Bijna alle Sith lords in Star Wars hebben gele ogen en dit is waarom

Films & Series Sam Dille 29 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Sith Lords zijn de grote schurken van het Star Wars-universum. Hoewel ze in alle soorten en maten voorkomen, is er één ding dat ze allemaal gemeen hebben. Ze hebben allemaal grote, gele ogen.

De meeste Sith zien eruit alsof ze rechtstreeks uit een nachtmerrie komen en terecht. Door hun egoïsme en hebzucht, genieten ze van moord en overvallen. De enge, gele ogen passen dus perfect bij het karakter van de Star Wars-personages. Er zit echter meer achter de kleur dan je op het eerste ‘oog’ ziet.

Dit is waarom de Sith Lords in Star Wars gele ogen hebben

De ogen van de Sith zijn er niet alleen voor de show, maar hebben ook een belangrijke functie. Volgens het boek Star Wars: The Visual Encyclopedia laat de kleur van de ogen namelijk zien welke emoties de Sith voelen. De gele ogen verschijnen meestal als Sith Lords kwaad, of wraakzuchtig zijn.

Siths kunnen hun enge ogen zelf aan en uit zetten. Darth Sidious, de ultieme Sith, kon zijn gele doppen verbergen toen hij nog Emperor Palpatine was. Hij leek toen sprekend op een gewoon mens. Ze kunnen Jedi dus makkelijk op het verkeerde been zetten door zich voor te doen als iemand anders.

Waarom had Graaf Dooku dan geen gele ogen?

De meest interessante uitzondering op de gele Sith-ogen is Darth Tyranus, beter bekend als Graaf Dooku. Het Star Wars-karakter was een geduchte tegenstander en wist Obi-Wan, Anakin en zelfs Yoda te verslaan. Maar hij zag er niet altijd eng uit. Dooku kon ook makkelijk zijn ogen verbergen, maar er zit nog een reden achter.

Dooku’s ogen waren nooit geel omdat hij niet dezelfde motivatie en emoties had als andere Sith. Hij was een idealist die de Jedi verliet, omdat hij dacht dat ze de weg kwijt waren. Hij was het niet eens met de groeiende corruptie in de Senaat van de Republiek. Dit had echter niks te maken met duistere emoties zoals woede en wraak. Het zou zelfs kunnen dat Dooku dacht dat hij iets goeds zou doen in de Melkweg door de Republiek te vernietigen.

Star Wars: dit is de duistere betekenis van Count Dooku zijn naam
Deze ogen zijn niet geel (Afbeelding: 20th Century Fox)

Maar het zou misschien ook een foutje kunnen zijn. Het komt namelijk weleens voor dat er tijdens de productie van Star Wars iets misgaat. We hebben de opvallendste fouten voor je op een rij gezet.

Fouten in Star Wars die we al die jaren toch flink gemist hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen