelheid numerieke wachtwoorden die in populariteit gestegen zijn. ‘123456’ heeft de eerste plaats overgenomen van ‘password’. Bij het bekijken van het vervolg van de lijst, kan worden opgemerkt dat er veel mensen een wachtwoord hebben gekozen met een directe link naar het product of de website. Zo staat het wachtwoord ‘adobe123’ op nummer 10 en is ‘photoshop’ te vinden op nummer 15, met dank aan de Adobe hack.

Het vervolg van de lijst met slechtste wachtwoorden van 2013 – Bron: splashdata.com

Het is duidelijk dat er vele mensen zijn die nog steeds weinig waarde hechten aan een sterk wachtwoord. Mogelijk heeft dit te maken met het moeten onthouden van een groeiende hoeveelheid, verschillende wachtwoorden. Met het gebruik van iCloud sleutelhanger kun je dit probleem ondervangen. Naast het onthouden van de je wachtwoorden kan de sleutelhanger zeer veilige wachtwoorden voor je genereren. Gebruik jij deze oplossing al?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen