Hoe je de energiekosten met een Smart Home makkelijk drukt

Smart Home Dennis Mons 15 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

De inflatie: het zorgt ervoor dat de kosten van ons dagelijkse leven de pan uitrijzen. Gelukkig is het vrij toegankelijk om je huis om te toveren tot een Smart Home. Door middel van een aantal toegankelijke apps en apparaten druk je de kosten met een handomdraai. Bijvoorbeeld door energie te besparen. WANT-redacteur Dennis vertelt je er alles over!

Na corona (en de oorlog in Oekraïne) zitten we redelijk in een recessie. De kosten prijzen de pan uit; zo ook qua stoken en zelfs een brood, groente of een stukje vlees in de supermarkt. We moeten dus op onze portemonnee zitten. Deze tips voor je huis zorgen er in ieder geval voor dat je minder geld hoeft te spenderen aan energie.

Handige gadgets als je jouw energierekening onder bedwang wilt houden

Natuurlijk is het lekker weer en geef je wellicht meer geld uit. Maar met deze techtips kan je dat bedrag verantwoorden, omdat je flink wat geld bespaart op je (waarschijnlijk toch al dure) energierekening.

#1 Slimme thermostaat

De slimme thermostaat, zoals bijvoorbeeld een Nest, weet wanneer je thuis bent. Daarnaast kan je via een app aangeven hoe warm of koud je het huis wilt hebben, ook al ben je daar nog niet.

Wat het je oplevert is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je huis en de huidige temperaturen.

energie nest google
Misschien wel de slimste thermostaat tot nu toe (Afbeelding: Google)

#2 Slimme stekkers regelen je energie

Hoeveel apparaten zijn bij jou thuis ingeplugd en op stand-by? Wellicht teveel om op te noemen. Met zogenoemde ‘smart plugs‘ dring je dat terug. Je krijgt er zelfs een app bij die je laat zien welke apparatuur aanstaat, en je kan dat op afstand uitzetten dankzij een app. Hiermee bespaar je héél veel kosten door je stroomvretende gadgets die toch niets aan het doen zijn.

energie smart plugs
Alles aan of uit via de app (Afbeelding: Hoftronic)

#3 Water

Met dit weer moge het duidelijk zijn dat je watergebruik ervoor zorgt dat de kosten per maand door het plafond schieten. Maar er zijn apps en douchekoppen die je aangeven hoeveel water je daadwerkelijk gebruikt. Geloof ons: even je water laten lopen om koud water te krijgen als je dorst hebt, kost je al snel een litertje of tien; een duur grapje.

energie douchekop
Je maakt ook wel de blits met zo’n douchekop (Afbeelding: Waterhawk)

#4 Voedselverspilling

Slimme koelkasten zijn ook een heel eind gekomen met betrekking tot energie. Ze weten wanneer je je producten hebt aangekocht en het geeft aan wanneer iets bederft.

Belangrijker nog; het geeft ook aan wát er in je koelkast ligt, zodat je niet onnodige boodschappen doet. Dankzij deze technologie kan een app zelfs aangeven wat je nodig hebt en wordt het door een supermarkt geleverd via een app.

energie koelkast samsun
Goede manier om te weten dat er niet genoeg koude katerpizza in je koelkast ligt (Afbeelding: Samsung)

#5 Zonne-energie

Met dit weer spreekt dit voor zich: neem zoveel ‘gratis’ zonne-energie als je kunt. Als je een dak hebt waar panelen op passen, bespaar je honderden euro’s per jaar. Volgens Milieu Centraal verbruikt een Nederlands huishouden gemiddeld 3.300 kWh aan elektriciteit.

Heb je voldoende panelen, bijvoorbeeld tien, dan ‘krijg’ je zo’n 2430 kWh per jaar. Mocht je stroom ‘over’ hebben: stroom die je zelf opwekt maar die je niet direct zelf gebruikt mag je terug leveren aan het energienet. Dat heet salderen. Einde van het jaar wordt dat verrekend met de stroom die je wel verbruikt hebt.

energie zonnepanelen
De zon biedt gratis energie aan (Afbeelding: Unsplash/Vivint Solar)

Met andere woorden: door handige snufjes en goed nadenken, wordt je energierekening aanzienlijk lager. Natuurlijk moet je even in investeren, maar dat is binnen een paar jaar terugverdiend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen