Wie op vakantie gaat wil deze Smart Home-tips proberen om het huis te beveiligen

Smart Home Sam Dille 29 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Het laatste wat je wilt na een vakantie is thuiskomen in een huis dat volledig leeggeroofd is. Onze Smart Home-tips helpen je jouw stekkie zo goed mogelijk te beveiligen.

Voordat je helemaal in de vakantiestemming komt, is het slim om wat tijd vrij te maken om je huis veilig te houden terwijl je weg bent. Gelukkig maken moderne slimme apparaten dat een stuk makkelijker. Het hele ecosysteem van jouw Smart Home kan een oogje in het zeil houden als je op vakantie bent. Zo hoef je niet te vertrouwen op je halve kennissen of een nieuwe oppas.

Het inrichten van een Smart Home voor een vakantie vergt wel een paar veranderingen. Wij helpen je er met alle liefde bij. Onderstaande tips helpen je goed op weg bij het extra beveiligen van je huis.

Ga je op vakantie? Zo beveilig je jouw Smart Home het beste

Bescherm je Smart Home goed, zodat je extra relaxed op vakantie kunt gaan. Dat heb je wel verdiend na al die maanden werken. Hier zijn wat tips!

#1 Schakel vakantieroutines in

Met vakantieroutines kunnen slimme lampen in- en uitschakelen, zowel binnen als buiten, zodat het net lijkt alsof je gewoon thuis bent. Ze kunnen ook andere slimme apparaten in je Smart Home aansturen, zoals irrigatiesystemen en camera’s. Nadat je de routine hebt ingesteld, kun je hem elke keer opnieuw gebruiken voor andere uitstapjes.

#2 Vergrendel je Smart Home met een slim deurslot

Een slim deurslot is een elektronisch apparaat waarmee je jouw deur op afstand kunt bedienen via een smartphone-app. Je kunt het slot vergrendelen en ontgrendelen, en zelfs tijdschema’s instellen voor automatische vergrendeling.

Door het gebruik van slimme sloten kun je jouw deur vanaf elke locatie vergrendelen of ontgrendelen. Ideaal als je een tijdje op vakantie gaat. Daarnaast werken slimme sloten bijzonder goed met videodeurbellen.

Slim deurslot: wat is dat eigenlijk?
‘Sesam open u’ (Afbeelding: Unsplash)

#3 Stel een ‘luisterservice’ in voordat je op vakantie gaat

Veel slimme speakers gebruiken simpele algoritmes om belangrijke geluiden te herkennen, zoals brekend glas, rookmelders en luid blaffende honden. Huisbeveiligingssystemen zoals Abode of Ring bieden deze functies ook.

De slimme speakers van Amazon Alexa hebben bijvoorbeeld de Alexa Emergency Assist service, die ongeveer 6 euro per maand kost. Hiermee krijg je geluidsdetectie, 24/7 noodhulp en contact met nooddiensten voor je familie. Dit is handig voor als je langere tijd weg bent van jouw Smart Home.

#4 Plaats een lekdetector onder kwetsbare plekken in je Smart Home

Een lekdetector is een slim apparaatje met een open circuit dat je op de vloer legt. Als er water op het circuit valt, krijg je meteen een melding op je telefoon. Zo weet je precies wanneer ergens een lek is. Dit is extreem handig als je voor langere tijd weg bent.

Je kunt ze plaatsen bij het toilet, onder de gootsteen, naast de boiler of onder leidingen die kunnen bevriezen tijdens de winter.

Lekken opsporen in je Smart Home tijdens vakantie? Gebruik een lekdetector!
Een handige lekdetector (Afbeelding: Kangaroo)

#5 Pas je verwarming en koeling aan

Slimme thermostaten zoals Nest en Ecobee, hebben Eco- en Afwezig-modussen waarin je aparte vakantieschema’s kunt instellen. Zo blijft je Smart Home op een gezonde temperatuur als jij er niet bent.

Het ideale temperatuurbereik verschilt per seizoen, maar zou minder moeten zijn dan normaal wanneer je thuis bent. In de zomer betekent dit dat je de thermostaat overdag 5 tot 10 graden hoger instelt, met een maximum van 25 tot 30 graden om je kamerplanten te beschermen. Voor de winter zou je juist de thermostaat overdag rond de 10 graden willen instellen.

#6 Wees voorzichtig met wat je op social media plaatst

Deze tip lijkt misschien ouderwets, maar blijft een hele effectieve. Het is namelijk verleidelijk om je vakantieplannen op sociale media te delen, maar dit kan ook inbrekers uitnodigen om bij je Smart Home langs te komen. Om veilig te blijven, is het slim om geen informatie of foto’s over je reizen te posten tot nadat je terug bent. Dan kun je alles posten op Instagram, TikTok of Facebook.

De onmisbare gadgets die van je huis een Smart Home maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen