AI maakt korte metten met bagagestress op Schiphol

Tech Mark Hofman 3 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Schiphol gaat AI gebruiken om reizigers in realtime te vertellen wat er met hun bagage gebeurt. Zo is niet alleen te zien waar je koffer zich op dat moment bevindt, maar ook hoelang het nog duurt voordat deze op de band rolt.

Voorspellende algoritmes zijn al langer in gebruik bij Amsterdam Schiphol Airport, bijvoorbeeld bij de grondafhandeling van vliegtuigen. Dat bevalt dusdanig goed dat de luchthaven vandaag bekendmaakt de technologie verder uit te rollen.

Als reiziger kun je de weg die je koffer aflegt zelf goed in de gaten houden. Dat kan via de Schiphol-app, op de 150 schermen in de bagagehallen of op de website van de luchthaven.

AI Schiphol vertelt je waar je koffer is

Of je koffer nog in het vliegtuig zit of al onderweg is naar de bagageband is binnenkort geen vraag meer. Zoals gezegd is het straks op drie manieren mogelijk om te kijken waar je koffer zich bevindt. Een handige manier voor Schiphol om zijn reizigers iets beter te informeren over hun eigendommen.

Afgelopen jaren hebben veel reizigers het heft in eigen hand genomen als het op hun koffers aankwam. Vooral de AirTag van Apple was een geliefde manier om te controleren waar je bagage zich precies bevond. Volgens collega Jeroen Kraak een goed idee dat over het algemeen vrij effectief is.

Apple AirTags
De trackers van Apple (Afbeelding: Mark Hofman / OMT)

Schiphol maakt de tactiek zelf overbodig door de verdere uitrol van zijn algoritmes. Iets dat de komende jaren alleen maar meer voor zal komen.

Nemen robots het straks over?

Luchthaven Schiphol experimenteert al langer met verschillende technologieën om zijn werk makkelijker te maken. Zo liet het vorige week nog weten een test te draaien met zelfrijdende bussen, nadat het vorig jaar met zelfrijdende rolstoelen aan de haal ging.

Op bagagevlak werd eerder al gekeken of Robots misschien gebruikt konden worden om koffers te tillen. Dat was zo’n succes dat Schiphol er inmiddels negentien heeft aangeschaft en deze ook daadwerkelijk in gebruik heeft.

AirTag in je koffer: mag het en is het verstandig om te doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen